30 Ekim 2009 Cuma

Erdoğan'la Başbuğ görüştü, Genelkurmay toplantıyı iptal etti

Başbakan'la Genelkurmay Başkanı'nın "İrticayla Mücadele Planı"nı konuştuğu toplantıdan "Askeri ve sivil soruşturma sürüyor. Herkes sonucunu beklesin" mesajı çıktı. Genelkurmay bugünkü "basın bilgilendirme toplantısı"nı iptal etti.

Genelkurmay Başkanlığı bugün yapacağı haftalık "basın bilgilendirme toplantısı"nı iptal ettiğini duyurdu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un dünkü (29 Ekim) haftalık olağan görüşmesinin konularından biri de, Başbuğ'un daha önce "kağıt parçası" diye nitelediği "İrticayla Mücadele Eylem Planı"ydı.

"Soruşturmayı herkes kendi görev alanında yürütüyor"
Toplantının sonuç metninde "Soruşturma süreci, adli ve askeri yargı makamları tarafından, kendi görev ve yetki alanları kapsamında yürütülmektedir" ifadesi yer alıyor.

Emekli askeri hakim ve avukat Ümit Kardaş, askeri yargının, "darbe girişimi" diye bilinen suçları soruşturamayacağını, bunun askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasını sağlayan son yasa değişikliğinin ardından sivil yargının görev alanında olduğunu söylemişti.

Toplantı sonuç metnine göre, Başbuğ ve Erdoğan bu soruşturmaların sonucunda "gerçeğin en kısa zamanda ortaya çıkmasını" bekliyorlar, "herkese düşen görevin, sürecin sonuçlanmasını beklemek; kişi ve kurumları hedef alan davranış ve yorumlardan kaçınmak" olduğunu düşünüyorlar.

İhbar mektubunda "Başbuğ biliyordu" iddiası
"İrticayla Mücadele Eylem Planı" bir subayın Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılara gönderdiği ihbar mektubuyla yeniden gündeme gelmişti. Mektubun ekindeki belgelerden birinde, belgeyi hazırladığı iddia edilen Albay Dursun Çiçek'in imzasının olduğunu Adli Tıp doğrulamıştı. İhbar mektubunda, Başbuğ'un bu belgeden haberdar olduğu, hazırlanmasıyla ilgili direktifi Orgeneral Hasan Iğsız'ın verdiği, belgeyle ilgili haberin Taraf gazetesinde yayımlandığı 12 Haziran'da Genelkurmay'da kanıtların yok edilmesi için temizlik yapıldığı iddiaları da yer alıyordu. (Bianet/TK)