23 Ekim 2009 Cuma

Müzik dinlemek de duş almak da artık vergiyle



Foto: Müzik dinlemek de duş almak da artık vergiyle

Hükümet öyle bir kararnameye imza attı ki, akıllara durgunluk veren cinsten. Artık, MP3'ten müzik dinlemek de banyoda duş almakta vergiye tabi. Hükümet, TRT'ye pay kesecek. Vergi oranı yüzde 8 ile 16 arasında değişiyor.

“Yeni bir vergi yok” deimişlerdi

Hükümet, nasıl vergi alacağını şaşırdı. Şimdi de TRT payı kararnamesi ortaya çıktı. Bu ne diyeceksiniz? Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, daha Birkaç gün önce 2010 yılı bütçesi ile söyledikleri şimdi daha iyi anlaşılıyor. Şimşek, önce “Yeni bir vergi yok” demiş ardına, “Hiçbir zaman olmaz demek konumunda değiliz” diyerek de yeni vergi soygununa açık kapı bırakmıştı. Bakanın yeni vergiler için araladığı kapıdan yeni bir vergi soygunu girdi. Hemde öyle böyle değil. Yeni vergi banyo sistemlerinden koşu bandına cep telefonundan kalem yüzde 8 kesinti öngörüyor.

Kararnameyle içinde radyo ve TV olan her türlü alet ve araçtan kesilen TRT payları kamuoyunda tartışma yarattı. Kararnamede sadece otomobil değil içinde radyo ve TV olan buzdolabı, koşu bandı, MP3 çalar, adımsayardan bile TRT'ye kaynak aktarılacağı belirtiliyor. Kararneme uçak ve yat alanların da aldıkları aracın onbinde biri kadar TRT'ye bandrol ücreti kesilmesini düzenliyor.

TRT için kesilecek bandrol oranlarıyla ilgili kararname içinde radyosu olan her türlü alette ciddi zamları da beraberinde getirmesi bekleniyor. 2004'teki düzenlemeyle TV, radyo, müzik seti ve bu ürünlerin birleşik olarak satıldığı ürünlerden yüzde 16 kesilirken hafta sonu yapılan düzenlemeyle oranlar ve kapsam yeniden düzenlendi. Buna göre teknoloji gelişip bazı ürünlerin içine radyo ve TV monte edildiği için kesilen ürünlere de yenileri eklendi. Örneğin, radyolu ve TV'li cep telefonları, koşu bantları, spor yaparken kullanılan adımsayarlar, buzdolaplarının üzerine monte edilen TV'ler için artık yüzde 8 TRT payı kesilecek.

Eskiye göre 10 kat fark

MP3 ya da MP4 çalarlar için de artık TRT'ye pay ödeyeceğiz. Üstelik bunlarda bandrol ücreti yüzde 16 olacak. Kararnameyle açıklanan ürünler dışında kalan ve içinde radyo-TV barındıran aletlerden de yüzde 16 TRT payı kesilecek. En önemli değişikliklerden biri de otomobil, kara ve hava taşıtlarıyla ilgili. Kararnameye göre otomobil, yat ve uçaklardaki radyo, TV ve navigasyon cihazları için mal sahibi aracın içindeki radyonun bedeli üzerinden değil aracın bedeli üzerinden TRT payı ödeyecek. Kararnamede otomobilin fiyatı üzerinden binde 8, hava ve kara taşıtlarında onbinde 1 kesinti yapılması öngörülüyor. Yani; 50 milyon dolara alınan bir uçak için alıcı 50 bin dolar, 10 milyon dolarlık bir yat için 10 bin dolar TRT'ye pay ödenecek. Otomobilde ise oran binde 8 olduğu için 20 bin liralık bir otoda kesinti 160 lira olacak. Bu rakam önceki düzenlemede otodaki teybin değeri üzerinden yüzde 16 olduğu için örneğin 200 liralık bir müzik sisteminde 32 liraydı. Otomobilin fiyatı arttıkça yapılacak kesinti yükselecek ve eski uygulama ile yeni uygulama arasındaki fark 10-15 kata kadar çıkacak.

Yüzde 8 TRT payı alınanlar

Cep telefonu Işıldak Saat Kulaklık Fotoğraf makinesi Adımsayar Kalem Banyo sistemleri Navigasyon cihazı Koşu bandı Buzdolabı İnternet radyo cihazı DVD-VCD player

Yüzde 16 TRT payı alınanlar

Set up box cihazı FM ya da TV tuner kartı MP3/MP4 çalar Uydu alıcısı Ev sinema sistemleri

Kara taşıtları yüzde 0.8

Hava ve deniz taşıtı yüzde 0.01 (on binde 1)

Benzinin de yüzde 66'sı vergi

Akaryakıta da en yüksek vergiyi Türkiye ödüyor. Benzinin de yüzde 66'sı vergilere gidiyor. Akaryakıt Ana Dağıtım Şirketleri Derneği (ADER), 21 Ekim'den itibaren litresi 3.36 liraya yükselen 95 oktan kurşunsuz benzinde fiyatın, yüzde 66 vergi, yüzde 25 rafineri fiyatı, yüzde 4.5 dağıtım karı şeklinde oluştuğunu belirtti, "Türkiye, dünyada akaryakıttan en yüksek vergiyi alan ülke" açıklamasında bulundu. Kurşunsuz benzinde vergi oranı ABD'de yüzde 15.