20 Ekim 2009 Salı

İşte 'dağdan inişin' perde arkası


MRALI'da ağırlatırılmış ömür boyu hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan'ın hükümetin başlattığı 'demokratik açılım' sürecinin tıkandığını öne sürerek, Kuzey Irak'taki Kandil Dağı ile Mahmur kampından iki ayrı grubun gelmesini 9 Ekim'de istediği öne sürüldü. Öcalan'ın bu çağrısı “1 hafta sansürlendikten” ve DTP'nin İçişleri Bakanlığı ile yaptığı görüşmeden sonra açıklandığı iddia edildi.

DTP'ye yakın çevrelerden ve çeşitli kaynaklardan alınan bilgilere göre Bölücübaşı Abdullah Öcalan’ın Türkiye dışındaki 3 ayrı grubun gelmesi yönündeki çağrıyı 9 Ekim'de avukatları ile yaptığı görüşmede dile getirdiği bildirildi. Örgüte yakın Fırat Haber Ajansı, Öcalan'ın bu sözlerini ‘Sansürleyerek', şöyle yayınladı:

“Siyasetin ön açıcılığı olmadan bir sonuç almak mümkün değil ve siyaset de tıkanmış durumda. Şu anda siyasetçiler de tıkanmış durumda. Ben bunun aşılması için, gündemimde bir iki pratik öneri var, yapacağım.”

Öcalan'ın Türkiye'ye Avrupa, Kandil Dağı ve Mahmur'dan 3 ayrı grup gelsin çağrısının iletildiği Kuzey Irak'taki örgüt elebaşları bu konuda çalışma başlatarak isimleri tek tek belirledi. Öcalan'ın 9 Ekim'de söylediği sözler, 14 Ekim'de söylenmiş gibi yayınlandı. Öcalan'ın 1 hafta süreyle yayınlanmayan ve ‘Yeni söylenmiş' gibi aktarılan sözlerinin şöyle olduğu öne sürüldü:

“Demokratik siyasette ciddi bir tıkanma yaşanmaktadır. Kürt sorununa ilişkin yaşanan tıkanmışlığı aşmak, çözümün, demokratik siyasetin önünü açmak gerekiyor. Bunun için önerim, daha önce gelen barış grupları benzeri, Avrupa'dan ve yine içerisinde Mahmur'dan halkımızın da bulunduğu güneyden (Kuzey Irak'ı kast ediyor) olmak üzere iki grubun, Kürtler'in bu ülkede nasıl yaşayacaklarını, birlikte yaşayabilmenin zorunlu prensiplerini ortaya koymak, Kürtler'in demokratik hak ve özgürlüklerine ilişkin temel isteklerini tartışmak üzere Türkiye'ye gelmesidir.”

PKK HAZIRLIK YAPTI DTP HÜKÜMETLE TEMASA GEÇTİ

Güvenilik kaynaklar, Öcalan'ın bu çağrısının DTP'ye de iletildiğini, parti yöneticilerinin hükümet ve İçişleri Bakanlığı yetkilileri ile temasa geçtiği belirtildi. DTP'liler, tavrın ne olacağını sordu. DTP'lilerin PKK'lıların gelişi ile ilgili ‘esnek davranılması' isteminde bulunduğu iddia edilirken PKK'nın ‘Barış Grupları'nın geleceği gün, DTP'nin Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde miting düzenleyeceğini açıklamasının, hükümet cephesinde rahatsızlığa neden olduğu ileri sürüldü. İddiaya göre 17 Ekim Cumartesi günü DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ü telefonla arayan İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın bu görüşmede gelecek grupları sivil toplum örgütleri ve aydınlardan oluşan bir grubun karşılamasının daha anlamlı olacağını, kitlesel karşılamanın provokasyonları beraberinde getireceğini, toplumsal hassasiyetlerin göz önüne alınması gerektiğini söylediği ileri sürüldü.

Abdullah Öcalan'ın, PKK'lı grupların Türkiye'ye gelmesinde ‘elçilik’ görevi için, 1999 yılında Türkiye'ye gelen ‘barış grubu’ adı verilen PKK'lılar arasında yer alan Seydi Fırat ve kısa bir süre önce cezaevinden çıkan Aysel Doğan'ı önerdiği belirtildi.

Radikal / 20.10.09