30 Ekim 2009 Cuma

Honduras'ta Zelaya'ya dönüş yolu açıldı

Honduras'ta Manuel Zelaya ve darbeci yönetimin müzakerecileri arasında, Zelaya'nın görevine dönme olasılığını öngören bir anlaşmaya varıldı. Aylardır çözülemeyen sorunun, ABD heyetinin ülkeye ziyaretinden sonra çözüme kavuşturulması dikkat çekti.

Honduras'ta darbecilerle Zelaya arasında, Zelaya'nın geri dönüşünün yolunu açabilecek bir anlaşmaya varıldı. Anlaşmanın maddeleri açıklanmazken, Zelaya, anlaşmanın Honduras halkı için bir zafer olduğunu söyledi. Darbeci lider Roberto Micheletti ise anlaşmanın, Zelaya'nın akıbetini Yüksek Mahkeme ve Kongreye bıraktığını belirtti.

Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) Siyasi İlişkiler Sekreteri Victor Rico, söz konusu anlaşmanın, Honduras halkı ve Honduras demokrasisi için yararlı bir anlaşma olduğunu söyledi. Rico, anlaşma metnini basına açıklamadı ancak Zelaya'nın görevine iadesinin yolunun açıldığını kaydetti.

Askeri darbe sonrası, 21 Eylül'de ülkesine gizlice girerek Brezilya Büyükelçiliğine sığınan Zelaya da devlet başkanlığının yeniden tesis edilmesi konusunda iyimser olduğunu açıkladı.

ABD istedi cuntacılar çözdü
Amerikan Devletleri Örgütü'nün, Birleşmiş Milletler'in, Brezilya, Venezuela gibi Latin Amerika ülkelerinin Honduras'taki durumu düzeltmek için defalarca darbe yönetimiyle görüşmesine rağmen kriz çözülememişti. Ancak daha önce de darbe yönetimine IMF aracılığıyla 150 milyar dolar veren ABD'den bir heyetinin Honduras'a gitmesi sorunu çözmeye yetti. Üç gün önce ABD heyeti Honduras'a gitmiş ve sorunun kısa zamanda çözüleceğini belirtmişlerdi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da Pakistan ziyareti sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Honduras halkını, Başkan Zelaya ve Başkan Micheletti'yi vardıkları tarihi anlaşmadan dolayı tebrik ederim" dedi.

Honduras halkı aylardır direnişteydi
Honduras halkı darbeden hemen sonra sokağa çıkmış, seçtikleri Başkan Zelaya'nın geri dönüşü için aylarca direnmişti. Kent merkezlerinde büyük mitingler, yürüyüşler düzenleyen halk, Zelaya'nın 21 Eylül'de Brezilya Büyükelçiliğine sığınmasından sonra da Zelaya'ya kalkan oldu. Çatışmaların eksik olmadığı Honduras sokaklarında darbeciler 14 kişiyi katlederken, onlarcasını da tutuklayıp işkenceden geçirdi. Uluslararası darbe karşıtları da Honduras halkını yalnız bırakmadı, birçok dayanışma eylemine imza attı.