24 Ekim 2009 Cumartesi

Barış talebine tahammülsüzlük




34 kişilik barış grubunun Türkiye’ye gelişi ve ardından yaşananlar, Ankara’nın dünkü gündeminin de ilk sırasındaydı. Yapılan her konuşma ve toplantıda bu konu gündeme geldi. Çankaya, hükümet ve CHP tarafından yapılan açıklamalarda, barış isteyen yüz birlerce kişi ve DTP’yi suçlandı.
34 kişilik barış grubunun Türkiye’ye gelişi ve ardından yaşananlar, Ankara’nın dünkü gündeminin de ilk sırasındaydı. Yapılan her konuşma ve toplantıda bu konu gündeme geldi. Çankaya, hükümet ve CHP tarafından yapılan açıklamalarda, barış isteyen yüz birlerce kişi ve DTP’yi suçlandı. Barış özlemi bu açıklamalarda “şov, provakasyon, şark kurnazlığı’ olarak suçlanırken, DTP’den verilen cevapta ise “Halk barışa susamış. Barışa hepimizin ihtiyacı var” denildi.
GÜL: AKLINI BAŞINA TOPLA
Yapılan barış kutlamaları Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü kızdırdı. Gül, isim vermeden DTP’lileri ‘kendine gelmeye’ çağırdı ve ‘ölçüsüz hareketlerden kaçınmaya’ davet etti Gül, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile Çankaya Köşkü’nde yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın açıklamasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yaşanan gelişmelere ilişkin sorular üzerine Gül, “Görüntüler hoş görüntüler değil. Açık söyleyeyim; ben de bunları tasvip etmiyorum. Bunlar provokatif görüntülerdir. Bu tip işin ölçüsünü kaçırıcı davranışlarda bulunmayı tasvip etmem mümkün değildir” dedi.
‘ŞARK KURNAZLIĞI’ SUÇLAMASI
Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, karşılanmayı ‘şark kurnazlığı’ diye suçladı. Ankara’da Hak-İş Mesleki Eğitim Kursiyerleri Sertifika Töreni’ne katılan Erdoğan, barış gruplarının karşılanmasına ilişkin yaptığı açıklamada, DTP’yi eleştirmeyi tercih etti. Erdoğan “Süreci tahrik edenleri uyarıyorum. Şark kurnazlığı ile bir yere varılmaz. Ülkenin hassasiyetlerine saygısızlık. Bunlar samimi değil. Bu gayri resmi tavırlardan vazgeçilmeli” şeklinde konuştu.
YİNE AĞLADI
“Dağdan inişi eleştirmek, silahların bırakılmasını eleştirmek ne kadar doğrudur, soracağız kendimize” diyen Erdoğan, konuşması sırasında Cemal Süreya’nın ‘Sizin hiç babanız öldü mü’ şiirinden dizeler okudu. Şiiri okurken ağlayan Erdoğan, “Hiçbir masum yavrunun babası ölmesin, hiç kimsenin kocası, evladı ölmesin...” dedi.
BAYKAL: PKK SUÇ ÖRGÜTÜ OLMAKTAN ÇIKMIŞTIR
CHP Lideri Deniz Baykal, partisinde düzenlediği basın toplantısında konuştu. “PKK’lı olmak suç olmaktan çıkmıştır. Hukuk ve siyaset hayatımız ağır bir darbe yemiştir. Hukuk nezdinde PKK bu operasyonla aklanmıştır” diyen Baykal, Erdoğa’na da yüklendi.
Habur’da kurulan mahkemeyi de eleştiren Baykal ‘pişman değiliz’ diyen PKK’lilerin serbest bırakılmasının “hukuk sisteminin katledilmesi’ olarak yorumladı. PKK’lilerin kahraman gibi lanse edildiğini öne süren Baykal, “Kimse o sevinç gösterileri yapanları suçlamasın. Onlar kendileri açısından hak ettiklerini sandıkları ir bayram yaşamalarıdır” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

Cumhurbaşkanı Gül:
Bu görüntüler hoş değil. Ben de bunları tasvip etmiyorum. Bunlar provokatif görüntüler. Herkesin şöyle bir kendine gelmesini
istiyorum.

Başbakan Erdoğan:
Süreci tahrik edenleri uyarıyorum. Şark kurnazlığı ile bir yere varılmaz. Hassasiyetlere saygısızlık. Bunlar samimi değil.

CHP Lideri Baykal:
Uygulamaya bakacak olursak, PKK artık bir suç örgütü olmaktan çıkmıştır. Hukuk nezdinde PKK bu operasyonla aklanmıştır. Bu bir acı tablodur.

DTP Lideri Türk:
Gelenler barış süreci için geldiler. Bu coşkuya tüm Türkiye’nin ortak olması gerekiyor. Bu coşku hepimizindir. Barış Türkiye içindir.

BU HALK BARIŞA SUSAMIŞ

Erdoğan’ın ‘DTP’liler şark kurnazlığını bıraksın’ sözlerine DTP’li vekil Hasip Kaplan cevap verdi. DTP Milletvekili Hasip Kaplan, başbakanın bu sözleri sarf ettiği törende yaptığı konuşmada “Halk barışa susamış. Halkın bu barış kutlamaları çok görülmesin. Bizim kitabımızda şark kurnazlığı yoktur” dedi. Başbakan’ın duygusallığı bir tarafa bırakmasını isteyen Kaplan, “Barış hepimizin amacı” diye konuştu. Kaplan, dönüşlerin 3-4 gün içinde Avrupa’dan 15-20 kişilik bir grupla devam edeceğini belirtti.
DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk ise, başbakana cevap vererek “Bizim DTP olarak ne şova ihtiyacımız var ne de siyasi hesaplar içindeyiz. Bu bir barış coşkusudur” dedi. Türk, Diyarbakır DTP İl binası önünde gazetecilere kısa bir açıklama yaptı. Türk, “Gelenler barış süreci için geldiler. Bu coşkuya tüm Türkiye’nin ortak olması gerekiyor. Bu coşku hepimizindir. Barış tüm Türkiye içindir” dedi.