29 Ekim 2009 Perşembe

Genç-Sen: “Üniversiteler bizimle özgürleşecek!”

28 Ekim akşamı Beyoğlu Tünel'den Taksim Tramvay Durağı'na gerçekleştirdiği yürüyüşle üniversitelerde yaşanan faşist saldırıları ve polis terörünü protesto etti. YÖK'ün kuruluş yıldönümü olan 6 Kasım'da alanlara çıkma çağrısı yaptı.

Taksim Tramvay Durağı’na yürüyen Genç Sen'liler Hacettepe Üniversitesi’nde masa açtıkları için polis saldırısına maruz kalan 73 öğrencinin gözaltına alınmasını, 26 Ekim günü Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde 26 Ekim günü Ekim Gençliği okuru iki kişinin faşistlerin saldırısına uğramasını ve Kent AŞ işçilerine dönük faşist saldırıyı protesto ettiler.

“YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek 7 Kasım’da Ankara’dayız! / Genç-Sen” pankartının açıldığı eylemde “Parasız eğitim istiyoruz”, “Genç-Sen susmuyor haklarını istiyor” dövizleri taşındı.

İstiklal Caddesi üzerinde oturma eylemi de gerçekleştiren Genç-Sen üyeleri oturma eylemi boyunca, “Tacizci polis üniversiteden defol!”, “Polis defol bu sokaklar bizim!”, “Tecavüzcü polis üniversiteden defol!”, “İşkenceci polis üniversiteden defol!”, “Kent AŞ işçisi yalnız değildir!” sloganları atıldı.Taksim Tranvay Durağı’na gelindiğinde Genç-Sen adına basın açıklamasını Aylin Mert yaptı. Mert, YÖK’ün kuruluş amacını ve sürecini anlattı. Devrimci ve ilerici unsurları aşama aşama üniversitelerden uzaklaştıran YÖK’ün, üniversitelerde sermayenin ve ordunun etkisini arttırdığını ifade etti. Darbe kurumu YÖK’ün özgürlükleri hiçe sayan anti-demokratik uygulamalarının katlanarak devam ettiğini vurguladı.

Basın açıklamasında Genç-Sen'in saldırılar karşısında gereken cevabı vereceği söylendi. Üniversitelerdeki antidemokratik uygulamalar ve polis-idare ve faşist işbirliği teşhir edildi.

6 Kasım’ın üniversitelerde baskı ve şiddetin yoğunlaşmasının somut ifadesi olduğunun ifade edildiği açıklamada, 6 Kasımlar'da aynı zamanda öğrenci gençliğin de direniş geleneğini oluşturduğu ifade edildi. YÖK’ün tüm anti-demokratik uygulamalarına karşı Genç-Sen'in, 6 Kasım günü saat 13.30’da Beyazıt Meydanı’nda olacağı ve alanları egemenlere dar edeceği dile getirildi.

Açıklamada, Genç-Sen'in 6 Kasım akşamı yola çıkacağı, 7 Kasım'da Ankara’da gerçekleştireceği merkezi bir miting ile harç zamlarına karşı direneceği söylendi.

Eylem sloganlarla son buldu.