31 Ekim 2009 Cumartesi

Honduras’ta darbeciler dize geldi

Honduras’ta darbeciler dize geldi ABD’li diplomatlardan oluşan bir heyetin 28 Haziran’da askeri bir darbeyle devrilen Manuel Zelaya ve darbeci hükümet arasındaki tıkanan görüşmelerin ...

ABD’li diplomatlardan oluşan bir heyetin 28 Haziran’da askeri bir darbeyle devrilen Manuel Zelaya ve darbeci hükümet arasındaki tıkanan görüşmelerin yeniden başlatılması için darbecilerle görüşmelerinden bir gün sonra, Manuel Zelaya ve darbeyle oluşturulan yeni yönetimin müzakerecileri arasında, Zelaya’nın görevine iadesi olasılığını da öngören bir anlaşmaya varıldı. Zelaya, bu gelişmeyi Honduras demokrasisi için bir zafer olarak nitelendirdi.

Anlaşma haberini Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) Siyasi İlişkiler Sekreteri Victor Rico verdi. Söz konusu anlaşmanın, Honduras halkı ve Honduras demokrasisi için yararlı bir anlaşma olduğunu söyleyen Rico, anlaşma metnini basına açıklamadı, ancak Zelaya’nın görevine iadesinin yolunun açıldığını kaydetti. Darbeci Yönetimin Lideri Roberto Micheletti, Zelaya’nın görevine dönüşü olasılığını da kapsayan anlaşmayı imzalamaya hazır olduğunu bildirdi.

‘YENİ SÜREÇ BAŞLIYOR’
Micheletti, düzenlenen basın toplantısında, söz konusu anlaşmanın ülkedeki siyasi krizin sona erdirilmesi sürecinin başlangıcı olacağını kaydetti. Micheletti, Kongre ve Anayasa Mahkemesinin de onaylamasıyla geçerli olacak bu anlaşmada Zelaya’nın devlet başkanlığı görevine geri dönüşü olasılığının da yer aldığını söyledi. İmzalanacak anlaşmada güç paylaşımının öngörüldüğünü ifade eden Micheletti, ayrıca anlaşma çerçevesinde iki tarafın da 29 Kasım’da yapılacak devlet başkanlığı seçimi sonuçlarını kabul etmesi gerektiğini kaydetti. Micheletti, anlaşmanın Zelaya’nın akıbetini Yüksek Mahkeme ve Kongre’ye bıraktığını belirtti. Anayasa Mahkemesi, daha önce Zelaya’nın dönüşüne karşı çıkmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Honduras’ta siyasi krizi sona erdiren ve Zelaya’nın görevine dönüşünün yolunu açan anlaşmayı övgüyle karşıladı. Clinton, Pakistan ziyareti sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, “Honduras halkını, Başkan Zelaya ve Başkan Micheletti’yi vardıkları tarihi anlaşmadan dolayı tebrik ederim” dedi. ABD Dışişleri Bakanı, seçimlere gidilmesini de kapsayan anayasal düzenin yeniden tesisinden yana olduklarını hatırlattı.

Tarafların sorunu çözmek amacıyla yaklaşık 4 haftadır sürdürdükleri müzakerelerde Zelaya tarafı son olarak, Micheletti’ye yeni bir öneri getirmesi konusunda ültimatom vermiş, önerinin ülkesine dönen ve Brezilya Büyükelçiliği’ne sığınan Zelaya’nın eski görevine dönmesini içermemesi durumunda masadan kalkacaklarını belirtmişti. (DIŞ HABERLER)