22 Ekim 2009 Perşembe

"Özgürlük" 122. sırada


Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, Paris'te yayımladığı raporla, dünya genelinde basın özgürlüğünün son durumunu ortaya koydu.

Basın özgürlüğü raporuna göre, Türkiye bu yıl 175 ülke arasında 20 basamak gerileyerek 122. sırada yer aldı.
2008'e göre 20 basamak gerileyen Türkiye, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail gibi ülkelerin gerisinde kalarak 122. sırada yer aldı.

Raporda belirtilen gerileme, işçi ve emekçilere yönelik yoğunlaşan sosyal ve ekonomik saldırılardan ayrı düşünülemez. Krizden beraber sosyal yıkım saldrılarının derinleştiği ve yeni hak gasplarının söz konusu olduğu böylesi bir dönemde, özellikle devrimci basın üzerindeki sansür ve yasaklarla emekçilerin devrimci politikayla buluşması engellenmeye çalışılıyor.

Üstelik sermaye devleti “demokratikleşme” üzerine güzellemeler yapsa da devrimci ve muhalif basın üzerindeki baskıları her geçen gün arttırıyor. Toplatma, yayın durdurma, yayınevi sahibi ve sorumlu yazı işleri müdürlerine yönelik hapis cezaları...

Türkiye basın özgürlüğü sıralamasında en kötü 50 ülke arasında bulunurken, 8’i yazı işleri müdürü olmak üzere halen 33 gazeteci ve yazar ve yazarın tutukluluk hali devam ediyor.

TMY, 301. madde vb. düzenlemeler ise yüzlerce gazeteci, yazar ve aydın yargılanması için dayanak oluyor.

Devletin devrimci ve ilerici basına yönelik baskılarını arttırdığı bu süreçte “sınırsız söz, basın, toplanma ve örgütlenme özgürlüğü” talebi dillendirilmelidir.