Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek görevinden alındı. Dink cinayeti öncesinde Trabzon'da polis müdürü olan Akyürek, Erhan Tuncel'i işe almıştı. Teftiş Kurulu Akyürek'i görevi ihmalden; Dink Ailesi de "ölümle sonuçlanan bir ihmal"den sorumlu tutuyordu.
Hrant Dink Cinayeti öncesinde gazetecinin yaşamını korunmasında etkisiz kalmakla suçlanan Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek görevinden alındı.
Akyürek, Trabzon Emniyet Müdürü olduğu dönemde Dink Cinayeti davasında azmettirici olarak yargılanan Erhan Tuncel'i bir öğretim üyesinin aracılığıyla polis muhbiri yapmıştı.
Erhan Tuncel için üzülmüştü...
Akyürek, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na Tuncel'den, "Türkiye'de çok önem arz eden, bir seneden fazladır devletin başını ağrıtan, herkesi üzen ve ülkemizi de uluslararası arenada birazcık örseleyen bir olayı haber veren bir kişi" olarak söz etmişti: "Erhan Tuncel'in medyada fazlaca örselenmesi, devletin bir görevlisi olarak beni üzüyor."
Gazeteci Şener'in yargılanmasını istiyor
2006 yılına kadar Trabzon Emniyet Müdürlüğü görevinde bulunurken İstihbarat Daire Başkanlığı'na atanan Akyürek, "Dink Cinayeti ve İstihbarat Yalanları" başlıklı kitabın yazarı gazeteci Nedim Şener'i mahkemeye vermesiyle de biliniyor.
Merkeze alınan ve yerine Konya Emniyet Müdürü Hüseyin Namal'ı bırakan Akyürek, kitap yoluyla "kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu", "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs edildiği" gerekçesiyle Şener'in hapsini istiyor.
Çetin: Çok geç alınmış bir karar
NTV'ye konuşan Dink Ailesi avukatlarından Fethiye Çetin, Akyürek'in görevden alınmasını "doğru ancak çok gecikmiş bir karar" olarak nitelendirdi.
Çetin, Akyürek'in cinayet öncesinde Dink'e suikast düzenleneceğine dair farklı il istihbarat birimlerince gönderilen istihbarat raporlarının gereğini yapmadığını ifade etti; Tuncel'in de yasadışı şekilde haber elemanı yapılmasında da etkisi bulunduğunu savundu.
"Dileriz, imha edilen belgelerin bulunmasını sağlar"
Başbakanlık Teftişi Kurulu'nun Akyürek'in de aralarında bulunduğu birçok Emniyet görevlisinin görevini yapmadıklarını belirten bir rapor yayımladığını anımsatan Çetin, "Cinayete, ihmal, kusur ve hatta kasıtlarıyla yol açan Emniyet görevlilerinin hala görevde olması, çok büyük hata ve gerçeğin ortaya çıkması açısından da çok büyük bir engeldi. Akyürek, cinayet sonrası da olayla ilgili bilgi ve belgeleri talep etti. Cinayeti yargılayan mahkemeye de bazı belgelerin imha edildiği bildirildi. Umuyoruz ve diliyoruz ki, görevden alınması bu belgelerin ortaya çıkmasını sağlar. Eminim ki, imha edildiği söylenen o belgeler bir yerlerde depolanıyor" şeklinde konuştu. (EÖ)