30 Ekim 2009 Cuma

Gergin Cumhuriyet

Bu yılki 29 Ekim törenlerine ‘belge’ gerginliği damgasını vurdu. Başbuğ ile Erdoğan tokalaşmazken, erken seçim sinyalleri verildi...
OBAMA DA KUTLADI!

Cumhuriyetin 86. kuruluş yıldönümü, tüm yurtta kutlandı. Meclis’te yapılan bayram töreninde ise Başbakan Erdoğan’ın Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ve CHP lideri Deniz Baykal’la tokalaşmayıp Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile tokalaşması dikkat çekti. Bu durum son günlerdeki ‘İrticayla Mücadele Eylem Planı’ belgesiyle ilgili tartışmalardan kaynaklanmış olabileceğine yorumlandı. Bu arada Abdullah Gül’e ABD Başkanı Obama da bir bayram mesajı yolladı.

İLLERDE DE GERİLİM VAR
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı yurdun çeşitli yerlerinde kutlandı. Adana ve Antalya’daki törenlerde protesto gösterileri düzenlenirken, olaylarda bir kişi gözaltına alındı. Mersin’de ise geçiş töreninde, önlerinde güvenlik güçlerinin sık aralıklarla görev almasına tepki gösteren gazi askerler alanı terk etti. Denizli’de de ADD ve Eğitim-İş üyelerinin kortej yürüyüşüne katılmasına izin verilmeyince ortalık karıştı. Polis ile 300 kişilik grup arasında arbede yaşandı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 86. kuruluş yıldönümü, tüm yurtta, KKTC'de ve dış temsilciliklerde törenlerle kutlandı. Anıtkabir'de yan yana gelen Başbakan Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Deniz Baykal ayaküstü "erken seçim" muhabbeti yaptı. Erdoğan'ın "Yurt gezilerine devam ediyor musunuz" sorusuna Baykal "Sizin işiniz (erken seçim) belli olmaz, gezilerimize devam ediyoruz" yanıtını verdi. Meclis’te yapılan bayram töreninde ise Erdoğan'ın Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ve Baykal'la tokalaşmayıp Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile tokalaşması dikkat çekti. Bu durum son günlerdeki "İrticayla Mücadele Eylem Planı" belgesiyle ilgili tartışmalardan kaynaklanmış olabileceğine yorumlandı.Ankara'da ilk tören Anıtkabir'de yapıldı. 08.45'te Cumhurbaşkanı Gül ve yetkililer, Aslanlı Yol'dan yürüyerek Atatürk'ün mozolesinin bulunduğu bölüme geçti. Gül mozoleye, kırmızı-beyaz karanfillerden oluşan çelenk koydu. Saygı duruşu ardından İstiklal Marşı okundu. Gül ve beraberindekiler, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti. Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayan Gül, deftere şunları yazdı: ''Aziz Atatürk, Türkiye, demokratikleşme, insan hak ve özgürlükleri konusunda büyük mesafe katetmiş, uluslararası başarılar, dünya barışına ve istikrara yaptığı katkılarla tüm dünyanın saygısını kazanmıştır. Türkiye, eksikliklerini hızla tamamlayarak gelişimini kesintisiz sürdürecektir. Bu süreçte 'Yurtta Sulh, Dünyada Sulh' ilkeniz bizlere yol göstermeye devam edecektir. Aziz hatıranız önünde saygıyla eğiliyor, size minnet duygularımızla birlikte şükranlarımızı ve saygılarımızı sunuyoruz. Ruhunuz şad olsun.''

ERDOĞAN, BAŞBUĞ İLE TOKALAŞMADI
Bayram için TBMM'de de tören düzenlendi. Cumhurbaşkanı'ndan kısa süre önce tören salonuna gelen Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, CHP lideri Deniz Baykal ve Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile tokalaşmaması dikkat çekti. Erdoğan daha sonra salona gelen Abdullah Gül ile tokalaştı.

OBAMA BAYRAMI KUTLADI
Cumhurbaşkanı Gül'e mesaj gönderen ABD Başkanı Barack Obama, "Atatürk'ün modern, demokratik ve laik bir devlet olarak Türkiye Cumhuriyeti'ni kurmasının 86. yıldönümünde, Amerikan halkı adına size ve Türkiye vatandaşlarına en sıcak tebriklerimi takdim ediyorum. 50 yıldan uzun süredir süren ortaklığımızı derinleştirmeye devam etmeliyiz" dedi.

***

Baykal: Sizin işiniz belli olmaz
Erdoğan: Evet, haklısınız...
TÜRKİYE Cumhuriyeti'nin 86. kuruluş yıldönümü vesilesiyle Başbakan Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Deniz Baykal Anıtkabir'de yan yana geldi. Her iki liderin birkaç dakika süren sohbetinin içeriği "Erken Seçim" üzerineydi. Erdoğan'la Baykal'ın arasında geçen diyalog şöyleydi:
Erdoğan: Turlara devam mı?
Baykal: Anlayamadım
Erdoğan: Yani gezmeye devam ediyor musunuz, yurt gezilerine.
Baykal: Evet evet İstanbul'daydım. Önümüzdeki günlerde de Karaman ve İzmir'e gideceğim. Sizin ne yapacağınız belli olmaz. Yurt gezilerimizi sürdürüyoruz.
Erdoğan: Evet haklısınız, her şey olabilir.

***
TÖRENE KİMLER KATILDI?
ANITKABİR’deki törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yanı sıra, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Bakanlar Kurulu üyeleri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kuvvet Komutanları, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt, milletvekilleri, Ankara Valisi Kemal Önal, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, TBMM İdare Amiri ve DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, bazı siyasi parti temsilcileri katıldı.

***
MUSTAFA KEMAL: MANDA YOK, YA İSTİKLAL YA ÖLÜM VAR!
HARABEYE dönmüş Osmanlı İmparatorluğu'nun küllerinden kurulan, Mustafa Kemal Atatürk'ün Türkiye halklarıyla birlikte kurduğu Türkiye Cumhuriyeti, dün 86. yaşına girdi. Cumhuriyetin kuruluşu öncesindeki milli mücadele hareketinin dönüm noktalarından biri de 23 Temmuz 1919'da toplanan Erzurum Kongresi'ydi. Mustafa Kemal, 9 Ağustos’ta askerlik mesleğinden ihraç edildi. Mustafa Kemal'in rütbesinin kaldırılmasına, nişanlarının da geri alınmasına karar verildi. Erzurum Kongresi adına ilan edilen beyanname, 10 Ağustos’ta Erzurum'da Türk Basımevinde çoğaltılarak, binlerce nüsha halinde tüm yurda gönderildi. Mustafa Kemal, Erzurum'da arkadaşlarına ''İstanbul, bir Amerikan mandasıdır tutturmuş gidiyor. Bu olmayacaktır. Türkiye istiklal bütünlüğüne sahip olacaktır. Hayır paşalar hayır, hayır beyefendiler... Manda yok, ya istiklal ya ölüm var'' diyordu. (Kaynak: Birgün Gazetesi)