24 Ekim 2009 Cumartesi

Tayyip’in manidar afişi (İki fotoğraf arasındaki farkı bulun!)

Tayyip Erdoğan’ın, Mustafa Kemal’i hatırlatan fotoğrafı 81 ilde bilboardlarda…
.
Tayyip Erdoğan’ın AKP Siyaset Akademisi tanıtım kampanyasındaki fotoğrafının, Mustafa Kemal’in ‘harf devrimi’ni tanıtan fotoğrafına benzerliği tartışmalara yol açtı. Fotoğrafta tahtaya ‘akademi için ders zili çalıyor’ yazarken görülen Tayyip Erdoğan’ın, Mustafa Kemal’e benzetildiği iddia ediliyor. Söz konusu fotoğraf 81 ilde bilboardlarda kullanılırken, AKP Siyaset Akademisi Genel Koordinatörü Ercan Demirci afişin belirledikleri bir ajans tarafından hazırlandığını ve fotoğrafı gördüklerinde ‘akıllarına Atatürk’ün fotoğraflarının gelmediğini’ iddia etti. Demirci, “Biz ajansa sadece yapacağımız akademi çalışmasıyla ilgili bilgi verdik. Üzerinde Genel Başkanımızın fotoğrafı olmasını istedik. Onlar kendileri bu fotoğrafı bulmuşlar ve afişlerin üzerine yerleştirmişler. Biz gördüğümüzde aklımıza Atatürk’ün fotoğrafları hiç gelmedi” dedi.

Bilindiği gibi geçtiğimiz Şubat ayında da, Gümüşhane’de Gazipaşa İlköğretim Okulu’nun duvarına Başbakan Erdoğan’ın kenti ziyareti sırasında söylediği “Vatan millet, bayrak konusundaki hassasiyetinizi bilen bir kardeşinizim. Bundan dolayı da diyorum ki, Gümüşhane’mizi çok daha farklı bir şekilde imar edeceğiz” sözleri yazılmıştı. Bunun üzerine Milliyet gazetesine açıklama yapan Gümüşhaneliler, AKP iktidarı döneminde Gümüşhane’de hiçbir değişikliğin gerçekleşmediğini ve yazının indirilmesini istediklerini söylemişlerdi.

Erdoğan’dan ‘ders’
Yaklaşık 30 ilde, Ekim ayından itibaren ‘Demokratik açılım, Uluslararası ilişkilerde stratejik derinlik ve Ekonomi’ başlıklarında başlayıp Aralık’ta sona erecek olan AKP Siyaset Akademisi geçen yıl da yapılmıştı. Tayyip Erdoğan, geçen yıl yapılan akademinin sonunda, Ankara’daki dersinde, son bin yılı kucaklayan bir konuşma yaptı. Haziran 2009’da yapılan derste Erdoğan, “Osmanlı Devleti’nin, onun öncesinde Anadolu Selçuklu Devleti’nin hangi dinamikler üzerine kurulduğunu, nasıl yükseldiğini, nasıl idare edildiğini, bize nasıl bir miras bıraktığını en iyi şekilde öğrenmek ve çıkaracağımız dersleri de bugünlere ve geleceğe taşımak zorundayız” dedi. 1071’de Alparslan’ın Anadolu kapılarından girmesinden başlayıp, Osmanlı Devleti’nin kurulmasına, oradan da 1453’te İstanbul’un fethine gelen Erdoğan, son olarak Cumhuriyetin kurulmasına vurgu yaptı. Bu dönüm noktalarının tek bir millet olarak tarih sahnesinde yerimizi almamızı sağladığını söyleyen Erdoğan, dersinde Nizamülmülk, Şeyh Edebali ve Osman Gazi’ye de atıfta bulundu. Menderes ve Turgut Özal’ı rahmetle anan ve onların dönemi dışında uzun soluklu iktidarlar olamadığını söyleyen Erdoğan, “Biz bu kısır döngüyü kırdık, bu ezberi bozduk ve Türkiye’yi uzun bir aradan sonra her alanda istikrarla buluşturduk” dedi.

Tayyip Erdoğan’ın dersteki konuşmasına bakıldığında, kendisini ‘son Türk büyüğü’ ilan etmesine az kaldığı görülüyor. Bu da bilboardlarda kullanılan kara tahta önündeki fotoğrafın, sadece reklam ajansının fikri olmayabileceğini akıllara getiriyor.