19 Ekim 2009 Pazartesi

ABD Bulgaristan ve Romanya'da üs kuruyor

Doğu Avrupa'daki füze savunma sistemi planlarından vazgeçtiğini beyan eden Obama yönetiminin, Haziran ayından beri Bulgaristan ve Romanya'da birer üs inşa etmeye başladığı ortaya çıktı.

ABD'nin Bulgaristan ve Romanya'da yeni askeri üsler kurmaya hazırlandığı bildirildi. Makedonya Haber Ajansı'nın (MIA) haberine göre, Pentagon, bu iki ülkede yeni askeri üsler kurmak için 100 milyon dolardan fazla yatırımda bulunmayı planlıyor.

Oysa geçen ay Obama yönetimi tarafından yapılan açıklamada, ABD'nin Doğu Avrupa'ya konuşlandırmayı planladığı füze savunma sistemi planlarında değişikliğe gidildiği ve Polonya ile Çek Cumhuriyeti'ndeki çalışmaların durdurulduğu bildirilmişti. Bu iki ülkede durdurulan çalışmalara karşılık, Romanya ve Bulgaristan'da yeni üs inşaatlarının başladığı ortaya çıktı.

Almanya'nın Vilseck kasabasındaki birliğini iki birliğini geçtiğimiz Haziran ayı sonunda bu ülkelere kaydırdığı, 100 milyon dolardan fazla bir bütçe ayrılan çalışmaların sürdüğü öğrenildi. Romanya'daki 1.600 askerlik üssün iki ay içinde tamamlanması beklenirken, Bulgaristan'daki 2.500 asker barındıracak olan üs en erken 2011'de açılabilecek.

Üsler tamamlandıktan sonra ülke yönetimlerine devredilecek ve evsahibi ülke ile ABD tarafından ortaklaşa kullanılacak. Sessiz sedasız gerçekleştirilen bu yeni girişim, Bush döneminde başlatılan stratejilerin devam ettirilmesi olarak yorumlanıyor.