Yazar Cezmi Ersöz'ün çağrısıyla bir araya gelen aralarında Zarakolu, Kürkçügil, Göksu, Yavaşoğulları ve Kabadayı, yeniden inşası için harekete geçtikleri Devrimci Gençlik Köprüsü için yerel yönetimlerden ve üniversitelilerden destek istediler.
Zap Suyu üzerine 1969'da dönemin devrimci üniversite öğrencileri tarafından inşa edilen ve geçtiğimiz yıllarda "güvenlik" gerekçesiyle yıkılan Devrimci Gençlik Köprüsü yeniden inşa edilecek.
Gelişmeyi düzenledikleri basın toplantısıyla basına duyuran köprünün yapımına da katılan yayıncı Ragıp Zarakolu ve Masis Kürkçügil ile sanatçı Yasemin Göksu, yazar Cemiz Ersöz, sanatçı Nejat Yavaşoğlulları ve yönetmen Bahriye Kabadayı, "Köprünün Kürt açılımın tartışıldığı şu günlerde toplumsal barışa katkı sunmasını umduklarını" söylediler.
Toplumsal barışa küçük bir katkı
Bugün saat 11.30'da Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) salonunda yapılan toplantıda konuşan Ersöz, "Hakkari'de katıldığı bir söyleşide yıkılan köprüyü gördüğünde çok etkilendiğini ve oradaki gençlere söz verdiği için çalışmaya başladığını" anlattı.
Ersöz'ün çağrısına destek veren Zarakolu, köprünün yapımına katılan devrimci öğrencilerden biri.
"Kürt sorununa yönelik ilk açılımı kendilerinin yaptığını" söyleyerek konuşmasına başlayan Zarakolu, "ne yazık ki bu açılımın devamı gelmedi, aksine üstü örtüldü" dedi.
"1969'da gençliğin enerjisini Kürt halkıyla, işçilerle, emekçilerle ve toplumla buluşturmak için yola çıktıklarını" anlatan Zarakolu, köprünün yeniden yapımının Kürt coğrafyasındaki diğer barajlara da dikkat çekeceğini umduğunu" sözlerine ekledi.
Köprünün yapımına katılan bir diğer isim yazar Kürkçügil, şöyle konuştu: "Kabadayı'nın filmi köprüyü yaptıktan sonra çok farkında olmadığımız bir şeyi fark etmemi sağladı. Köprü Hakkarililer için bizimkinden çok daha farklı anlamlar içeriyor. Devrimci Gençlik Köprüsü, halk için sadece bir geçiş yeri değildi. Onların hafızasında bu köprü idam edilen devrimci arkadaşlarımızı hatırlatıyor."
"O deneyim hepimizin hayatına derin etkiler bıraktı, başka bir bilinç edindik" diyen Kürkçügil, "orada öğrendiklerimizi bugün hâlâ uyguluyoruz" dedi. "Köprüyü yaşatmak bu toplumda çürütülen birçok şeyin yanında hâlâ manevi duyguların yaşandığını gösterecektir" diye ekledi.
Sanatçılar Göksu ve Yavaşoğulları, "Üçüncü köprü tartışmalarının yaşandığı bugünlerde Devrimci Gençlik Köprüsü'nün yeniden inşasının gündeme gelmesinin güzel bir tesadüf olduğunu" söylediler. "40 yıl sonra hayranlıkla andıkları bir dönemin tanıklarıyla bir arada olmaktan dolayı mutlu olduklarını" ifade ettiler.
Göksu, "Bu süreçte üniversitelerdeki devrimci öğrencilerden de destek beklediklerini" belirtti.
2007 yılında hazırladığı "Devrimci Gençlik Köprüsü" belgeselinde dönemin tanıkları ve Hakkârili gençlerle görüşen yönetmen Kabadayı da basın toplantısında "Doğuyla batı, İstanbul'la Hakkâri ve 1968 ile bugün arasında bir köprü kurmayı amaçladığını" anlattı. "Yeniden yapılandırılmasına katkıda bulunmanın kendisi için çok anlamlı olduğunu" sözlerine ekledi.
Kabadayı, Hakkâri Belediyesinden ve ildeki yetkililerden destek istedi.
Basın toplantısına Gülseren Yoleri, Vedat Sakman, Hakan Tahmaz ve Mehmet Demir'in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.(BÇ)
* Devrimci Gençlik Köprüsü filminden tanıklıkları izlemek için tıklayınız!.