17 Ekim 2009 Cumartesi

Kore Savışı'na NATO işi destek


- Bugün, Türkiye'nin Kore'ye asker göndermesinin 59. yıl dönümü. Türkiye'nin 1950'de Kore'ye gönderdiği askeri birlikten 700'ünün ne uğruna öldüğü hala açıklanmadı. Türkiye; Somali, Bosna, Kosova, Afganistan, Irak gibi emperyalist işgallere asker desteği sundu. Bugün ise ABD'nin işgali altındaki Afganistan'da askeri bulunuyor.

Kore savaşı 25 Haziran 1950'de başladı. Birleşmiş Milletler, askeri yardım çağrısı yaptı. Menderes döneminde, Meclis 30 Haziran 1950 tarihli oturumunda konuyu gündeme getirdi. Türkiye ABD'den sonra 25 Temmuz 1950'de Kore'ye asker gönderilmesi kararı alan ikinci ülke oldu. Bir ay sonra da Türk Tugayı, İskenderun Limanından hareket etti. 21 gün sonra Kore'nin güney doğusunda bulunan Pusan Limanına ulaştı. Türkiye böylece Kore savaşına fiilen katılmış oldu.

Yalan, yağma ve emperyalist işgal

Emperyalist yağma ve savaşların, tarih boyunca hep büyük yalan ve manipülasyonlarla haksız yere çıkartıldığı Irak işgaliyle teşhir oldu. ABD'de gecen yıl gizliliği kaldırılan bazı belgeler ve Güney Kore'de yapılan araştırmalar, Kore Savaşı'nın büyük yalanlar üzerine inşa edildiğini açıkça ortaya koymuştu. Associated Press ajansı, 18 Mayıs 2008'de verdiği haberde, ABD'nin Birleşmiş Milletler'i Kore Savaşı'na sürüklemek için kullandığı “Kuzey Kore ordusu dehşet verici katliamlar yapıyor” şeklindeki iddianın yalan olduğunu ortaya koymuştu. Tersine Güney Kore'de ortaya çıkan toplu mezarlar ve belgeler, katliamı yapanın ABD'nin hamisi, gerici Güney Kore rejimi olduğunu ortaya koydu.

3 milyon ölü ve büyük yıkım

ABD, Kore Savaşıyla 1948 ile 1950 arasında devrimci ayaklanmaları bastırmak ve giderek yayılan komünizmi yeryüzünden silmek istiyordu. Çin Devrimi'nden (1949) sonra bir de Kore'de kapitalizmin devrilmesine engel olmak istiyordu. Komünizme karşı savaşa giriyordu. 3 yıllık savaşta 3 milyon hayat bunun için sona erdi.

5 bin asker NATO'ya kurban

Türkiye 1950'de 5 bin 90 kişilik tugayı Kore'ye yolladı. 259 subay, 395 astsubay 18 askeri memur, 4 sivil memur ve 4 bin 414 er. Bunların 700'den fazlası savaşta yaşamını yitirdi, 2 binden fazlası yaralandı, 175'i kayboldu, 200'den fazlası esir düştü, 300'e yakınından ise haber alınamadı. Yüzlerce emekçi çocuğu, NATO'ya girebilmek için adeta kurban edildi. Ancak, Genelkurmay Başkanlığı'nın resmi web sitesinde ise Türk Tugayı'nın üstün başarı gösterdiği ve bu nedenle ödüllendirildiği yazılıyor.

Türk Tugayına Amerikan Nişanı

“Kumyangjang-ni zaferi (25-27 Ocak 1951)” başlığıyla verilen bilgilerde şöyle deniyor: “Türk Tugayı, bu muharebelerde karşısındaki üç misli kuvvete taarruz ederek, süngü hücumuyla çok üstün bir zafer kazandı. Türk Tugayının Kumyangjang-ni’de kazandığı zafer, yurtta ve dünyada büyük takdir ve sevinç yarattı. Dünya basınında günlerce Türk milletinin kahramanlığı, savaşçılığı, demokrasiye ve hür dünyaya bağlılıkları yazıldı. Devlet başkanları telgraflarla ve mesajlarla Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni ve Kore Türk Tugayını kutladılar. Yurtta büyük sevinç gösterileri yapıldı. Türk Tugayına Amerikan Kongresinde alınan bir kararla Mümtaz Birlik Nişanı (Distinguished Unit station) ve beratı verildi.”

Daha ne kadar asker ölecek

Türkiye'nin savaşa girmesine karşın yaptığı NATO'ya üyelik başvurusu hemen kabul edilmedi.

Daha sonra topraklarında hava üslerinin kurulması isteğinin kabul edilmesiyle Türkiye, 1952'de NATO'ya girerek verdiği kayıpların 'karşılığını' aldı. Geride kalan 60 yıllık sürede bu politika aynen devam ediyor. Türkiye emperyalizmin bütün savaşlarını, ya açıktan asker göndererek ya da örtük bir biçimde destekliyor. ABD emperyalizminin Ortadoğu başta olmak üzere yağma ve talan politikaları devam ettikçe ABD işbirlikçisi hükümetler de emperyalist politikalara asker kurban etmeye devam edecekler. Afganistan konusu kapanmış değil. NATO'nun asker talebi de Türkiye'nin ek asker gönderme isteği de güncelliğini koruyor.