29 Ekim 2009 Perşembe

“Abu-Jamal, Peltier ve tüm politik tutsaklara özgürlük!”

Free Leonard Peltier & Abu-Jamal!
FRANKFURT: Tarihler 5 Ekim’i gösterdiğinde, ABD’nin Pensilvanya eyaletinden gelen bir haberle tüm dünyada tepkiler yükselmeye başladı. Eyaletin en üst mahkemesinden bir yetkili şu günlerde, 27 yıldır cezaevinde olan politik tutsak Mumie Abu-Jamal hakkında karar verilebileceğini bildirmesiyle birlikte tüm anti-faşist, anti-rasist ve devrimci-demokrat kesimler, bu kararın ölüm cezası olabileceğini belirterek eylemlerine başladılar.Abu-Jamal hakkında 1995 ve 1999 yıllarında ölüm cezası verilerek kararı infaz edilmek istenmiş, ancak dünya çapında geliştirilen eylemler nedeniyle karar uygulanamamıştı. Abu-Jamal hakkında talep edilen ölüm cezası 2001 yılında verilen karar ile reddedilmişti. Ancak sonrasında bu karara itiraz edilerek davanın en yüksek mahkemede görülmesi sağlanmıştı.

Eylemcilerin açıklamalarına göre karar ırkçı bir karar. Kararın ölüm olması halinde itiraz hakkı bulunmayan Abu-Jamal’ın infazı ise üç hafta içinde gerçekleşebilecek.

Frankfurt’da ‘Abu-Jamal’a özgürlük!’ inisiyatifi acil toplandı
Avukatlarının açıklaması ile acilen toplanan Frankfurt ‘Abu-Jamal’a özgürlük!’ İnsiyatifi eylemlerine başladı. Biri şehir merkezinde olmak üzere, ABD konsolosluğu önünde eylem yaptıklarını AHM’ye değerlendiren inisiyatif temsilcisi, bu ırkçı kararın teşhir edilmesi ve engellenmesi için tüm çabaların sergilenmesi gerektiğini vurguladı. ABD’de süren ırkçılığa Mumie Abu-Jamal’ın tek örnek olmadığını, Hint asıllı, Amerika-Hindistan hareketi ve bir insan hakları aktivisti Leonard Peltier’in de 33 yıldır aynı mantıkla cezaevinde tutulduğuna dikkat çekti.

6 Kasım’da Frankfurt’ta eylemlerine devam edeceklerini vurgulayan temsilci, aynı gün Nürnberg’de de eylemlerin olacağını vurguladı. Sürecin aciliyetine dikkat çeken temsilci devamla; „Mahkeme her an Mumia hakkında ölüm kararı alabilir ve bu kararın gerçekleşmesi birkaç haftadan fazla sürmez. Dolayısıyla şimdiden eylemlere başlamamız gerekiyordu. ’95 ve ’99 pratikleri bize gösteriyor ki, yapılan kamuoyu baskısı azımsanmayacak bir nitelikte. Şu anda yerel etkinlikler yapılmaktadır. Ölüm cezasının verildiği günden 3 gün sonrasına saat 12.00 ye eylemler düzenlenecektir. Ceza infazından önceki son Cumartesi Berlin’e hareket edilecektir.
Tüm anti-faşist, anti-ırkçı, devrimci-demokrat kesimin bu eylemliliği sahiplenmeye çağırıyoruz. bununla birlikte tüm politik tutsakların sahiplenilmesi sürecini daha üst seviyeye çıkarılması gerekmektedir.“ dedi. Obama hükümetinin bu karara karşı olmaya çağırdıklarını da belirten temsilci, Nobel barış ödüllü ve ırkçılığa tolerans vermeyeceğini beyan eden Obama’nın samimi olması gerektiğini belirtti ve ‘Obama eğer samimi ise Peltier’i affetme yetkisini kullanabilir’ dedi.

Peltier ve Abu-Jamal davalarının benzerliği
Her iki davada benzerlikler taşıyor. Her iki davada da, Peltier ve Abu-Jamal’ın güvenlik güçlerinin öldürdüğü iddia ediliyor. Peltier’in iki FBI ajanlarını, Mumia’nın ise bir polisi öldürdüğü cezalarının sebebi olarak belirtiliyor. Ancak iki davada da elle tutulur delillerin olmadığı genel bir kanı. Dava boyunca şahitler güvenlik güçlerince baskı altına alınmış, deliller karartılmış, yalancı şahitler ve demeçler ile dava Peltier ve Abu-Jamal aleyhine döndürülmüştü. Mumia ve Peltier’e özgürlük! komitelerine göre bu davalar Avrupa’da görülseydi eğer, sonuç beraat olurdu.

Ancak sorununun temelinde ise ırkçılığın yattığını görebiliyoruz. Dönemin mahkeme hâkimi, 27 yıldır cezaevinde yatan politik tutsak Mumia’nın savunması için gerekli meblağı engellemesi ve O’nu nigger olarak tanımlaması ırkçılığı gözler önüne seriyor. Mumia’nın yargılandığı sürecin jüri heyeti ise ne tesadüf ki ırkçı kişilerden oluşuyordu.

65 yaşında bir politik tutsak
Leonard Peltier’in durumu aslında Mumia’dan farksız. 33 yıl önce iki FBI ajanını öldürdüğü iddia ediliyor. 2024 yılında Peltier’e duruşma tarihi şimdiden ayarlanmış durumda. O yılda 79 yaşına girmiş olacak olan Peltier belkide beraat edecek. Eğer o tarihte suçsuz olduğu anlaşılırsa, hayatının 48 yılını suçsuz yere cezaevinde geçirmiş olacak. O Hint asıllı bir insan hakları aktivisti. Dayanışma amaçlı yapılan imza kampanyasına 25 milyon insan imza verdi.

Kampanyalar hakkında geniş bilgiye http://www.freemumia.org/ ve http://www.leonardpeltier.net/ sitelerinden ulaşılabilinir.