22 Ekim 2009 Perşembe

Ödülü aldı, karşıdevrimciliğe devam!

Geçtiğimiz günlerde “gazetecilik ödülü” alan Kübalı blog yazarı Yoani Sánchez’in, ilginç bir taktikle bir grup Kübalı çocuğa karşıdevrim propagandası yaptığı açığa çıktı.

Batı basını tarafından “Küba’daki baskıcı rejime karşı özgürlük mücadelesi veren” bir gazeteci olarak en son Maria Moors Cabot ödülü verilen Yoani Sánchez’in karşıdevrimci faaliyetlerinde ilginç taktiklere başvurduğu açığa çıktı.

Kübalı gazeteci Norelys Morales Aguilera, kendisini Villa Clara yakınındaki Camajuaní’den bir dostunun kendisine telefonla bildirmesi üzerine gittiği kasabada, Sánchez’in ilginç karşıdevrimci faaliyetinin hikayesini keşfetti.

Kasabanın papazı Miguel Lleonard Barroso, kilisede toplanan kişileri bir “internet konferansına” katılmaya ve çocuklarını göndermeye davet etti. Konferansa katılanlardan 14 yaşındaki Adrián Mendéz Cruz, “Yoani Sánchez ve Reinaldo Escobar’ın bloglarından bahsettiler, ben tanımıyordum. Üstelik, devrime karşı olduklarını söyleyen bazı kişilerin olduğu bir video izlettiler bize. Çok rahatsız oldum. Kandırıldık” dedi.

Toplantıda papazın, katılımcı çocukların fotoğraflarını çekmesi de çocukların dikkatini çekti. Toplantının, kilisenin oldukça özel bir odasında yapılması da, sadece herkese açık salona girmeye alışkın çocukları şaşırttı.

Dainerys Cruz Torres, Cumartesi günü oğlu Carlos Alberto’nun kilisedeki konferanstan geldikten sonra, sonunda yaşadıklarını anlatana kadar yemek yemediğini belirtti ve “Bu karşıdevrimdir, oysa bizler devrimciyiz” dedi.

Gazeteci Morales Aguilera’nın görüştüğü 11 yaşındaki kız Marisleidy Álvarez Bravo, olaydan duygusal olarak o kadar kötü etkilenmiş ki, gazeteciye “Bizi kandırdılar” der demez ağlamaya başlamış.

Yoani Sánchez’in kilisedeki bazı unsurlarla ortak yürüttüğü anlaşılan karşıdevrimci faaliyetler, Küba’da pek tutmasa da,dışarıda Sánchez’e “ödül” kazandırmaya devam edeceğe benziyor.