23 Ekim 2009 Cuma

Dünyada 1 milyon çocuk tutuklu var



Foto: Dünyada 1 milyon çocuk tutuklu var

CENOVA (23.10.2009)- Birleşmiş Milletler raporuna göre bir milyonu çocuk olmak üzere dünya genelinde 10 milyon kişi hapishanelerde bulunuyor. Bunların büyük bir çoğunluğu çok kötü koşullarda yaşıyor.

Dünyada 1 milyonu çocuk olmak üzere 10 milyon kişi zindanlarda.

Manfred Nowak, BM Genel Kurulu'na sunduğu raporda cezaevlerindeki işkence uygulamasının 'küresel bir olgu' olduğunun altını çizdi, bazı ülklerde tutuklu onuruna saygının olmadığını ifade etti. Nowwak, yaşları 9 veya 10 olan dünya genelindeki 1 milyon çocuk tutukluya yönelik kötü muamelelere dikkat çekti.

İnsanlık onuru çiğneniyor

Avusturyalı raportör, cezaevlerindeki çocuklara ilişkin “Büyük bir çoğunluk insanlık onurunun çiğnendiği koşullarda yaşıyor” değerlendirmesini yaptı. Nowak, en yaygın sorunlardan birinin cezaevlerinin kapasitesinin üzerinde tutuklu bulundurması olduğuna dikkat çekti, bunlara örnek olarak Gürcistan, Nepal, Sri Lanka ve Togo'yu gösterdi.

Rapora göre Nijerya'daki Lagos'ta kadınlar ve çocuklar yüz kadar cezaevindeki işkence salonlarına sıkıştırılıp, burada gardiyanlar tarafından bacaklarına kurşun sıkılarak yaralı halde, tedavi edilmeden bırakılıyorlar.

Endonezya ve Paraguay'da tutuklular gıda ve ilaçlardan yoksun bırakılıyorlar, hatta cezaevinde kalmak için günlük olarak kira vermeleri gerekiyor.

İhtiyaç işkencesi

Manfred Nowak, işkencenin Arap dünyasında sürekli yaşanan bir uygulama olduğunu belirtti, çok sayıda Arap ülkesinde cezaevlerine giremediklerini, engellediklerini ifade etti.

Endonezya, Togo ve Uruguay gibi ülkelerde cezaevi yönetimlerinin genç tutuklulara ihtiyaçtan yoksun bırakma cezaları verdiği kaydedilirken, Uruguay'da çocukların günde 22 saat boyunca tuvalete gitmelerine izin verilmediği vurgulandı.

Nowak çocuk tutukluların ayrıca yetişkinlerin suistimallerine maruz bırakıldığını belirtti. Çok sayıda işkence vakasının görüldüğü İran konusunda ise Nowak, muhaliflere işkence yapıldığına dair çok sayıda kanıt olduğunu kaydetti.