18 Ekim günü Sağlık örgütleri, sendikalar ve ilerici, devrimci kurumlar, halkın sağlık hakkı için İstanbul- Kadıköy'de buluştu. 10 bini aşkın emekçi, AKP'nin Sağlıkta Dönüşüm Programını protesto etti. “Sağlığımızdan, emeğimizden, mesleğimizden vazgeçmeyeceğiz” diye haykırdı.
Türk Tabipleri Birliği, İstanbul Tabip, Diş Hekimleri, Veteriner Hekimleri ve Eczacılar odaları ile SES ve Dev Sağlık-İş Sendikası, AKP'nin Sağlıkta Dönüşüm Programına karşı Kadıköy'de miting düzenledi. TTB, SES, Dev Sağlık-İş Sendikası ile TMMOB, DİSK, KESK,, Halkevleri'nin de aralarında bulunduğu kurumlar, Tepe Naitulus önünde, İstanbul Diş Hekimleri ve Eczacılar Odası üyeleri ise Numune Hastanesi önünde buluştu. İki koldan Kadıköy İskele Meydanı'na yürüdü.
Yürüyüş kortejinin önünde “Sağlıkta masal bitti. Sağlığımızdan, emeğimizden, mesleğimizden vazgeçmeyeceğiz. Aile hekimi 2 lira, devlet hastanesi 8 lira, özel hastane 15 lira. Şimdilik!” yazılı pankart taşındı. İstanbul Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ve Dev Sağlık-İş Sendikası kortejleri kitleselliğiyle öne çıktı. Binler yürüyüş boyunca “Sağlıkta maske düştü”, “Sağlıkta Dönüşüm ölüm demektir”, “Parasız eğitim, parasız sağlık”, “AKP sağlığımdan elini çek” sloganları haykırdı.
Sağlıkta dönüşümün adı hastanelerde çocuk ölümleri
Kadıköy İskele Meydanı'nda Tertip Komitesi adına İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Hüseyin Demirdizen bir konuşma yaptı. Demirdizen, AKP'nin sağlık politikalarını eleştirdi. Bir yıl önce AKP'nin Sağlıkta Dönüşüm Programı diye hayata geçitdiği Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'na dikkat çekti, “AKP'nin sağlıkta dönüşüm programı, hastanelerde çocukları öldürüyor, insanları rehin bırakıyor. sağlıkta dönüşüm baş döndürüyor” dedi.
Demirdizen, AKP'nin, krizi bahane ederek, sağlıkta tasarruf uygulayarak katkı payı adı altında sağlık hizmetini tekelleştirdiğini vurguladı. Sağlık politikaları nedeniyle hastanelerde taşeronlaştırma, bebek ölümleri, hastane çalışanlarına yönelik şiddet gibi sorunların arttığını ifade etti.
Dr. Demirdizen, iflas eden ve sağlığa zarar veren Sağlıkta Dönüşüm Programı ve SSGSS'nin derhal iptal edilmesini istedi. “Sağlıktaki bütün farklı uygulamalarta son verilmeli, herkes sağlık hizmetlerinden eşit ve ücretsiz olarak yararlanabilmelidir. Bunları istiyoruz, çünkü insanız, emekçiyiz üretiyoruz” dedi.
Demirdizen, sağlığın yolunun barış ve demokrasiden geçtiğini de söyledi.
Dev Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Azu Çerkezoğlu, SES Genel Başkanı Bedriye Yorgun, İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Erdoğan Çolak da Sağlıkta Dönüşüm Programının hem halk için hem de bu alanda hizmet verenler için yıkım getirdiğini vurguladı, yasanın geri çekilmesini istedi. Miting Bandista'nın şarkılarıyla sona erdi.