16 Ekim 2009 Cuma

OCALANDA YENI ONERI: IKI BARIS GRUBUNUN GELMESINI ONERDI


‘Kürt Açılımı', şiddetin sona erdirilmesi ve bu kapsamda PKK'nin silahsızlandırılmasının gündemden düşmediği şu günlerde Abdullah Öcalan'dan yeni bir öneri geldi. Öcalan 'iki barış grubunun' Türkiye'ye gelmesini istedi.
ANF'nin haberine göre, Abdullah Öcalan, "demokratik siyasette yaşanan tıkanmanın önünün açılması için" Avrupa'dan ve Mahmur Kampın'daki mülteciler ile dağ kadrolarından oluşan "iki barış grubunun" Türkiye'ye gönderilmesini önerdi.
Abdullah Öcalan, önerisinin gerekçesi ve içeriği konusunda şunları şöyledi: “Demokratik siyasette ciddi bir tıkanma yaşanmaktadır. Bu durum beraberinde hukuki, sosyal, kültürel ve askeri alanları da tıkamaktadır. Kürt sorununa ilişkin yaşanan tıkanmışlığı aşmak; çözümün, demokratik siyasetin önünü açmak gerekiyor. Bunun için önerim; daha önce gelen barış grupları benzeri, Avrupa'dan ve yine içerisinde Mahmur"dan halkımızın da bulunduğu Güneyden olmak üzere iki grubun; Kürtlerin bu ülkede nasıl yaşayacaklarını, birlikte yaşayabilmenin zorunlu prensiplerini ortaya koymak, Kürtlerin demokratik hak ve özgürlüklerine ilişkin temel isteklerini tartışmak üzere Türkiye'ye gelmesidir. Bu gruplar başta TBMM olmak üzere Türkiye'deki tüm çevrelere giderek, iki halkın birlikte yürümesi için olmazsa olmaz niteliğindeki temel talepleri dile getirmelidirler. Türkiye’nin tüm aydınlarını, demokratik sivil toplum örgütlerini, siyasi partileri, barıştan yana tüm kesimleri de demokratik siyasetin ve müzakerenin başarıya ulaşması için katkı sunmaya davet ediyorum.”
Siyasi gözlemciler örgütün Öcalan'ın bu çağrısını uyabileceğini söylüyor. Zira, Öcalan İmralı'ya konulduktan 7 ay sonra yaptığı çağrı sonucu iki grup Türkiye'ye gelmişti. Önümüdeki haftalarda silahsız bir grup militan Kuzey Irak'tan Türkiye'ye giriş yapması sürpiz olmaz.
DAHA ÖNCEKİ GRUP TUTUKLANMIŞTI
Öcalan'ın çağrısına uyarak, 1 Ekim 1999'da dağdan inerek Türkiye'ye gelen "1. Barış ve Demokratik Çözümü Grubu" üyeleri tutuklanarak Muş E Tipi cezaevine konmuştu. 11 Mayıs 2005'te Ankara'da mahkemeye çıkartılan Barış Grubu üyesi Seydi Fırat, Yüksel Genç, Mehmet Şirin Tunç, Yaşar Temmur, Gülten Uçar ve Ergün Bidav daha sonra tahliye edilmişti.
2.Barış Grubu olarak bilinen ve 29 Ekim 1999 tarihinde Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra "örgüt üyeliğinden" ceza alarak tutuklanan İmam Canpolat, Sohbet Şen ve Ali Şükran Aktaş adlı kişiler 2004 yılında TCK'daki değişikliklerden yararlanarak cezaevinden çıkmışlardı. "Barış Grubu" olarak bilinen bu kişiler 22 Şubat'ta da CHP'li milletvekillerinden randevu alarak, çatışmaların bitmesi ve “demokratik ve barışçıl çözüm istediklerini” belirten mektupları vermek üzere TBMM'ye görüşmeye gittiklerinde, Meclis çıkışında gözaltına alınarak tutuklanmışlard