28 Şubat 2010 Pazar

28 Şubat'ın çakma 'mağdurları' sokakta

28 Şubat'ın yıl dönümünde, AKP yanlıları gösteri yapmaya hazırlanıyor. Fakat ne mazlumu oynayan AKP ne de yandaşları, sola ve işçi sınıfına karşı yapılan 12 Eylül darbesiyle "hesaplaşma"ya niyetli görünüyor.

28 Şubat'ın 13. yıl dönümü olan bugün, Darbelere Karşı 70 Milyon Adım Koalisyonu'nun, Sivil Dayanışma Platformu adlı oluşumla birlikte "darbe karşıtı" bir gösteri yürüyüşü yapacağı açıklandı. 28 Şubat'ı "postmodern darbe" olarak adlandırmayı tercih eden Zaman ve benzeri siyasi pozisyondaki basın yayın organlarında, yürüyüşün duyurusu günler öncesinden yapılmaya başlandı.

"Balyoz" soruşturması, hükümet ile yüksek Yargı arasında yaşanan krizin odağında bulunan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) ve Danıştay'ın aldığı katsayı kararına yönelik tartışmalar nedeniyle, bu yıl yapılacak gösterilere katılımın yüksek olmasının beklendiğini savunan Zaman, koalisyonun bir sözcüsünün, "ya biz kazanacağız ya da darbeciler kazanacak. Arada durmanın imkanı kalmadı" sözlerine yer verdi.

"Ergenekon" da var, katsayı da... Darbelere karşı 70 Milyon Adım Koalisyonu'nun, dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'nın, "28 Şubat bin yıl sürecek" sözüne atfen, "Erken Final: Bin Yılın Sonu" başlığıyla düzenleyeceği gösteri, özellikle de bir dönem "28 Şubat'ın rövanşı" olarak yorumlanan "Ergenekon" operasyonunun başlamasıyla gündeme zincirleme olarak giren çeşitli olaylar hatırlatılarak şöyle duyuruldu: "28 Şubat bin yıl sürecek diyenlere/Bin yıl sürmesi için toprak altında vatandaşına atılmak üzere bomba saklayanlara/Bin yıl sürmesi için alçakça eylem planları hazırlayanlara/Bin yıl sürmesi için kalan son hukuk kırıntılarını da hiçe sayıp yargı darbesi yapanlara/Bin yıl sürmesi için çocukların üniversite puanlarına göz dikenlere/28 Şubat'ın bin yıl sürmeyeceğini söyleme zamanı geldi!"

28 Şubat'ı başka kimler hatırladı 28 Şubat'ın yıl dönümü vesilesiyle düzenlenecek gösterilerin yanı sıra çeşitli açıklamalar da sahne aldı.

AKP iktidarına ve destekçilerine benzer şekilde, 12 Eylül darbesinin üzerinden atlayarak "darbelerle hesaplaşma" adı altında 28 Şubat'ı birinci sıraya yerleştiren, 28 Şubat'la iktidardan düşen Refah Partisi'nin devamı olan Saadet Partisi'nin Genel Başkanı Numan Kurtulmuş da dün Cihan Haber Ajansı'na bir açıklama yaptı.

"28 Şubat'ı ne geçmiş bir tarih olarak anlatmak lazım; ne de her gün üzerinde kavga edilecek bir hesaplaşma odağı olarak görmek lazım" diyen Kurtulmuş, 28 Şubat'ın Türkiye'de en önemli etkileri olan darbelerden birisi olduğunu ileri sürdü.

28 Şubat'ın "çok koyu bir insan hakları ihlali dönemi" olduğunu söyleyen Kurtulmuş, "yüzlerce insan tutuklanmıştır, binlerce operasyon yapılmıştır, binlerce memur inançlarından dolayı işlerinden atılmıştır, başörtüsünden dolayı, namaz kıldığından dolayı işlerinden atılmıştır. Üniversite kapılarından on binlerce genç kızımız geri çevrilmiştir. Bu zayiat listesi uzatılabilir ama buradan bir ders alarak Türkiye'nin kendi çıkış yolunu bulması lazım. Zannediyorum 28 Şubat'ı yapanlar bile bugün 'elimiz kırılsaydı da yapmasaydık' noktasına gelmişlerdir" diye konuştu. (Kaynak: soL - Haber Merkezi)