28 Şubat 2010 Pazar

Tehdide karşı dayanışma

Emekçiler Başbakan’ın ‘28 Şubat son gün, sonra müdahale ederiz” tehditine cevap olarak dün alanlardaydı. Türk-İş, DİSK, KESK ve Kamu-Sen’in TEKEL işçilerine destek vermek için almış olduğu eylem kararı ülkenin birçok yerinde hayata geçirildi. Yapılan oturma eylemlerinde TEKEL işçisine saldırı yapılması halinde ülkenin her yerinde alanlara çıkılacağı dile getirildi. İstanbul’da KESK Şubeler Platformu ve Emek Partisi üyeleri, Harbiye’den Taksim’e yürürken, Türk-İş 1. Bölge Temsilciliği’nin önünden ise Türk-İş’e bağlı sendikaların üyeleri Taksim’e yürüdü. Taksim Tramvay Durağı’nda saat 12.00’de başlayan oturma eylemine birçok sendika, siyasi parti ve kitle örgütü temsilcisinin yanı sıra, itfaiye işçileri, Tek Gıda-İş üyeleri, Esenyurt Belediyesi’nden 2 gün önce işten çıkarılan belediye işçileri de katıldı.
.
‘TEKEL EZBER BOZDU’
Eylemde konuşan DİSK Genel Başkan Yardımcısı Ali Cancı, “Eğer TEKEL işçisi kazanırsa Türkiye’deki halklar, emekçiler, işçi sınıfı kazanacak. Emekçilerin özlük haklarına ve kıdem tazminatlarına göz dikenler büyük bir direnişle karşı karşıyla kalacaktır” diye konuştu. TEKEL direnişinin hükümetin tüm hesaplarını bozduğuna dikkat çeken Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, “TEKEL işçisi can vermiştir, bedel ödemiştir. TEKEL işçisi Türkiye’de bütün ezberi bozmuştur” diye konuştu. KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Nebat Bükrek, 4-c’nin gelecekteki istihdam politikası olduğuna dikkat çekerek, “TEKEL bize dağınık olan mücadelemizi birleştirmeyi öğretti, TEKEL işçileri bize tek yumruk olmayı öğretti” diye konuştu. Öte yandan Kamu Sen üyeleri, İstiklal Caddesi’nde ayrı bir eylem yaptı.
.
İZMİR’DE HER YERDE EYLEM
TEKEL işçilerine İzmir’in merkezinde ve ilçelerinde yapılan yürüyüşler ve oturma eylemleri ile destek verildi. Türk-İş Ege Bölge Temsilciliği önünde dün sabah saat 10.00 ile 12.00 arasında yapılan oturma eyleminde, bir araya gelen işçi ve emekçiler, “Genel grev genel direniş” sloganı attı. Türk-İş, KESK, DİSK ve Kamu-Sen’in ortak düzenlediği eyleme, Birleşik Metal, TÜMTİS, Yol-İş ve Tek-Gıda İş üyesi işçilerle, çok sayıda siyasi parti ve kurum temsilcisi katıldı. Eylemde konuşan Türk-İş Ege Bölge Başkan Yardımcısı Tuncay Kireçkaya, bugünlerde satışta bulunan TEKEL arazilerinin kimlere verildiğinin yakından izlenmesi gerektiğini belirterek, “Kamu malları peşkeş çekiliyor” dedi. İzmir Buca’da TEKEL’e destek için yapılan oturma eylemine ise 700 kişi katıldı.
.
SİZİN SALDIRILARINIZ DA İDEOLOJİK
İzmir Ailağa’da Emek ve Demokrasi Platformu tarafından demokrasi meydanında basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasını platform adına Yücel Laçinel yaptı. Laçinel, “TEKEL işçilerinin mücadelesinin yalnızlaştırılmasına müsaade etmeyeceğiz. TEKEL işçileri ve sendikaları direndikçe Demokrasi Platformu olarak yalnız bırakmayacağız. Hep yanlarında olacağız” dedi.
.
ADANA’DA OTURMA EYLEMİ
Adana’da Türk-İş Bölge Temsilciliği önünde Bir araya gelen Türk-İş, DİSK, KESK ve Türkiye Kamu-Sen üyelerine TMMOB, TTB, EMEP, ESP gibi kurumlarda destek verdi. ‘Her yer TEKEL, her yer direniş, Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz, şalter inecek AKP gidecek’ sloganları atarak İnönü parkına kadar yürüyen kitle adına basın açıklamasını yapan Türk-İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar TEKEL işçilerinin haklı taleplerine 75 gündür cevap verilmediğini söyleyerek “AKP ülkeyi güllük, gülistanlık gösterirken, TEKEL işçilerine haklarını vermiyor. Bu hükümetin en büyük çelişkisidir” dedi.
.
TEKEL’E DESTEK İLK GÜNKÜ GİBİ
Eskişehir’de Türk İş, DİSK, KESK ve Kamu Sen tarafından ortak düzenlenen eyleme konfederasyonlara bağlı sendikalarla birlikte, EMEP, EHP, ÖDP, TKP ve Halk evleri de katılarak destek verdi. Adalar Porsuk bulvarında yapılan basın açıklamasında dört konfederasyon adına konuşma yapan Kamu Sen il temsilcisi Şükrü Erkoca, TEKEL işçilerinin direnişinin yüz binlerin uyanmasını sağladığını ve meydanların iş, ekmek isteyen milyonlarla dolduğunu belirterek; “bu haklı talepler ve eylemler, işçi memur dayanışmasını sağlamıştır. Uyuyan dev uyandı bir kere. İşin bundan sonra çok zor” dedi. Türk-İş, DİSK, KESK ve Kamu-Sen’in TEKEL işçilerine destek vermek için almış olduğu eylem kararı Kastamonu’da da hayata geçirildi. Nasrullah Meydanı’nda yaklaşık 200 işçi ve emekçinin katıldığı 2 saatlik oturma eylemi gerçekleştirildi. Zonguldak’ta da Madenci Anıtı alanında oturma eylemi yapıldı. Eyleme Türk-İş, DİSK, Kamu-Sen ve KESK’e bağlı sendikaların şube başkanları, Genel Maden işçileri Sendikası (GMİS) Genel Merkez Yöneticileri, öğrenciler ve emekçiler katıldı. Burada yapılan açıklamada, TEKEL işçisinin kazanılmış haklarını gasp edilemeyeceği, TEKEL işçisinin yalnız olmadığı dile getirildi. Açıklamada “Türk-İş, DİSK, Kamu-Sen ve KESK’in aldığı tüm eylem kararlarına uyacak ve TEKEL işçisini asla yalnız bırakmayacağız” denildi.
.
KAYSERİ’DEN DAYANIŞMA!
Kayseri’de TEKEL İşçilerine destek veren sendika konfederasyonları Cumhuriyet Meydanı’nda oturma eylemi yaptı. Eyleme yaklaşık 200 kişi katıldı. Sendikalar adına Kamu-Sen İl Temsilcisi Muammer Öner ve KESK Dönem Sözcüsü Orhan Karakaya konuşurken, Karakaya hükümete seslenerek “Bu ülkeyi emekçilerin güvencesiz işlerde ömür tükettiği, işsizliğin sokaklarda hüküm sürdüğü, çalışan yoksullar ülkesi yapmanıza izin vermeyeceğiz” dedi. Açıklamaya Emek Partisi üyeleri de destek verdi. Mersin’de KESK, DİSK, Türk-İş ve Kamu-Sen direnişteki TEKEL işçilerine destek için eylem yaptı. KESK Binası önünden AKP İl Binasına yürüyen emekçiler burada bir süre oturma eylemi yaptı. KESK Dönem Sözcüsü Kenan Hazar, 4-c’ye karşı direnen TEKEL işçilerinin taleplerine kulak verilmesini istedi. Samsun’da KESK, Türk-iş sendikalarına bağlı emekçiler Konak Sineması önünde basına açıklaması ve oturma eylemi yaptı. KESK dönem sözcüsü Ahmet Kesik yaptığı açıklamada bu mücadele sınıf mücadelesinde, emek sermaye arasındaki kalın çizgiyi gösteren bir mücadele olduğunu söyledi. Türk-iş adına açıklamada bulunan Türk-iş 6. Bölge temsilcisi İsmail Topçu konuşmasında “TEKEL direnişinin işçilerin özlük haklarını alıncaya kadar devam edeceğini söyledi. Tokat’ta Saat 12.00’de Tokat Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan emekçiler önce Ankara’da yaşamını yitiren TEKEL işçisi ve Dursunbeyli’de ölen 13 maden işçisi için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Daha sonra sendikalar adına Türk İş İl Temsilcisi Belediye İş Tokat İl Başkanı İsmail Duman basın açıklamasını okudu. Basın açıklamasının ardından emekçiler “İşçiye iş bulun, yoksa defolun”, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Yaşasın onurlu mücadelemiz” vb. sloganlar attılar. Amasya’nın Merzifon ilçesinde Konfederasyonların aldıkları eylem kararı gereği Merzifon’da bir araya gelen Merzifon TEKEL İşçileri ile Dayanışma Platformu Atatürk Anıtı önünde oturma eylemi ardından da basın açıklaması yaptı.

KESK Van Şubeler Platformu tarafından TEKEL işçileri için gerçekleştirilen yürüyüş Mavi Plaza önünde başlayıp Sanat Sokağı’nda sona erdi. Sanat sokağında KESK Van Şubeler Platformu tarafından yapılan açıklamada TEKEL işçileri için örgütlü mücadelenin önemi ve TEKEL işçisinin yalnız olmadığı vurgulandı. Yürüyüşe Emek Gençliğin kitlesel katılımı göze çarptı. (HABER MERKEZİ)

TEKEL işçileri için meşaleli eylemler ANKARA’da özlük hakları için direnen TEKEL işçilerini desteklemek için yapılan meşaleli yürüyüş eylemleri önceki gün de devam etti. İstanbul’da TEKEL işçilerine destek için bir araya gelen çeşitli sendikalar, emek örgütleri ve siyasi partiler Bakırköy’de bulunan Hava-İş Genel merkezi önünden yolu trafiğe kapatarak yaklaşık 2 Km boyunca sloganlarla yürüdü. Yürüyüş sonunda T. Haber-İş İst. 1. Nolu Şube Başkanı Levent Dokuyucu’nun yerel platform ve diğer sendika ve konfederasyonlar adına yaptığı açıklamada birlikte mücadelenin büyütülerek ilerletilmesine vurgu yapılarak hükümete ve 4-c uygulamasına karşı tepkiler dile getirildi. Eylem yapılan basın açıklaması sonrasında sona erdi.
.
ÖĞRENCİLERDEN TEKEL İŞÇİLERİNE DESTEK
Kadıköy Lise-Dershane öğrencileri önceki gün Halitağa Caddesi’nde yaptıklara yürüyüş ile TEKEL işçilerine destek verdiler. Yaklaşık 60 öğrencinin katıldığı yürüyüş halk tarafından da desteklendi Buca Emek Platformu, TEKEL işçilerine destek amaçlı, önceki akşam Buca Belediyesi önünden Şirinyer Forbes’e kadar meşaleli yürüyüş gerçekleştirdi. Buca Emek Platformu adına basın metnini okuyan İzmir Eğitim Sen 5 Nolu Şube Başkanı Özcan Çetin, TEKEL işçilerinin, kölece çalışma koşullarına karşı ve kazanılmış haklarının gasp edilmesine karşı mücadele yürüttüklerini belirtti.
.
NARLIDERE TEK-EL PLATFORMU
Önceki akşam Narlıdere Belediyesi eski binası önünde toplanan Platform bileşenleri, TEKEL işçileri kazanırsa herkes kazanacak” yazılı pankart taşıdı. Yağmura rağmen 300 kişilik bir grup Mithatpaşa Caddesi üzerinden Narlıdere Ahmet Priştina Kent Meydanı’na yürüdü. Bergama’da da önceki akşam Eğitim Sen Temsilciliği önünde toplanan işçi ve emekçiler slogan ve meşalelerle Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Burada yapılan basın açıklamasında, TEKEL işçilerinin kazanacağına dair inanca vurgu yapıldı. (HABER MERKEZİ)

TEKEL DİRENİŞİNİN 75. GÜNÜ
TEKEL işçilerinin Ankara’daki mücadelesinin 75. günü olan dün Türk-İş çevresi ve Çadırkent destek ziyaretçileriyle doldu, taştı. Çadırlarında ziyaretçileri ağırlayan TEKEL işçileri, desteklerden memnun, “sonuna kadar mücadele” dediler. İşçilerin sabah erken saatlerde ilk ziyaretçileri, Boğaziçi Üniversitesi’nden öğrenciler oldu. Daha sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri ile ODTÜ’den öğretim üyeleri ve öğrenciler Çadırkent’i ziyaret ederek, çadırlarda işçilerle sohbetler edip, desteklerini sundular. İşçilere ayrıca Çiftçi-Sen üyeleri de destek ziyaretinde bulundular. İşçilere, Emek Partisi üye ve yöneticileri, ESP, TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu üyeleri de destek ziyaretinde bulundular.
.
KESK ÜÇ GÜN NÖBETTE
KESK’liler Yüksel Caddesi’nde buluşup, alkış ve sloganlarla Türk-İş önüne yürüdüler. Türk-İş’e bağlı Tezkoop-İş, Yol-İş üye ve yöneticileri Türk-İş önüne geldiler. Kamu-Sen , Eğitim-İş, Birleşik Kamu-İş’in de katıldığı eylemde konuşan KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek, iktidarın TEKEL işçilerine yönelik gözdağı ve tehditlerine karşı, TEKEL işçileriyle birlikte göğüslerini germek için geldiklerini söyledi. TEKEL işçilerine müdahalenin kendilerine, tüm emek ve demokrasi güçlerine yönelik bir müdahale olacağının altını çizen Şimşek, artık bu halkın, toplumun özelleştirme, taşeronlaştırma, güvencesiz, sefalet ücretine bir ömür tüketmek istemediğini, 4/C’yi, 4/B’yi istemediğinin kabul edilmesini istedi. Üç gün boyunca TEKEL işçileriyle olacaklarını belirten Şimşek, “Burada nöbet tutacağız. Eğer bir saldırı olursa bu çadırların içinde KESK de olacaktır” dedi.
.
‘YENİ BİR SAYFA AÇTINIZ’
Oyuncu Menderes Samancılar, Avukat Eşber Yağmurdereli ve yazar Nihat Genç de TEKEL işçilerini ziyaret ettiler. “Siz bu ülkenin kaderini, tarihini değiştiriyorsunuz. Yeni bir tarih yazıyorsunuz. Biz de sizin yazdığınız bu tarih sayfasında yerimizi almak istiyoruz” diyen Samancılar, işçilerin çadırlarını alınterleriyle kendilerinin kaldıracağını söyledi. Avukat Eşber Yağmurdereli de TEKEL işçilerinin Türkiye’de unutulan emeği yeniden tarih sahnesine getirdiklerini belirterek, “Bu ülkenin aydınları ve yazarları, mücadeleniz ile yeniden cesaret kazandı” dedi.
.
KARADENİZ’DEN DESTEK
Aralarında yerel sanatçıların da bulunduğu “Dereler Özgür Akacak Platformu” üyeleri de TEKEL işçilerini ziyaret etti. Beş tulum eşliğinde horonlarla TEKEL işçilerinin Çadırkent’ine giren platform üyeleri, işçiler tarafından alkış ve sloganlarla karşılandılar. Platform üyeleri ve TEKEL işçileri birlikte, “Dereler özgür akacak”, “TEKEL işçisi yalnız değildir” sloganları attılar.
.
TOPLANTILAR BAŞLADI
Tekgıda-İş Başkanı Mustafa Türkel başkanlığında yapılması planlanan ancak Samsun TEKEL’den Hamdullah Uysal’ın ölümüyle ertelenen toplantılar da dün başladı. Şube Başkanları ve Genel Sekreter Mecit Amaç’ın da katıldığı toplantılar, Samsun, Bursa, Trabzon, Tokat ve Amasya TEKEL işçileriyle başladı.
.
GÖZALTINDAKİLERE ‘ÖRGÜT’ BASKISI
Önceki gün AKP Ankara İl binasını basarak, bina balkonuna trafik kazasında yaşamını yitiren arkadaşları Hamdullah Uysal’ın fotoğrafının bulunduğu pankartı asan ve 4/c’yi protesto ederken, polisin müdahale ettiği ve feci şekilde dövülerek gözaltına alınan TEKEL işçileri geceyi ve dünü de gözaltında geçirdiler. Gözaltına alınan,19 kişi, “savcının bulunmadığı” gerekçesiyle gece de gözaltında tutuldular. Dün gün boyunca da serbest bırakılmayan işçiler için “örgüt üyesi oldukları” yönünde baskıda bulunulduğu, işkence edildiği ifade edildi. Gözaltına alınırken darp edilen ve bir kişinin kolunun, bir kişinin ayağının kırıldığı belirtilen işçiler akşam geç saatlere kadar ifadelerinin alınmasını beklediler. (ANKARA)

TEKEL BÜTÜN EMEKÇİLERİN ORTAK DİRENİŞİDİR
Diyarbakır’da TEKEL işçileriyle dayanışma amacıyla Dağkapı Meydanında oturma eylemi yapıldı. Açıklamaya sendika genel merkez yöneticilerinin yanı sıra Diyarbakır’ da bulunan Emek Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel de katılarak destek verdi. Konfederasyonlar adına hazırlanan ortak açıklamayı Dev Sağlık İş Genel Merkez Yöneticisi Zeynep Çelik Okudu. Güvencesiz çalışma koşullarının yeni olmadığını, Turgut Özal’dan bu yana birbirini devirerek gelen siyasi iktidarlar tarafından ‘ortak milli politika’ olarak izlendiğini belirten Çelik, 30 yıldır birbirini izleyen iktidarların değişmeyen iki ortak politikasının işçi düşmanlığı ve Kürt düşmanlığı olduğunu söyledi. Emekçilerin artık ya güvencesiz çalıştırıldığını ya da güvencesizlik kuşatması altında her gün haklarının bir kısmından daha vazgeçirildiğini dile getiren Çelik, “ 12 bin Tekel işçisinin direnişi, güvencesizliğe mahkum edilen bütün emekçiler için bir büyük uyarı, bir ortak mücadele çağrısıdır. İşte bu yüzden, Tekel işçilerinin direnişi bütün emekçilerin ortak direnişidir.” dedi.

KOCAELİ’NDE MİTİNG
Kocaeli’nde Merkez Bankası önünden başlayan yürüyüşe platform bileşenleri dışında siyasi partiler, yöre dernekleri, meslek odaları da katıldı. AKP il binası önüne kadar yapılan yürüyüşte sık sık “AKP 4-c’yi al başına çal”, “ TEKEL işçisi yalnız değildir” sloganları atıldı. Tüm Bel-Sen Kocaeli Şube Başkanı Erdal Karakuş’un yaptığı basın açıklamasında “buradan hükümete bir kez daha sesleniyoruz; çalışma yaşamını kökünden dinamitleyen kuralsız çalıştırma sevdanızdan vazgeçin” denildi. Basın açıklamasının sonunda ise TEKEL işçilerine yönelik olası bir saldırıda bu ülkenin emekçilerinin sessiz kalmayacağı belirtildi.

TEKEL VE ÇEMEN İŞÇİLERİNE DESTEK
Oturma eylemi Gaziantep’te TEKEL ve Çemen işçilerine destek eylemi olarak Kırkayak Parkı’nda yapıldı. 47 gündür fabrika önünde grevde olan Çemen Tekstil işçilerinin de Öğretmenevi önünden yürüyüş yaparak katıldığı eyleme Türk-İş, DİSK ve KESK’e bağlı sendikalarla emekten yana siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri de katılarak destek verdiler. Oturma eylemi sırasında DİSK bölge başkanı Nihat Bencan ve KESK dönem sözcüsü Ali Ersönmez yaptıkları anonslarda TEKEL işçilerinin ve 47 gündür grevde olan Çemen Tekstil işçilerinin yalnız olmadığına vurgu yaptılar.