20 Şubat 2010 Cumartesi

İşçi ve memur Ankara'da

Türk -İş, Disk, Türkiye Kamu -Sen ve Kesk tarafından, 68 gündür eylemde olan TEKEL işçilerine destek vermek amacıyla düzenlenen, 'TEKEL İşçileriyle Dayanışma Günü' kapsamındaki etkinliklere katılacaklar Türk-İş önüne yürümek için toplanmaya başladı.
.
KUMLU: "BU MÜCADELENİN KAYBEDENİ HÜKÜMET OLACAKTIR''
ÇELEBİ: "ARTIK UZATILMADAN ÇÖZÜLSÜN''
.
TEKEL işçileriyle dayanışma amacıyla ''TEKEL İşçileri Dayanışma Günü'' adı altında ortak eylem yapan konfederasyonların genel başkanları işçilerin taleplerinin kabul edilmesini istedi. Konfederasyon genel başkanları Türk-İş Genel Merkezi önünde işçileri selamladı. Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu burada yaptığı konuşmada, eyleme katılanların ''ben değil biz olabilmenin kitabını yazdıklarını'' söyledi.

TEKEL işçileri ve onlara destek verenlerin çoktan kazandığını ifade eden Kumlu, şöyle konuştu: ''Çünkü iki buçuk aydır Türkiye'nin şahit olduğu bu inanç ve kararlılık artık tarihe yazılmıştır ve bu mücadelenin kaybedeni her ne olursa olsun hükümet olacaktır. Çünkü ekmek için yola çıkan insanlara arkasını dönenler, onları bini bin para tehditle yıldırmaya çalışanlar asla kazanan olamazlar. Çünkü çocukların gözünü yaşlı bırakanlar, onların aydınlık hayaller kurmasının önüne 4/c setini çekenler asla kazanan olamazlar. Çünkü TÜRK-İŞ'in önündeki o yaşamı tüm Türkiye izlerken tüm Türkiye'nin kalbi o çadırlarda atarken o çadırlardaki duyguları, beklentileri anlamak yerine o duyguları, beklentileri yıkmaya çalışanlar asla kazanan olamazlar.''

Hükümete de seslenen Kumlu, şunları kaydetti: ''Bırakın artık öfke, kızgınlık, kırgınlık tohumları ekmeyi, sevgi, barış, kardeşlik tohumları ekin. İstediğiniz barışsa kardeşlikse demokrasi ise. İşte size fırsat burada, bu meydanda, Türkiye'nin dört bir yanından gelen her görüşten insan bugün burada ekmek için, güvenceli çalışma için, el ele yürek yüreğe ise Allah aşkına bu eylemin, bu birlikteliğin Türkiye için büyük bir dönemeç olduğunu fark edin. Bu birlikteliğin Türkiye'nin özlediği birliktelik olduğunu fark edin. Fark edin ve gereğini yapın. Hem de hemen yapın, şimdi yapın.''

Kumlu, eyleme verdikleri destek için DİSK, TÜRKİYE KAMU-SEN ve KESK'e teşekkür etti. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de bu günün önemli bir gün olduğunu, baharın müjdecisi olan cemrenin toprağa düştüğü gün olarak bu günün ayrı bir anlam taşıdığını söyledi. TEKEL işçilerinin mücadelesi büyüyüp pekişirken, dünya bu mücadeleyi duyarken bir tek kişinin bunu duymadığını ifade eden Çelebi, bunun için toplandıklarını belirtti. TEKEL işçilerinin mücadelesinde sonuna kadar yanlarında olacaklarını vurgulayan Çelebi, ''Bir tek derdimiz var, TEKEL işçilerinin talepleri artık uzatılmadan çözülsün, diyaloğun yeniden sağlanarak bu sürecin sonlandırılmasıdır'' dedi.

Türkiye KAMU-SEN Genel Başkanı Bircan Akyıldız konuşmasında, TEKEL işçilerinin iki ayı aşkın bir süredir konuşulması gereken her şeyi söylediğini ifade etti. Bugünkü eylemin anlamının çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirten Akyıldız, birilerinin çalışma hayatını güvencesizleştirmeye niyetlendiğini bildiklerini söyledi. TEKEL işçilerinin çalışanların sembolü olduğunu dile getiren Akyıldız, ''Bu mücadeleyi birlikte verip, birlikte kazanacağız'' diye konuştu.

KESK Genel Başkanı Sami Evren de TEKEL işçilerinin direnişinin başarısının haklılıklarından kaynaklandığını söyledi. Kamuoyunun gözü kulağı işçilerdeyken bunu sadece siyasi iktidarın anlamadığını savunan Evren, bugün ve yarın iş güvencesiz çalışmayacaklarını 4/c'yi ve 4/b'yi kabul etmeyeceklerini haykıracaklarını belirtti. İşçilerin hak arama mücadelesinin aynı zamanda demokrasi mücadelesi olduğunu vurgulayan Evren, ülkeye demokrasi gelecekse emekçilerin itirazları ve mücadelesiyle geleceğini ifade etti. Siyasi iktidarın sorunu anlaması ve çözüm üretmesi gerektiğini belirten Evren, ''Çözüm üretmeyenler bir gün bunun hesabını sandıkta verir'' dedi.

Konuşmalar sırasında katılımcılar ''Her Yer TEKEL, Her Yer Direniş'', ''TEKEL İşçisi Yalnız Değildir'' ve ''TEKEL İşçisi Direnişin Simgesi'' şeklinde sloganlar attı.

TÜRKEL:"EY HÜKÜMET GÖZLERİN GÖRMEZ, KULAKLARIN DUYMAZ MI OLDU?''
TEKEL işçilerine destek amacıyla yurdun çeşitli illerinden gelerek kendi sendikaları önünde bir araya gelen katılımcılar, eylemin düzenleneceği Sakarya Caddesi'ndeki yaya bölgesinde toplandı. TekGıda-İş Sendikası Başkanı Mustafa Türkel, burada yaptığı konuşmada, eylemi düzenleyen konfederasyonların başkanlarının ortak kararı uyarınca, ülkenin dört bir yanından sendika temsilcilerinin Ankara'ya çağrıldığın anımsattı.

Yine aynı karar gereği ülkenin her tarafından eylem çadırları kurulduğuna dikkati çeken Türkel, ''Burada hükümete çağrımız var: Ey hükümet, gözlerin görmez, kulakların duymaz mı oldu?'' dedi. İşçilerin mücadelelerinde asla geriye bakmayacaklarını ifade eden Türkel, şöyle konuştu: ''7 yıl boyunca işçi sınıfına yapılmayan zulüm kalmadı. İşçileri sendikasızlaştırmak için başvurulmadık yol kalmadı. Buna izin vermedik, vermeyeceğiz. Herkes bilsin ki buradan hakkımızı söke söke alacağız. Hep savunmada kaldık. Sermaye, egemen güçler hakkımızı elimizden almak için saldırdılar. Artık savunmada değiliz, yeni haklar elde etmek için mücadele edeceğiz.'' Türkel, 22 Şubatta konfederasyonların genel başkanlarının bir araya gelerek, mücadelenin kalan kısmının nasıl yürütüleceğine dair karar alacaklarını bildirdi.

SANATÇI DESTEĞİ
Konfederasyonların, 68 gündür eylemde olan TEKEL işçilerine destek amacıyla düzenlediği eyleme, sanatçılar Tarık Akan ve Rutkay Aziz de destek verdi. Tarık Akan, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Tekel işçilerinin demokrasi mücadelesi yürüttüklerin söyledi. Bu mücadelelerinde Tekel işçilerinin yalnız bırakılmaması gerektiğini ifade eden Akan, ''Demokrasi, buradan başlar'' dedi.

Rutkay Aziz ise emekçilerle bir arada olmak gerektiğini söyledi. Sakarya yaya bölgesinde toplanan katılımcılar, Türk-İş'in anons aracından yayımlanan müziklerle oynayıp halay çektiler. ''TEKEL işçisi yalnız değildir'', ''TEKEL işçisi direnişin simgesi'' sloganları atan katılımcılar, SSK İş Hanı'nın yaya bölgesine bakan tarafına çeşitli pankartlar astı.
.
40 B İN KİŞİ KATILIYOR
İşçi konfederasyonlarının yurt genelinden gelen temsilcileri ile sivil toplum kuruluşları, öğrenciler ve sanatçıların destek verdiği yürüyüşe yaklaşık 40 bin kişi katılıyor. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı yürüyüşe destek verenler Kolej'den Kızılay'a doğru yürüyor. Valilik dün yaptığı açıklama da yürüyüşün yasal olmadığı ve doğabilecek olaylardan konfederasyonların sorumlu olacağını belirtmişti. Emniyet güçlerinin havadan helikopterlerle izlediği yürüyüşe Tarık Akan, Grup Bulutsuzluk Özlemi, Ezgi'nin Günlüğü ve Pınar Sağ gibi sanatçılarda destek veriyor.

Bu geceyi işçilerle birlikte geçirecek olan temsilciler yarıb saat 12.00 kitlsel bir basın açıklaması yaptıktan sonra dağılacak. Basın açıklamasını Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu yapacak.
Türk-İş, DİSK, Türkiye Kamu-Sen ve KESK tarafından, 68 gündür eylemde olan TEKEL işçilerine destek amacıyla düzenlenen, ''TEKEL İşçileriyle Dayanışma Günü'' kapsamındaki etkinliklere katılacaklar toplanmaya başladı. İşçi ve memur konfederasyonlarının aldıkları ortak karar doğrultusunda, konfederasyonların il temsilcileri, bağlı sendikaların genel merkez ve şube yöneticileri, çeşitli illerden otobüslerle sabah saatlerinde Ankara'ya geldi. Türk-İş üyeleri, konfederasyon genel merkezi önünde, Ankara'daki bazı sendikaların üyeleri ise kendi genel merkezleri önünde toplandı. Türkiye Kamu-Sen üyeleri konfederasyon genel merkezi önünde bir araya gelirken, DİSK ve KESK üyeleri ise sabah saatlerinden itibaren Kolej Meydanı'nda toplanmaya başladı. Ayrıca, bazı siyasi parti, sivil toplum örgütü temsilcileri de buradaki gruba katıldı. Katılımcılar, toplanma yerlerinde oluşturulacak kortejlerin ardından Kızılay Sakarya Caddesi'nde toplanacak. Burada yapılacak açıklamanın ardından katılımcılar, TEKEL işçilerinin eylemlerini sürdürdüğü bölgeye giderek, dayanışma amacıyla geceyi işçilerle geçirecek.