19 Şubat 2010 Cuma

Sanatçılardan TEKEL işçilerine ziyaret

Tarık Akan ve Rutkay Aziz, TÜRK-İŞ Genel Merkezi'ne gelerek TEK GIDA-İŞ Genel Başkanı Mustafa Türkel ile görüştü. Görüşmenin ardından genel merkez önünde işçilere seslenen konuşma yapan Tarık Akan ''Ülkem adına sizlere teşekkür ediyorum'' dedi. İşçilerin unutulmuş bir şeyleri tekrar hatırlattığını anlatan Akan ''Örgütsüz bir toplum toplum değildir, örgütü, sendikası olmayan işçi de işçi değildir. Bunları hatırlattınız sağ olun'' diye konuştu. Türkiye'nin zor günler geçirdiğini dile getiren Sanatçı Akan, Türkiye Cumhuriyeti'nin demokrasiye inanan çok fazla insanını feda ettiğini ileri sürdü. Akan, mücadelenin ülke aydınlığa çıkaracağını da belirtti.

Rutkay Aziz de, TEKEL işçilerinin ortaya koyduğu özgürlük mücadelesinin aynı zamanda bir ekmek kavgası olduğunu ifade ederek, TEKEL işçilerinin 67 gündür işçi sınıfı için çok önemli bir sayfa açtığını kaydetti. TEKEL işçilerin demokrasi, barış için haksızlığa karşı verdikleri mücadelenin işçi sınıfının tarihine kazındığını ifade eden Aziz, tekel işçileriyle dayanışma amacıyla yarın Ankara'da yapılacak eylemde işçilerin yanında olacaklarını bildirdi. Aziz, ''Hakkınızı alma yolunda özgürlük, demokrasi, barış yolunda yolunuz, yolumuz açık olsun'' dedi.
.
Tarık Akan ve Rutkay Aziz daha sonra işçilerin çadırlarını ziyaret ederek bir süre sohbet ettiler. Daha sonra işçileri ziyaret eden Tolga ve Pınar Sağ işçilerle birlikte türküler söyledi. Pınar Sağ burada yaptığı konuşmada, TEKEL işçilerinin, çocuklarının geleceği için mücadele ettiklerini, sanatçılar olarak her zaman işçilerin yanında yer alacaklarını ifade etti. Fikirlerinden dolayı kendisinin de yargılandığını anımsatan Sağ, fikir özgürlüğü, insan hakları ve işçi hakları için mücadelenin devam edeceğini belirtti.

DESTEK EYLEMLERİ SÜRDÜ
TEKEL işçilerinin eylemine destek vermek amacıyla Antalya, İzmir, Bursa, Adana, Denizli ve Kırklareli'de bazı sendikalar, sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti üyeleri oturma eylemi düzenledi, basın açıklamaları yaptı. Antalya'da Türk-İş, DİSK ve KESK üyeleri Kışlahan Meydanı'nda toplanarak, ''Yaşasın sınıf dayanışması'' sloganı attı. Grup üyeleri, basın açıklaması yapılmasının ardından oturma eylemine başladı. Grup adına açıklama yapan KESK Dönem Sözcüsü Nurettin Sönmez, ''Hükümete bir kez daha sesleniyoruz. Çalışma yaşamını kökünden dinamitleyen kuralsız çalışma sevdanızdan vazgeçin. İşte görüyorsunuz bu ülkenin gerçek sahipleri olan emekçiler güvencesizliğe 'hayır' diyor. Anlamıyorsanız tane tane anlatalım, duymuyorsanız daha yüksek haykıralım'' dedi. Gruptakiler, açıklamanın ardından bir süre oturup, slogan attıktan sonra dağıldı.

İZMİR: KESK İzmir Şubeler Platformunca, Konak Meydanı'nındaki Merkez Bankası Bölge Müdürlüğü yanında düzenlenen oturma eylemine, KESK üyeleri ile Türk-İş, DİSK ve Kamu-Sen'e bağlı sendikaların temsilcileri katıldı. Türk-İş 3. Bölge Temsilci Yardımcısı Tuncay Kireçkaya, TEKEL işçilerinin, sıkıntı içinde olan her kesimin sözcüsü konumunda olduğunu söyledi. Kireçkaya, TEKEL işçilerinin yaptıkları eylemle sadece kendi özlük haklarını savunmadığını, aynı zamanda tüm Türkiye'ye örgütlü olmanın ve emekçilerin birlikte mücadele etmesinin ne kadar önemli olduğunun da dersini verdiklerini söyledi. Bir süre oturma eylemini devam ettiren grup, daha sonra dağıldı.

BURSA: Bursa'daki oturma eyleminde Kamu-Sen İl Temsilcisi Selçuk Türkoğlu, Fomara Meydanı'nda toplanan grup adına yaptığı açıklamada, TEKEL işçilerinin hak arama, ekmek ve emek mücadelesinin hükümetten hala olumlu bir karşılık bulamadığını öne sürerek, bu kapsamda işçilerin mücadelesinin çalışma hayatı ve haklar yönünden bir sembol haline geldiğini iddia etti. Türkoğlu, hükümetin tavrını protesto etmek amacıyla toplandıklarını belirterek, ''Türk-İş, Kamu-Sen, DİSK ve KESK konfederasyonları olarak biz 16 Aralık 2009'dan bu yana TEKEL işçileri ile beraberiz. Oturma eylemimizin akabinde gece otobüslerle yola çıkıp Ankara'da TEKEL işçileriyle mücadeleyi büyüteceğiz. Tüm emeğiyle geçinenleri, özelleştirme vurgunu ve talanına karşı olanları bu mücadeleye destek vermeye devam ediyoruz'' dedi. Grup, oturma eyleminin ardından dağıldı.

ADANA: Diyarbakır ve Hatay'dan çocuklarıyla gelen bir grup TEKEL işçisi, Adana'da Hastaneler Kavşağı'nda, Emek ve Demokrasi Platformu üyeleriyle buluştu. Grup daha sonra İnönü Parkı'na kadar yürüdü. Bazı sendika temsilcilerinin de katılımıyla parkta arkadaşları adına açıklama yapan TEKEL işçisi Hatice Gürler, 4-C kapsamında farklı kamu kuruluşlarında istihdam edilmelerini kabul etmeyeceklerini söyledi. Alın teriyle çalışmak ve insanca yaşamak istediklerini belirten Gürler, TEKEL işçisi olarak sadece haklarını almayı amaçladıklarının kaydetti. Gürler, ''Diğer kentlerden yola çıkan işçilerle birlikte 20 Şubatta Ankara'da olacağız. 20 Şubat Cumartesi günü TEKEL direnişinin miladı, ülkemizin kaderi açısından bir dönüm noktası olabilir'' dedi. Açıklamadan sonra halay çeken işçiler, ardından sendika temsilcileriyle birlikte oturma eylemi yaptı.

DENİZLİ: Denizli'de Eğitim-Sen Denizli Şubesi'nin düzenlediği eylemde, TEKEL işçilerine destek vermek isteyen bir grup, Delikliçınar Meydanı'nda toplandı. Aralarında CHP İl Başkanı Zafer Gönenç, Türk-İş İl Temsilcisi Recep Oktay, Eğitim-Sen Şube Başkanı Osman Kandemir'in de aralarında bulunduğu grup sloganlar attı ve basın açıklaması yaptı. KESK Dönem Sözcüsü Akyol, ''Bu ülkenin emekçileri kadrosuz, güvencesiz işlerde ömür tüketmeye direniyor. 4-C'ye, 4-B'ye direniyor. Sözleşmeli-kadrolu, taşeron işçisi-kurum işçisi diye bölünmeye direniyor. Bugün bütün Türkiye TEKEL, bütün Türkiye direniş'' diye konuştu. Konuşmanın ardından meydanda toplanan kalabalık, 20 dakika oturma eylemi yaptıktan sonra dağıldı.

Bir grup TEKEL işçisinin de katıldığı eyleme, Manisa, Aydın ve İzmir'den gelen bir grup sendika üyesi de destek verdi. Eylemci grubun, Ankara'da düzenlenecek TEKEL işçilerine destek eylemine katılmak üzere akşam yola çıkacağı bildirildi.

KIRKLARELİ: Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde geceyi Kongre Meydanı'nda kurdukları çadırda geçiren Emek Platformu üyelerini bu sabah CHP Lüleburgaz İlçe Başkanı Turabi Kayan ile yönetim kurulu üyeleri ziyaret etti. CHP'liler, çadırda platform üyeleri ile birlikte kahvaltı yaptı. Petrol-İş Trakya Şube Başkanı Turgut Düşova, Lüleburgaz'da TEKEL işçilerine destek vermek amacıyla başlattıkları çadır eyleminin bugün akşam sona ereceğini söyledi. Yarın, Ankara'ya giderek TEKEL işçilerine destek vermeyi sürdüreceklerini ifade eden Düşova, ''TEKEL işçileri ile çadırlarda kalacağız. Oradaki temaslarımızı bitirdikten sonra, Lüleburgaz'a döneceğiz. Eğer hükümet, kulaklarını tıkamaya devam ederse, TEKEL işçilerinin sorunlarını çözmezse, yerelde bu tür mücadeleleri artıracağız'' dedi.

ÇELEBİ: YİĞİTÇE MÜCADELE VEREN TEKEL İŞÇİLERİYLE NÖBET TUTACAĞIZ
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, TÜRK-İŞ, DİSK, KESK ve KAMU-SEN yönetici ve temsilcilerinin Tekel işçileriyle dayanışma için bu gece Ankara'ya gideceğini bildirdi. Tekel işçilerine destek amacıyla Beşiktaş İskele Meydanı'nda düzenlenen eylemde konuşan Çelebi, bugün Türkiye'nin birçok ilinde Tekel işçilerinin mücadelesini büyütmek için çeşitli açıklamalar yapıldığını söyledi. Çelebi, ''Bir kez daha Hükümeti uyarıyoruz. 'Ay sonuna kadar müsaade, çadırları kaldırmazsanız biz kaldırırız' dediler. Sakın ha böyle bir denemeye kimse kalkmasın. Bunun bedeli ağır olur ve bütün Türkiye ayağa kalkar'' diye konuştu. Hükümetin her kesimle kavgalı olduğunu ileri süren Çelebi, ''Bu iktidar bütün gücünü galiba kavgadan ve bu ülkenin geriliminden alıyor'' dedi.

Süleyman Çelebi, Tekel işçilerinin mücadelesinin tüm baskı ve tehditlere rağmen devam ettiğini ifade ederek, ''Buradan ulusa sesleniyorum. Herkesi göreve çağırıyorum, Tekel işçileri ile omuz omuza olmak herkesin boynunun borcudur. Bu gece saat 12'de Türk-İş, DİSK, KESK ve Kamu-Sen yönetici ve temsilcileri ülkenin her ilinden yola çıkarak Ankara'da buluşacak ve yiğitçe mücadele veren Tekel işçileriyle nöbette olacak'' şeklinde konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Tekel işçilerine verilen destekten rahatsız olduğunu iddia eden DİSK Genel Başkanı Çelebi, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Yapılan saldırı sadece Tekel işçilerine yönelik değildir. Bu saldırı, gençlere, emeklilere, tüm işçi grubuna ve işsizlere yapılmış bir saldırıdır. Ellerinde bir silah var. O da şu: 'Oturun oturduğunuz yerde, size şu kadar ücret veriyoruz daha milyonlarca insan aç' diyor. Bizi açlıkla ve işsizlikle terbiye edeceğini ve tehditle, baskıyla yıldıracağını düşünüyor. Yılmayacağız, teslim olmayacağız, diz çökmeyeceğiz...''

Çelebi, Tekel işçilerinin direnişi sürdükçe mücadelenin içerisinde yer alacaklarını vurgulayarak, ''Tekel işçilerinin direnişini kendi direnişimiz kabul ederek, Hükümet bu soruna çözüm getirene kadar bu işin takipçisi olacağız'' dedi. Eyleme katılanlar, bir süre slogan attıktan sonra dağıldı. Bu arada kendilerine ''Diren-İş'' adını veren bir grup da düdük ve davul çalarak eyleme destek verdi. Süleyman Çelebi ve beraberindekiler de gösteriyi bir süre izledi.