20 Şubat 2010 Cumartesi

Onbinler TEKEL direnişi için Ankara'ya aktı

Türk-İş, DİSK, Kamu-Sen ve KESK'in aldığı ortak kararla Türkiye'nin birçok ilinden sendika üyeleri Ankara'da bir araya gelerek, 20 Şaubat Cumartesi günü TEKEL işçilerine destek eylemi düzenledi. Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, 'Artık savunmada değiliz, yeni haklar elde etmek için mücadele edeceğiz' dedi. Mitinge katılan işçi ve memurlar eylemde olan TEKEL işçileriyle sabahlayacak.

Türkiye'nin bir çok ilinden eyleme katılmak için otobüslerle Ankara'ya gelen sendika üyeleri, TEKEL işçilerinin çadırlarının bulunduğu Sakarya Caddesi ve civarındaki sokakları tıklım tıklım doldurdu. Burada konuşma yapan Tek Gıda-İş Sendikası Başkanı Mustafa Türkel, eylemi düzenleyen konfederasyonların başkanlarının ortak kararı uyarınca, ülkenin dört bir yanından sendika temsilcilerinin Ankara'ya çağrıldığını anımsatarak, yine aynı karar gereği ülkenin her tarafında eylem çadırları kurulduğuna dikkati çekti. Türkel, hükümete seslenerek, 'Ey hükümet, gözlerin görmez, kulakların duymaz mı oldu?'' dedi. Konuşmasının devamında işçilerin mücadelelerinden asla geriye bakmayacaklarını ifade eden Türkel, ''7 yıl boyunca işçi sınıfına yapılmayan zulüm kalmadı. İşçileri sendikasızlaştırmak için başvurulmadık yol kalmadı. Buna izin vermedik, vermeyeceğiz. Herkes bilsin ki buradan hakkımızı söke söke alacağız. Hep savunmada kaldık. Sermaye, egemen güçler hakkımızı elimizden almak için saldırdılar. Artık savunmada değiliz, yeni haklar elde etmek için mücadele edeceğiz'' şeklinde konuştu. Türkel, son olarak, 22 Şubatta konfederasyonların genel başkanlarının bir araya gelerek, mücadelenin kalan kısmının nasıl yürütüleceğine dair kararlar alacaklarını duyurdu. Kısa birer konuşma yapan KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek ve DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de, TEKEL işçileri ile sonuna kadar dayanışma içerisinde olacaklarını söylediler.

Konfederasyonların, 68 gündür eylemde olan TEKEL işçilerine destek amacıyla düzenlediği eyleme, sanatçılar Tarık Akan ve Rutkay Aziz de destek verdi. Sanatçı Akan, gazetecilere yaptığı açıklamada, TEKEL işçilerinin demokrasi mücadelesi yürüttüğünü belirtti. Yürütülen mücadelede TEKEL işçilerinin yalnız bırakılmaması gerektiğine işaret eden Akan, ''Demokrasi, buradan başlar'' diye konuştu. Rutkay Aziz ise emekçilerle bir arada olmanın gerekliliğine değindi. Sakarya Caddesi'nde bulunan binalara, ''TEKEL işçisi yalnız değildir'', ''TEKEL işçisi direnişin simgesi'' ve TEKEL işçilerinin mücadelesini destekleyici devrimci, demokrat ve ilerici güçler onlarca pankart astı. Uzun yolculuklardan gelen işçiler de, oturdukları yerlerde birbirlerinin omuzlarına başlarını koyarak dinlenmeye çalıştı. Çalınan şarkılar eşliğinde halay çeken işçi, memur ve öğrenciler, göğüslerine de '4/C'ye hayır' ve 'TEKEL işçisi yalnız değildir' kokartı taktı. Geceyi TEKEL işçilerinin yanında geçirecek olan işçi, memur, öğrenci ve sdemokratik kitle örgütleri ,devrimciler, ilerici güçler yarın yapacakları basın açıklamasından sonra memleketlerine dönecek.