21 Şubat 2010 Pazar

İşçiler kardeşlerini uğurladı

Foto: İşçiler kardeşlerini uğurladı

TEKEL işçileri, kendileri ile dayanışmak için dün Ankara’ya gelen binlerce işçi ve emekçiyi kitlesel bir eylem ile uğurladı. Konfederasyon başkanları, hükümete işçilerin sorunlarını çözme çağrılarını yineledi.

TEKEL işçileriyle dayanışmak için bir gün boyunca Türk-İş Genel Merkezi ve Sakarya sokaklarında kalan işçi ve emekçiler illerine doğru yola çıktı. TEKEL işçileri, kendileri ile dayanışmak için gelen binlerce kişiyi kitlesel bir eylem ile uğurladı.

Türk-İş binası önünde toplanan sendika üyeleri, sık sık “Yaşasın sınıf dayanışması”, “Şalter inecek, bu iş bitecek”, “Sendikalar göreve, genel greve”, “Kardeşler birleşti, sıra zaferde” sloganları attılar. Türk-İş, DİSK, KESK ve Kamu-Sen genel başkanları, burada toplanan işçilere seslendiler.

KESK: Eyleminiz eylemimiz olacak

İlk sözü alan KESK Genel Başkanı Sami Evren, 20 Şubat’ta yapılan eylemlerle anlamlı bir dayanışma gösterildiğini kaydetti. TEKEL işçilerinin özlük hakları için sürdürdüğü mücadele kararlılığına dikkat çeken Evren, “Hükümet bu sorunu çözmeli demiyorum, hükümet bu sorunu çözmek zorundadır diyorum” şeklinde konuştu.

TEKEL işçilerine seslenen KESK Genel Başkanı şunları ifade etti: “Haklı olmayanlar kazanamaz. Sizin eyleminizin meşruluğu haklılığınızdan geliyor. Bu mücadeleyi işçiler kazandı, hükümet çoktan kaybetti. 4-C’yı geri çektireceğiz. Aksi takdirde, eyleminiz eylemimiz olacak.”

Kamu-Sen: Başbakan kaç kişiyiz saysana

Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız konuşmasında Başbakan Tayyip Erdoğan’ı eleştirdi. Başbakan’ın bir tv programında ‘TEKEL işçilerine kaç kişi destek veriyor’ şeklindeki sözlerinin işçilerinin küçümseyici olduğunu söyleyen Akyıldız, “Dün miting alanında arkadaşlarımız alanda ‘Başbakan baksana, kaç kişiyiz saysana’ sloganı atarak n güzel yanıtı verdi” diye konuştu. Konfederasyon başkanlarının TEKEL mücadelesini büyütmek için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.

DİSK: Aklının ucundan bile geçirme

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi konuşmasında TEKEL işçilerine seslendi, hükümete uyarılarda bulundu. Çelebi, “Dün önemli bir sınav verildi. Farklı işkollarından sendikalar bir araya geldi, dosta düşmana gerekli yanıtı verdi” şeklinde konuştu. İşçiler bu sözleri, “Kardeşler birleşti, sıra zaferde” sloganı ile destekledi. İşçilerin 69. günlük mücadelesinin tek sorumlusunun hükümet olduğunu söyleyen DİSK Başkanı şunları ifade etti: “Hala 4-C’yi dayatanlara karşı mücadele etmek bizim görevimizdir, sorumluluğumuzdur. Konfederasyonlar olarak sorunun çözümü için bir kez daha uyardık. Son sözüm şudur: TEKEL işçilerinin evet demediği hiçbir karara biz hiçbir şekilde uymayacağız. DİSK olarak sonuna kadar sizinle olacağız. Sayın Başbakan’a bir uyarıda bulunmak istiyorum. Sakın ha, ‘burayı dağıtacağız’ gibi bir düşünceyi aklınızın ucundan bile geçirmeyin. Bütün Türkiye eyleme katılır”

Türk-İş: Uyuyan dev hak arayışını sürdürecek

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ise yaptığı konuşmasında, dün Sakarya Meydanı’nı dolduran on binlerce kişiyi selamladı. Dün Ankara dışından gelenler ile TEKEL işçilerinin büyük bir kaynaşma sergilediğini dile getirdi.

Bu birlikteliğin mimarının TEKEL işçileri olduğunu ifade eden Kumlu, işçilerin on binleri, hak, adalet ve ekmek için alanlara bir araya getirdiğini diye getirdi. Hükümet’e seslenen Türk-İş Başkanı, “Uyuyan dev uyandı bir kere, işin zor bundan sonra. Artık insanlar, bir kuru ekmeğin lütuf diye sunulmasına isyan ediyor” diye konuştu. TEKEL işçilerinin 69 günlük direnişleriyle çoktan kazandıklarını dile getiren Kumlu şunları söyledi: “Artık herkes bilsin ki TEKEL işçisinin ateşiyle silkinenler, bu ateşle uyananlar, hak, adalet arayışını bundan böyle de sürdürecektir. Ve hiç kuşkusuz keser döner sap döner hesabı, herkes ektiğini biçecektir” dedi. Türk-İş DİSK, Kamu-Sen ve KESK’in başlattığımız birlikteliğin bundan sonra da devam edeceğini söyleyen Mustafa Kumlu, Ankara dışından gelenlere teşekkür etti, iyi yolculuklar diledi.