27 Şubat 2010 Cumartesi

“Hasta tutsakların ölümlerinden siyasi iktidar sorumlu olacaktır!”

İlerici ve devrimci kurumlar, hasta tutsakların serbest bırakılması için gerçekleştirdikleri eylemlerinin 31. haftasında 17 yaşındaki kan kanseri hastası Abdullah Akçay için yürüdü. Eyleme Akçay’ın ailesi de katıldı.

26 Şubat Cuma günü Taksim Tramvay durağında saat 19.30’da biraraya gelen kurumlar İstiklal Caddesi boyunca “Hasta tutsaklar serbest bırakılsın” pankartı arkasında yürüdü. Kortejin en önünde Abdullah Akçay’ın yakını çocuklar yer aldılar. Çocuklar Abdullah Akçay’ın resimlerini taşıdılar. Eylemde ayrıca İngilizce hasta tutsaklara özgürlük şiarlı pankart ve hasta tutsakların resimleri de taşındı. Kitle, Mephisto Kitapevi önünde oturma eylemi gerçekleştirdi. Oturma eylemi sırasında Çav Bella marşı hep bir ağızdan söylendi.

Galatasaray Lisesi önüne gelindiğinde, basın açıklamasını Ercan Aydın gerçekleştirdi. Aydın yaptığı açıklamada 31 hafta boyunca, hasta tutsaklar listesine yeni isimlerin eklendiğini ve tutsakların 31 hafta önceki sağlık durumları ile şimdiki sağlık durumları arasında, telafisi imkansız derecede olumsuzluklar olduğunu söyledi. Hasta tutsaklar için sürdürülen eylemlerin sadece siyasi tutsaklar için değil, adli tutuklular için de bir umut kaynağı olduğunu söyleyen Aydın, siyasi iktidarın yok sayma politikası bu şekilde devam ettikçe, hasta tutsakların da çoğalacağından kuşku duyulmaması gerektiğini belirterek tedavilerinin yapılması için tutsakları serbest bırakmayan siyasi iktidarın, meydana gelebilecek ölümlerden birinci dereceden sorumlu olacağını ifade etti. Aydın, tutsakların hastalıklarının çoğunun kaynağının, uygulanan tecrit politikası olduğu bilinci ile verilen mücadelenin aynı zamanda tecrite karşı da olduğunu vurguladı.

Eylem boyunca, “Hasta tutsaklar serbest bırakılsın!” , “Tecrite son!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “İçerde, dışarda hücreleri parçala!”, “Devrimci tutsaklar onurumuzdur!”, “Abdullah Akçay serbest bırakılsın!”, “Hasta tutsaklar serbest bırakılsın!” sloganları atıldı.