25 Şubat 2010 Perşembe

Balyoz'da tutuklu sayısı 20 oldu



Foto: Balyoz'da tutuklu sayısı 20 oldu Balyoz Operasyonu kapsamında tutuklanan asker sayısı 20'ye çıktı. Bunlardan 9'u muvazzaf 11'i emekli asker. Emekli orgeneraller İbrahim Fırtına, Çetin Doğan ve Ergin Saygun ile emekli Oramiral Özden Örnek'in ise adliyeye sevkedildi.

Balyoz Operasyonu kapsamında 22 Şubat'ta gözaltına alınan subaylardan 14'ü daha dün adliyeye sevkedildi.

Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcılarınca sorgulanan 8 kişi sevk edildikleri İstanbul Nöbetçi 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. Mahkeme, 5 muvazzaf subay ile emekli Tuğgeneral İzzet Ocak, emekli Korgeneral Metin Yavuz Yalçın ve emekli Albay Kubilay Aktaş'ın tutuklanmasına karar verdi. Tutuklanan emekli Korgeneral Yalçın, emekli Albay Aktaş ve emekli Tuğgeneral Ocak Metris Cezaevi'ne, 5 muvazzaf subay ise Hasdal Askeri Cezaevi'ne gönderildi.

Tuğgeneral Ahmet Baki Erdoğan, Tuğgeneral Gafur Aksu, emekli Albay Mustafa Çalış, emekli Albay Yusuf Ziya Toker ve iki muvazzaf subay ise savcılık sorgularının ardından serbest bırakıldı.

Emekli Albay Suat Aytın, emekli Kurmay Albay Emin Küçükkılıç, emekli Koramiral Feyyaz Öğütçü ve 2 muvazzaf subay daha önce tutuklanmıştı. Böylece adliyeye sevk edilenlerde 6'sı emekli 7'si muvazzaf 13 subay tutuklandı. İki günlük Balyoz bilançosu ise 9'u muvazzaf 11'i emekli toplam 20 asker oldu.

Bu arada, Balyoz darbe planının altında imzası olan emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın avukatları Celal Ülgen ve İsmail Tepecik açıklama yaptı.

Doğan'ın emniyette susma hakkını kullandığını söyleyen Ülgen, "Kendisine 70-80 soru yöneltildi. Sorgu 15-20 dakika sürdü. Kimlik bilgilerine dair sorular dışında tüm soruları yanıtsız bıraktı. Bugün Cumhuriyet Savcılığı'na gideceğini düşünüyoruz" dedi.

Generaller adliyede Balyoz Operasyonu kapsamında gözaltına alınan eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ile eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne getirildi. Generalleri taşıyan sivil plakalı araca 5 polis otomobili eskortluk yaptı.

Darbeci generaller tek tek sağlık kontrolünden geçirildikten sonra savcılık katına çıkartıldı.