25 Şubat 2010 Perşembe

Yunanistan'da grev hayatı durdurdu

Yunanistan halkı hükümetin kriz karşısındaki önlemlerine karşı genel greve gitti. On binlerce emekçi, sokaklara çıkarken, yer yer polisle çatışmalar yaşandı.Yunanistan Sigorta Sistemi ile emeklilik yaşında değişikliklerin yanı sıra maaşların dondurulması ve ödeneklerde kesinti öngören düzenlemeleri protesto eden Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY) ile İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (GSEE) çağrısıyla greve giden işçi ve emekçiler, hayatı durdurdu. Ülkede 3 milyona yakın çalışan iş bıraktı. Başkent Atina'da üretimi durdurarak sokaklara çıkan emekçiler, miting düzenledi. Mitinge on binlerce kişi katıldı. Atina'daki gösterilerde, polisle eylemciler arasında çatışma çıktı. Banka ve büyük iş yerlerini tahrip eden gençlerle polis arasında çıkan çatışmalarda polis gaz bombalarıyla müdahale etti. Bunun üzerine eylemciler polise taş ve molotof kokteyleriyle karşılık verdi. Aynı zamanda ülkenin en büyük kentlerinden Selanik'te de 10 bine yakın emekçinin katıldığı büyük bir gösteri düzenlendi.

Grev hayatı durdurdu
Sabah erken saatlerde başlayan genel grevle birlikte hava, demiryolu ve deniz ulaşımı felç oldu. Vapur ve feribot seferleri çok sınırlı yapılıyor, uçak seferlerinin hepsi iptal oldu.

Grev nedeniyle devlet dairelerinde müşteri hizmetlerinde aksaklıklar yaşanırken, okullarda da dersler yapılmadı. Hastanelerde yalnızca acil durum ve güvenlik personeli görev yaparken, müzelerle arkeolojik alanlar da açılmadı. Havaalanı kontrol kulesi çalışanlarının da greve katılması nedeniyle gece yarısından itibaren tüm uçuşlar iptal edildi. Denizyolu çalışanlarının da grev yapması sebebiyle yolcu gemileri denize açılmazken, ana kara ile adalar arasındaki bağlantı koptu. Demiryolu çalışanlarının da katıldığı grev nedeniyle troleybüs, metro, tramvay ve banliyo trenleri sefer yapmadı. Şehir içi otobüs seferleri aksamalı yapılabildi.

Basın yayın çalışanlarının da greve katılması nedeniyle televizyon ve radyolarda haber bültenleri yayımlanmazken, haber ajansları ile internet siteleri sayfalarını yenilemedi. GSEE Başkanı Yannis Panagopoulos, greve ilişkin "Bugün Avrupa'nın gözleri bizim üzerimizde. Bugün umut ve gelecek için, önlemleri iptal ettirmek için eylem yapıyoruz" açıklamasında bulundu.