24 Şubat 2010 Çarşamba

Murat Akıncılar ve Mehmet Yeşiltepe’ye Özgürlük!

Demokratik Dönüşüm Dergisi editörü, Özgür Üniversite öğretim üyesi, sendika uzmanı, Murat Akıncılar ve Devrimci Hareket Dergisi çalışanı Mehmet Yeşiltepe’nin tutuklanmasına dönük tepkiler büyüyor.

Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi’nin çağrısıyla geçtiğimiz günlerde bir araya gelenler, Murat Akıncılar ve Mehmet Yeşiltepe’nin tutukluluğunu basın açıklamasıyla protesto ettiler. Kurum Temsilcileri ve aydınların yaptığı basın açıklaması bugün saat: 12:45’de İnsan Hakları Anıtı önünde gerçekleşti.

Mahmut Konuk tarafından okunan ortak açıklama aşağıda olup, konuyla ilgili bir kampanya başlatılacağı bilgisi de alındı.

MURAT AKINCILAR VE
MEHMET YEŞİLTEPE’YE ÖZGÜRLÜK!
Son günlerde basın, sendika ve siyaset çevrelerine yönelik keyfi gözaltı ve tutuklama olayları yoğunlaşmıştır. Muhalif bilim ve düşün insanları, akademisyenler, yazarlar, sendikacılar, siyasetçiler “terör” iddialarıyla suçlanmakta ve hiçbir kanıt olmaksızın gözaltına alınıp tutuklanmaktadırlar.

İfade ve örgütlenme özgürlüğünün açık ihlali anlamına gelen bu durumun ortaya çıkmasında yargı ve güvenlik güçlerinin ortak sorumluluğu söz konusudur. Özellikle “terör” iddiaları ile ilişkilendirilen suçlar kapsamında gerek yasal düzenlemelerden gerekse uygulamadan kaynaklı baskılar, muhalif çevreleri sindirme politikasına dönüşmüştür.

Sistematik biçimde ve ülke genelinde devam eden tutuklamalar sadece adil yargılama açısından değil, işkence iddiaları açısından da etkin soruşturma ihtiyacını ortaya koymaktadır.

“Devrimci Karargah” isimli örgüte yönelik olduğu iddiası ile gerçekleştirilen operasyonlarda ağır işkence dahil bir çok hukuk dışı uygulamaya imza atılmaktadır. Bir yandan Orhan Yılmazkaya ile ilişkilendirilen herkes tutuklanarak aylarca mahkemeye çıkartılmayı beklerken, diğer yandan tutuklulara yönelik ağır işkence iddiaları duymazlıktan gelinmektedir. Örgüte üyelik kapsamında tutuklanan Murad Akıncılar ‘ın da diğerleri gibi bu “örgüt”le ilişkisi olduğuna dair hiçbir kanıt da yoktur. Kaldı ki, bu dava ile ilgili tutuklanan sanıkların büyük çoğunluğu kamuoyunun yakın tanıdığı kişilerdir. Örneğin Mehmet Yeşiltepe ve Murad Akıncılar farklı dergilerin yazarlarıdır.
Murad Akıncılar, Dünya emekçilerinin ve Türkiye kamuoyunun yakından tanıdığı bir akademisyen bir sendika uzmanı bir düşün insanıdır. Bütün uğraşı demokrasi ve barış için emekten yana bilgi paylaşımıdır. Murat Akıncılar 4 aydır Edirne ceza evinde “terör” suçlamasıyla tutuklu bulunmaktadır. Gözaltı ve tutukluluk evresinde gözlerinde retina yırtılması sonucu geçici körlük oluşmuş yapılan ameliyatla bir gözü ancak kurtarılabilmiştir. Bu durum gözaltında işkence uygulamalarını da kanıtlar niteliktedir.

Mehmet Yeşiltepe‘de hidrosefali hastası olmasına ve cezaevi koşullarında hayati tehlike riskine rağmen aylardır cezaevinde tutulmaktadır.

Bu dava kapsamında tutuklanan Mehmet Yeşiltepe ve Murad Akıncılar hakkında yetkilileri uyarıyor, insan hakları açısından bu utanç verici tablo karşısında tüm kamuoyunu duyarlı davranmaya davet ediyoruz. 22 Şubat 2010

Katılan kurum ve kişi imzaları:
Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi,
İnsan Hakları Derneği,
KESK/Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası,
Barış ve Demokrasi Partisi,
Emekçi Hareket Partisi,
Sosyalist Demokrasi Partisi,
Orhan Keskin Kültür Merkezi,
78’liler Girişimi,
Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği.