21 Şubat 2010 Pazar

"Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak"

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu, ''Yaşadığımız bu 69 günlük direniş sonrasında artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır. Yaşanan bu mücadelenin öğrettikleri emekçilerin hanesine artı, hükümetin hanesine eksi olarak yazılacaktır'' dedi.

ANKARA - TÜRK-İŞ, DİSK, Türkiye Kamu-Sen ve KESK tarafından ''TEKEL İşçileri Dayanışma Günü'' adı altında düzenlenen destek eylemi tamamlandı. TÜRK-İŞ Genel Başkanı Kumlu, genel merkez önünde işçilere seslenerek, örnek bir dayanışmanın sahnelendiğini belirtti. TEKEL işçileri ve onlara destek vermek için gelenlerle ''bir destan daha yazıldığını'' söyleyen Kumlu, Türkiye'de yıllardır özlenen birlikteliğin burada yaşandığını kaydetti.

Hükümete seslenen Kumlu, şunları söyledi: ''Sizler bir takım nedenlerle devletin en tepesinde kavga ederken Türkiye'nin yıllardır özlemini çektiği birlikteliğin bu alanda yaşandığını fark edin. Bu birlikteliği, bu kaynaşmayı iyi görün, iyi okuyun, örnek alın. Bu muhteşem birlikteliğin mimarı o özlük haklarından yoksun bırakmak istediğin, özlük haklarını vermemek için inat ettiğin TEKEL işçisidir. Onlar öylesine masum, öylesine haklıdır ki Türkiye'de hiçbir kesimin başaramadığını başarmış, on binlerin hak için, adalet için, ekmek için alanlara toplanmasına vesile olmuştur. Ey Hükümet, velev ki duymadın, velev ki görmedin, velev ki vicdanına kilit vurdun. Ama uyuyan dev uyandı bir kere, işin zor bundan sonra zor. Çünkü artık insanlar bir kuru ekmeğin lütuf diye sunulmasına isyan ediyor. Çünkü artık insanlar, vergi adaletsizliğine, sefalet ücretine isyan ediyor. Çünkü artık insanlar köle gibi çalıştırılmaya, güvencesiz çalıştırılmaya isyan ediyor.''

TEKEL işçilerinin yaktığı ateşin tüm Türkiye'yi sardığını savunan Kumlu, işçilerin 69 gündür süren mücadeleyi çoktan kazandıklarını söyledi. TEKEL işçisinin hak ve adalet arayışının, TÜRK-İŞ'in bağrında ve desteğiyle süreceğini dile getiren Kumlu, ''Yaşadığımız bu 69 günlük direniş sonrasında artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır. Yaşanan bu mücadelenin öğrettikleri emekçilerin hanesine artı, hükümetin hanesine eksi olarak yazılacaktır. Ve hiç kuşkusuz keser döner sap döner hesabı, herkes ektiğini biçecektir'' diye konuştu.

''EYLEMİN SOĞUMADIĞINI GÖSTERDİNİZ''
KESK Genel Başkanı Sami Evren de TEKEL işçilerine sonuna kadar destek olduklarını belirtti. TÜRK-İŞ Genel Merkezi önünde büyük bir dayanışma örneğinin gösterildiğini belirten Evren, ''Hükümet bu haklı direnişi, dayanışmayı anlayıp bu sorunu çözmek zorundadır'' dedi.

Haklı mücadelelerin mutlaka zaferle sonuçlanacağını ifade eden Evren, TEKEL işçisinin mücadeleyi kazandığını, siyasi iktidarın ise kaybettiğini ileri sürdü. Evren, 4-C statüsünden geri adım atılıncaya kadar eylemin devam edeceğini söyledi. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız da yapılan eylemle birlikteliğin ve dayanışmanın en güzel örneğinin sergilendiğini vurguladı.

Akyıldız, ''Bu eylemin soğuduğunu düşünenlere bunun soğumadığını, dün, başta Başbakan olmak üzere herkese gösterdiniz. Burada 'sayın Başbakan baksana, kaç kişiyiz saysana' diye de çok güzel bir slogan attınız'' diye konuştu. Akyıldız, eğer ateşe atlanması gerekirse dört genel başkanının en başta atlayacağını da sözlerine ekledi.

''BURADA BİR GÜÇ BİRLEŞTİRMESİ YAŞANDI''
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de dünkü eylemle çok önemli bir sınavın verildiğini söyledi. Türkiye'nin her yerinden gelen farklı düşüncedeki ve kimlikteki kişilerin TEKEL işçisiyle buluşmasının önemli olduğuna işaret eden Çelebi, ''Burada bir güç birleştirmesi yaşandı. 'Bu işe şeytan karıştı' diyenlerden, bu işi her siyasi yaklaşıma çekenler bu birliktelikten, bu manzaradan utanmalıdır'' dedi.

Başta hükümet olmak üzere herkesin sorumluluk içinde davranması gerektiğini vurgulayan Çelebi, şöyle konuştu: ''Ülkeyi yönetenler hala milyonların sesini, Türkiye halkının TEKEL işçileriyle bu kadar buluşan mutabakatını elinin tersiyle itiyorsa, hala milyonlara kendini kapatıyorsa, hala 4-C'yi dayatıyorsa onlara karşı mücadele vermek görevimizdir, sorumluluğumuzdur. Artık bu sorun çözülmelidir. TEKEL işçisinin, Tekgıda-İş Sendikası'nın, TÜRK-İŞ Konfederasyonu'nun 'evet' demediği hiçbir karara uymayacağız. Onların kararına destek vereceğiz.''

Çelebi, TÜRK-İŞ önündeki çadırlara müdahale edilmemesi gerektiğini de söyledi. Bu arada, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Kumlu'nun konuşması sırasında, bazı eylemcilerin, 'söz bitti, sıra eylemde' sloganı atması üzerine, Kumlu, ''Şu anda eylemdeyiz zaten. Eylem yapmıyor muyuz?'' diye sordu. Bunun üzerine eylemciler, ''TÜRK-İŞ göreve, genel greve'' sloganı attı. Kumlu ise ''70 gündür konfederasyon olarak görev başındayız. Şüpheniz olmasın'' şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından, ''TEKEL İşçilerine Dayanışma Günü'' eylemi için Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen gruplar, TÜRK-İŞ Genel Merkezi önünden işçilerin alkışları arasında uğurlandı.