26 Şubat 2010 Cuma

Balkız: Bu bir sabotajdır

Alevi çalıştayına Kahramanmaraş katliamından yargılanan Ökkeş Şendiller’i davet eden hükümet, Madımak toplantısına da dönemin RP’li Belediye Başkanı Temel Karamollaoğlu’nu çağırınca tepki çekti. Balkız ‘’Bu bir sabotaj’’ dediAlevi çalıştayına Kahramanmaraş katliamı davasından yargılanan Ökkeş Şendiller’i davet eden hükümet, Madımak Oteli toplantısına da dönemin RP’li Belediye Başkanı Temel Karamollaoğlu’nu çağırınca tepki çekti. Alevi Birlikleri Federasyonu (ABF) Başkanı Ali Balkız’’ Bu bir sabotaj’’ dedi.
.
SABOTE EDEN BİR TUTMDUR
Balkız “Karamollaoğlu, Madımak katliamında hayatını kaybedenler ve kamuoyu nezdinde büyük vebal altındadır. Madımak’ın geleceğine yönelik sorunun da muhatabı olamaz. Biz orasının müze olmasını istiyoruz. Anı evi, çiçekçi dükkanı, kütüphane gibi öneriler sunuldu. Kültür Bakanı döner sermaye mağazası açıp çanak çömlek satacakmış. Karamollağolu’nun oraya daveti bir sabotajdır ve süreci sabote eden bir tutumdur” dedi.Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş de GAZETEPORT’a yaptığı açıklamada, ‘’AKP, Aleviler üzerinde psikolojik harekat yürütmektedir. Bunu yaparken de yandaşlar oluşturuyor. Madımak Otelinin müzeye dönüştürülmesi talebinden, Sivaslılar bahane edilerek kaçmaya çalışılıyor. Aleviler bu ülkenin aydınlıktan yana olan çağdaş güçleri, ‘Cumhuriyet burada kuruldu, burada yıkılacak’ sloganlarını atanları, onların arkasındaki güçleri bilmektedir” diye konuştu.
.
CHP’DEN DE TEPKİ VAR
CHP MYK üyesi Ali Kılıç da, Bakan Faruk Çelik’in, Alevilerin haklı taleplerini çözmek yerine, kapanan yaraları yeniden deşme peşine düştüğünü söyledi ve, “Kürt, Roman,, Ermeni açılımlarında sürekli olarak duvara toslayan AKP Hükümeti, Alevi açılımı konusunda da sınıfta kalmıştır” diye konuştu.Devlet Bakanı Faruk Çelik, Madımak Oteli’nin akıbetini belirlemek amacıyla, sivil toplum örgütleriyle, Sivas’da önceki gün bir toplantı yaptı. Toplantıda, Madımak Oteli’nin kamulaştırılması sonrası çok amaçlı kullanılabileceği, bunun kararının da Sivaslılara bırakılması benimsendi.
.
FATİHA OKUYALIM
Toplantıya daveti tepki çeken ve katılmamayı tercih eden Karamollaoğlu, 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli yakıldığı sırada olayları kışkırtmakla suçlanmıştı. Olay günü Karamollaoğlu’ndan kitleyi yatıştıracak bir konuşma yapması istenmiş ancak Karamollaoğlu konuşmasına, “Bir defa şöyle bir fatiha okuyalım. Sonra şunların ruhuna el fatiha diyelim” diye başlamış, bunun üzerine de ‘Mücahit Temel’ sloganları atılmıştı.