27 Şubat 2010 Cumartesi

HER YERDE binlerce kişi TEKEL işçileri için destek eylemi yaptı

İşçi ve memur sendikaları konfederasyonlarının aldıkları karar çerçevesinde Türkiye genelinde binlerce kişi, Başbakan Erdoğan'ın ay sonunda müdahale edileceklerini söylediği TEKEL işçilerine destek vermek amacıyla yürüyüş düzenleyerek, oturma eylemi yaptı. Eylemlerde, sonuna kadar TEKEL işçilerine destek verileceği belirtildi.

ANKARA

KESK, DİSK, TMMOB ve çok sayıda sendika ve siyasi parti üyesi, Türk-İş Genel Merkezi önünde bir araya gelerek TEKEL işçileriyle dayanışma amacıyla oturma eylemi yaptı. Eyleme Yazar Eşber Yarmurdereli ve sanatçı Menderes Salmancılar da katıldı. Sık sık, 'Genel direniş genel grev', 'TEKEL'e uzanan eli kırarız' sloganları atan grup adına açıklama yapan KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek, hükümetin bütün tehditlerine karşı TEKEL işçileriyle yan yana olduklarını belirterek, 'TEKEL işçisine müdahale tüm emekçilere müdahaledir. Buradan herkese bir kez daha ilan ediyoruz. Olası bir müdahaleye hep birlikte göğüs gereceğiz, tüm ülkede hep birlikte karşı koyacağız. Biz de 3 gün boyunca burada TEKEL işçisiyle birlikte kalacağız. Artık bu halk, bu toplum özelleştirme istemiyor. Size soruyorum; bu kadar özelleştirmeden sonra dış borç azaldı mı? Okullar yapıldı mı? İşsizlik azaldı mı? Tabi ki hayır' dedi.

Sanatçı Menderes Salmancılar ise, işçilerin değiştirmediği bir tarih olmadığını belirterek, 'Siz bu ülkenin tarihini değiştiriyorsunuz. Biz de burada yanınızda olacağız. Ölmek var dönmek yok diyorsanız, bunu bilin ki biz de sizinleyiz. O kaldığınız çadırlardan birer parça saklayın. Çünkü onlar bizim bayrağımız olacak' şekilde konuştu. Eşber Yağmurdereli de TEKEL işçisinin unutulan insanı yeniden tarih sahnesine getirdiğini ifade ederek, işçilerin yanında olduğunu kaydetti. Açıklamanın ardından grup çadırlara girerek oturma eylemi yaptı.

İSTANBUL

Türk İş, DİSK, KESK, Kamu Sen, TTB, TMMOB ile siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin de bulunduğu yaklaşık 5 bin kişi çeşitli kollardan bir araya gelerek Taksim Meydanı'na yürüdü. Eyleme Esenyurt Belediyesi'nden atılan işçiler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi itfaiye işçileri ve Marmaray projesinde güvencesiz çalışma koşullarına karşı eylem başlatan işçiler de katıldı. En renkli görüntüyü ise eyleme beyaz tülbentleri ve karanfillerle katılan Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri oluşturdu. Türk İş üyeleri 1. Bölge temsilciliği önünde bir araya gelerek sloganlarla yürürken, DİSK, KESK, Kamu Sen, TTB, TMMOB ile siyasi parti ve sivil toplum örgütleri de Harbiye'de bir araya gelerek Taksim Meydanı'na kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında 'Güvencesiz, sigortasız, taşeron da 4/C ile çalışmamak için yeterli ücret sendika sigorta hakkı ve insanca yaşam için' pankartı ve 'İş güvencesi ölüm kalım meselesi', 'Güvenli iş güvenli gelecek', 'İmanı olan insan hak yemez', 'TEKEL işçisi yalnız değildir' dövizleri taşınırken sık sık 'Direne direne kazanacağız', 'Her yer tekel her yer direniş', 'AKP yıkılsın Tayyip altında kalsın', 'Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek' sloganları atıldı. Taksim Meydanı'nda direniş şarkıları, sloganlar yaklaşık 2 saat oturma eylemi yapan kitle adına ardından basın açıklaması yapıldı.

'TEKEL eylemi ezberleri bozdu'

Oturma eyleminin ardından işçilere seslenen Hava İş Genel Başkanı Atille Ayçin, 75 gündür direnen TEKEL işçilerinin AKP'nin politikalarını alt üst ettiğini söyledi. Hükümetin yaptığı sahte iyileştirmeleri elinin tersi ile iten TEKEL işçilerinin mücadelesine tehditler savuran Tayyip Erdoğan'ın ABD, AB, İMF ve tüm sermayenin başbakanı olmasına rağmen işçilerin başbakanı olmadığını ortaya çıkardığını dile getiren Ayçin, 'TEKEL işçisinin eylemi bir okuldur bu okul bize mücadele ve zaferi hatırlattı, Ezberleri bozdu. Ankara TEKEL içlilerine bir müdahale olursa Türkiye ayağa kalkarak bunun hesabını soracaktır' dedi. Kitle yapılan konuşmaların ardından bir süre daha oturma eylemi yapıldıktan sonra dağıldı. Taksim'de TEKEL işçilerine destek veren bir başka grup ise Kamu Sen oldu. Kamu Sen üyeleri Taksim Meydanı'nda bir araya gelerek İstiklal Caddesi'nde TEKEL'e destek sloganlarıyla yürüdü.

Halkevleri 3 koldan Taksim'e yürüdü

TEKEL işçilerinin özlük hakları için sürdürdüğü eylemlerine destek vermek için Halkevleri üyeleri Mecidiyeköy Cevahir Alışveriş Merkezi, Saraçhane Parkı ve Beşiktaş Akaretler'de olmak üzere 3 koldan bir araya geldi. 'Güvenli iş güvenli gelecek, insanca yaşam, TEKEL, Marmarayı halk kazanacak AKP yenilecek' pankartı ve 'İşçilerin katili AKP', 'Genel grev genel direniş', 'Her yer TEKEL her yer direniş' dövizleriyle yürüyüşe geçen Halkevleri üyeleri sık sık, 'Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek', 'Genel grev genel direniş', 'İşçilerin birliği sermayeyi yenecek' sloganları ile Taksim'e doğru yürüyüşe geçti. Saraçhane'ne kolundan yürüyen eylemcilere Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol'da katıldı. Yol kapatıldığı gerekçesiyle zaman zaman gergin geçen yürüyüşe vatandaşlarda bazı yerlerde alkışlarla destek verdi. Yürüyüş Taksim Metro önünde sona ererken burada basın açıklamasını Halkevleri Genel Sekreteri Oya Ersoy yaptı. Ersoy, 75 gündür direnen TEKEL işçilerine yönelik hükümet yetkililerinin yarın müdahale edileceği yönünde tehditlere karşı işçilerin yanında olduklarını duyurmak için yürüdüklerini söyledi. 'Dün Ankara'da kentsel yağma projesini iptal ettirirken, bu gün İstanbul'da ulaşım zammını geri çektirirken, gördük ki birleşerek kazanacağız' diyen Ersoy, TEKEL işçilerinin direniş ruhunun ülkenin dört bir yanında yayılacağını söyledi.

İZMİR

Karşıyaka İstasyon Parkı'nda bir araya gelen KESK, DİSK, yöre dernekleri, BDP, EMEP, ÖDP, EKP ve sivil toplum örgütleri temsilcileri, 'TEKEL işçileri yalnız değildir, birleşe birleşe kazanacağız' pankartı açarak, 'TEKEL işçileri yalnız değildir', 'Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz' sloganları attı. Eğitim Sen 2 Nolu Şube Örgütleme Sekreteri Elif Çuhadar, TEKEL işçilerinin taleplerinin diğer işçilerin taleplerinden farklı olmadığını, bu taleplerin kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Çuhadar, 75 gündür direnen TEKEL işçilerinin dayanışmanın, birlik olmanın önemini hatırlattığını vurguladı.

Öte yandan Türk-İş 3. Bölge Temsilciliği önünde bir araya gelen sendika, siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri de 2 saat oturma eylemi gerçekleştirdi. Türk-İş 3. Bölge Temsilci Yardımcısı Tuncay Kireçkaya, yaptığı konuşmanın ardından eylem sona erdi.

ADANA

Türk-İş, DİSK, KAMU SEN ve KESK üyeleri, Türk-İş'in önünden İnönü Parkı'na kadar yürüyüş düzenledi. Yürüyüşte, 'TEKEL işçisi direnişin simgesi', 'TEKEL işçisi yalnız değildir', 'AKP halka hesap verecek', 'AKP 4C'ni al başına çal' sloganları atıldı. Yürüyüşün ardından açıklama yapan Türk-İş Adana Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, Türkiye'nin kimsenin anlamayacağı bir şekilde kaosa sürüklendiğini ve sürüklenmeye devam ettiğini söyledi. Hükümetin Türkiye'yi güllük gülistanlık gösterdiğini ve buna anlam veremediklerini dile getiren Gülnar, 'İşte TEKEL işçilerinin haklı taleplerine 75 gündür cevap verilmiyor. Bu da Türkiye'nin nasıl bir kaos içinde olduğunun en somut göstergesidir' dedi. Gülnar, Türkiye halkına seslenerek önümüzdeki seçimlerde AKP'ye oy vermemeye çağırdı. Eylem 20 dakikalık oturma eyleminin ardından son buldu.

VAN

Van KESK Şubeler Platformu üyeleri, Mavi Plaza önünden Sanat Sokağına kadar yürüyüş düzenledi. 'TEKEL işçilerinin mücadelesi mücadelemizdir, kuralsız ve güvencesiz çalışmaya hayır' pankartı ile 'TEKEL işçileri yalnız değildir','4 C'ye hayır', 'Genel grev genel direniş ' dövizlerinin taşındığı yürüyüşe çok sayıda kişi katıldı. Yürüyüş ardından açıklama yapan BES Şube Sekreteri Mehmet Yiğit, TEKEL işçilerinin direnişinin Türkiye'de emek ve demokrasi tarihine altın harflerle yazıldığını belirtti. Yiğit, 'Namaza giderken geçirdiği trafik kazası sonucu yaşamını yitiren TEKEL işçisi Hamdullah Uysal'ın ölümü biz derinden üzmüştür. Sakın o işçilere dokunmayın, ya da her gün ve her yerde bizler için eylem alanı olacaktır' dedi.

Açıklamadan sonra hükümetin 4/B ve 4/C uygulamalarını protesto etmek için yağan yağmura rağmen yarım saatlik oturma eylemi gerçekleştirdi. Oturma eylemi esnasında KESK'liler işçi direnişlerini anlatan şarkılar söyleyerek oturma eylemini sonlandırdı.

BATMAN

Batman Emek Platformu üyeleri, Gülistan Caddesi'nde açıklama yaptı. Aralarında BDP Batman İl Başkanı Mehmet Şah Kaygusuz, İHD, Barış Anneleri İnisiyatifi ve sivil toplum örgüt temsilcilerinin de destek verdiği açıklamada konuşan SES Batman Şube Başkanı Deniz Topkan, TEKEL işçilerine seslenerek, 'Mücadeleniz mücadelemizdir, çığlığınız çığlığımızdır. Sizler bugüne kadar sergilediğiniz kararlılıkla, gösterdiğiniz dirençle yıllardır bastırılmaya çalışılan toplumun sevgisini, saygısını bu yüzden kazandınız' dedi. Topkan, geçirdiği trafik kazası sonucu yaşamını yitiren TEKEL işçisi Hamdullah Uysal'ı da anarak, ailesine başsağlığında bulundu. Yapılan açıklamadan sonra, 5 dakikalık eylemi yapıldı.

DİYARBAKIR

KESK, Türk-İş, Yol-İş ve Dev Sağlık-İş'in de aralarında bulunduğu çok sayıda sivil toplum örgütü temsilci ve üyesi Dağkapı Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. 'TEKEL işçilerin mücadelesi mücadelemizdir' pankartını taşıyan grup, 'TEKEL işçisi yalnız değildir', 'Kahrolsun ABD işbirlikçi AKP' ve 'Dün Halepçe bugün kelepçe' sloganları attı. EMEP Genel Başkanı Levet Tüzel'in de destek verdiği açıklamada konuşan Tüm Bel-Sen Genel Sekreteri İzzettin Alperk, TEKEL işçilerinin direnişine sonuna kadar destek vereceklerini belirterek, Hükümet'in politikalarını eleştirdi.

Açıklamayı okuyan DİSK Diyarbakır Şube Başkanı Zeynep Çelik ise, AKP Hükümeti'nin TEKEL işçilerini güvencesizliğe mahkum ettiğini kaydetti. AKP'nin politikalarını emek ve halk düşmanlığının son halkası olarak değerlendiren Çelik, AKP'yi bu politikalardan vazgeçmeye çağırdı. Eylem yapılan 5 dakikalık oturma eylemiyle son buldu.

HATAY

Hatay Demokrasi Platformu üyeleri Eğitim Sen binası önünden Ulus Alanına kadar sloganlarla yürüdü. 'TEKEL İşçisinin mücadelesi mücadelemizdir, 4 -C kaldırılsın' pankartı taşıyan kitle sık sık 'TEKEL işçisi yalnız değildir', 'İşçiye Kasımpaşalı İMF'ye uşak' sloganları attı. Ulus Alanında açıklama yapan DİSK Genel İş Hatay Şube Başkanı Mehmet Güleyüz, TEKEL işçilerinin onurlu ve haklı mücadelesine destek verdiklerini belirterek, 'Buradan hükümete biz kez daha sesleniyoruz. Çalışma yaşamını kökünden dinamitleyen kuralsız çalışma sevdanızdan vazgeçin. TEKEL işçileri haklıdır. Mücadeleleri ekmek mücadelesidir. TEKEL işçilerine yönelik kışkırtma ve iftiralardan vazgeçin' şeklinde konuştu.

Eylem 30 dakikalık oturma eyleminin ardından sona erdi.