20 Şubat 2010 Cumartesi

WSJ: Türkiye'de kansız bir iç savaş var

Hükümet ve yargı arasında Erzincan Başsavcısı Cihaner'in tutuklanmasıyla başgösteren yüksek yargı krizi Wall Street Journal gazetesinde de kendisine yer buldu.

LAİK VE DİNCİ ELİTLER ARASINDA İÇ SAVAŞ YAŞANIYOR
Uluslararası finans çevrelerinin yayın organı olarak bilinen Wall Street Journal gazetesi, Erzincan başsavcısının tutuklanmasının, Ortadoğu’nun tek demokrasisi olan Türkiye’de laiklerle dindar muhafazakar hükümet arasındaki güç mücadelesini alevlendirdiğini öne sürdü. Gazete ayrıca “AKP’nin laik yasaların geleneksel koruyucusu olarak görülen cumhurbaşkanlığına talip olduğu 2007 yılından beri Türkiye’de dinci ve laik elitler arasında kansız ve sanal bir iç savaş yaşanıyor” yorumunu yaptı.

CİHANER'İN CEMAAT SORUŞTURMASI DA GAZETEDE
Erzincan başsavcısının, hükümete muhalif kesimler tarafından AKP’nin muhalifleri susturma girişiminin bir parçası olarak görülen Ergenekon davasıyla bağlantılı olarak tutuklandığını kaydeden gazete, savcı İlhan Cihaner’in tutuklanmadan önce dini cemaatlerle ilgili soruşturma yürüttüğünü hatırlattı.

LAİK-DİNDAR MÜCADELESİ ALEVLENDİ
Wall Street Journal, savcı Cihaner’in tutuklanmasının AKP ile anayasayı korumakla görevli yargı kesimi arasında uzun süredir devam etmekte olan savaşı yeniden alevlendirdiğini savunarak, “Birçok AKP muhalifi, İslamcı bir kökene dayanan hükümete karşı modern Türkiye’nin laik kurumlarının son savunma hattı olarak görülen anayasanın delik deşik edildiğini düşünüyor. Erzincan başsavcısının tutuklanması, Ortadoğu’nun tek demokrasisi olan Türkiye’de laiklerle dindar muhafazakar hükümet arasındaki güç mücadelesini alevlendirdi” diye yazdı.

ÇATIŞMA DAHA FAZLA TIRMANMAYACAK
Savcı Cihaner’in tutuklanmasının borsayı etkilemediğini savunan gazete, “Analistlere göre yatırımcılar çatışmanın daha fazla tırmanmayacağına inanıyor” ifadesine yer verdi.Wall Street Journal, Türkiye’de yargı mekanizmasıyla AKP arasındaki çekişmenin derin kökleri olduğunu öne sürerek şöyle devam etti: “AKP’nin laik yasaların geleneksel koruyucusu olarak görülen cumhurbaşkanlığına talip olduğu 2007 yılından beri Türkiye’de dinci ve laik elitler arasında kansız ve sanal bir iç savaş yaşanıyor. Abdullah Gül’ün adaylığı önce Meclis’te engellendi. Ordu hafif örtülü bir online tehditle Gül’ün adaylığına müdahalede bulundu. Hükümet de buna seçimle cevap verdi ve tartışılmaz bir zafer kazandı. Hükümet o günden itibaren saldırıya geçti. Savcılar 2007’de, Ergenekon olarak bilinen darbe girişimi iddialarına karşı inceleme başlattı. Bu girişim, Türkiye’de darbelerden ve seçilmemişlerin müdahalesinden endişe duyan Avrupa Birliği’nin başlarda desteğini de aldı. Ancak dava, generallerden laik gazetecilere ve akademisyenlere kadar yüzlerce kişiyi de kapsayarak iyice şişti.”