27 Şubat 2010 Cumartesi

Çetin Doğan ve Engin Alan tutuklandı

Foto: Çetin Doğan ve Engin Alan tutuklandı

Balyoz Darbe Planını hazırlayan dönemin 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ve eski Özel Kuvvetler Komutanı emekli Korgeneral Engin Alan tutuklandı. Balyoz planını hazırlayan Doğan ve kontrgerillanın kara kutusu Alan'la birlikte tutuklanan darbeci asker sayısı 33'e yükseldi.

Camilerin bombalanması ve Türk jetinin düşürülmesi gibi kanlı eylemler içeren Balyoz darbe planında tutuklu sayısı 33'e ulaştı. Metris Cezaevi'ne gönderilen son isim, planın altında imzası bulunan dönemin 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan oldu. Doğan'la dün adliyeye çıkarılan emekli Korgeneral Engin Alan da tutuklular arasında yerini aldı. Savcılık soruşturmalarının ardından İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne çıkarılan Doğan ve Alan, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebir ve şiddet yoluyla ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan tutuklandı. Böylece birinci dalga operasyonlar çerçevesinde tutuklu sayısı 33'e ulaşmış oldu. Bunların 18'i muvazzaf, 15'i emekli subaylardan oluşuyor

Önceki gece emekli orgeneraller Özden Örnek, İbrahim Fırtına ve Ergin Saygun'un tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılması gözleri Çetin Doğan'a çevirmişti. Önceki gün Çankaya Köşkü'nde yapılan üçlü zirvenin ardından Örnek, Fırtına ve Saygun'un serbest bırakılmaları, tansiyonu düşürmeye yönelik bir uzlaşma olarak değerlendirilmişti.

Darbe planının mimarı

Tutuklanan emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın, Fatih ve Beyazıt camilerinin bombalanması, cübbeli ajanlara Hava Müzesi'nin bastırılması, Türk jet uçağının düşürülmesi, 200 bin kişinin gözaltına alınması gibi kanlı eylemlerin öngörüldüğü Balyoz Güvenlik Harekat Planı'nda imzası bulunuyor. 2003'te Selimiye Kışlası'nda yapılan ve planın görüşüldüğü toplantıyı yönetti. Toplantıda yaptığı konuşmanın ses kayıtları kamuoyuna yansıdı. Konuşmasında Meclis ve hükümete yönelik şu ifadeleri kullanıyor: "Her şeyden önce hükümetin ve Meclis'in kendisine çekidüzen verdirici, ben onu söyleyeceğim... Genelkurmay Başkanı'na diyeceğim ki siz Meclis'i ve hükümeti uyarıcı bu gidişe dur deyici bir ültimatom verin. Gerekirse çağırın 'bu işin sonu b..ktur, işte sonunuz böyledir' (deyin). İçeride yapacağımız güvenlik harekâtı klasik bir EMASYA harekâtı olmayacak. Klasik EMASYA anlayışından mutlaka çıkılacak ama bunun anlamı halka gereksiz yere kuvvet kullanma, o halkın yaşantısını daha da bozma gibi olmayacak."

Kontrgerillanın kara kutusu

Tutuklanan emekli Korgeneral Engin Alan, on beş yıl önce yaşanan Azerbaycan darbe girişimi sırasında ise Bakü askerî ataşesiydi. Başarısız darbe girişimine adı karıştı. Daha sonra azınlıklara yönelik suikast ve eylemlerle hükümeti yalnızlaştırarak kafese almayı öngören Kafes eylem planıyla gündeme geldi. Levent Bektaş'ta ele geçirilen belgede, "MSB'nin daha etkin kullanılması için Mazlum Savaş Onur'un oraya gitmesini Özden Paşa emretti, Fabrikatör (Doğu Perinçek) kabul etti, Engin'le iyi bir ikili oluşturacaklarını söyledi" ifadeleri yer alıyor. Balyoz seminerinde ise şu konuşmayı yapıyor: "Önce liderleri hemen toplamak lazım. Süratle bir gece yapılacak özel bir operasyonla bu liderleri derhal toparlayıp bir defa bu yangını kaynağında halletmek lazım. Kritik bölge veya sözde kurtarılmış bölge kapsamındaki mahallere ise olayların tırmanmasına göre darbe harekâtı icra etmeye hazır olunacak." Doğrudan Genelkurmay'a bağlı olan ve kontra eylemlerde adı sıkça duyulan Özel Kuvvetler Komutanlığı da yaptı.