24 Şubat 2010 Çarşamba

Başsavcıdan kapatma davası açıklaması

ANKARA- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, ''Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı bağımsız ve tarafsız bir kurumdur, hiç bir kesimin etkisinde kalmaz'' dedi.
Yalçınkaya, Sheraton Otel'de düzenlenen, ''Yüksek Yargı Kurumlarının Avrupa Standartları Bakımından Rollerinin Güçlendirilmesi Ortak Projesi''nin açılış konferansına katıldı. Yalçınkaya, konferans sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. ''Habur Sınır Kapısı'nda kurulan mahkemede terör örgütü üyelerinin yargılanması ile Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in tutuklanmasıyla ilgili süreç hakkında inceleme başlattıklarının hatırlatılması'' ve ''Yazışmalarınızı Adalet Bakanlığı üzerinden mi yapıyorsunuz?'' sorusu üzerine Yalçınkaya, ''Genelde Adalet Bakanlığı ile yazıştık'' diye konuştu.

"İNCELEME AŞAMASINDAYIZ"'
'AKP hakkında yeni bir kapatma davası açacağınız konuşuluyor'' denilmesi üzerine Yalçınkaya, şunları söyledi: ''Bu konuda biraz da basının, köşe yazarlarımızın hataları oldu. Tahminlerde bulunuyorlar, bu tahminler her zaman doğru olamaz. Yani Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı bağımsız ve tarafsız bir kurumdur, hiç bir kesimin etkisinde kalmaz. Biraz evvel de açıkladığım gibi inceleme ile soruşturmayı ayrı tutmak lazım. Yani inceleme safhasında her parti hakkında yapılan bir inceleme vardır. Burada basın mensuplarının yazdıkları, her gazete, köşe yazarlarının yazıları inceleniyor, değerlendirmeler yapılıp sonuca varılıyor. Bunları bilmeniz için söylüyorum.''

Bir gazetecinin, ''Kapatma davası ile ilgili inceleme safhasından soruşturma safhasına geçildiği izlenimi edinebilir miyiz?'' şeklindeki sorusuna da Yalçınkaya, şu yanıtı verdi: ''Hayır, yanlış. Sadece 'inceliyoruz' dedim. İncelemenin anlamı şu, yani ihbarları basın yapıyor, biz onları ihbar sayıyoruz. Köşe yazarlarımızın yorumlarını, sizlerin haberlerini ihbar kabul ediyoruz ve bunların doğru olup olmadığını değerlendiriyoruz. İnceleme bu demektir. Şu anda da bu aşamada. Eğer incelemede deliller ciddi bir hal alırsa o zaman soruşma safhasına geçilecek, soruşturma safhası o zaman başlayacak. Öyle bir açıklama da yapmadım.''

''18 siyasi parti var. '18 parti için inceleme ne ise AK Parti için de odur' diyebiliyor musunuz?'' sorusuna ise Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yalçınkaya, ''Evet, diyebiliriz. Zaten bağımsız ve tarafsız bir inceleme dememizin anlamı o değil mi?'' cevabını verdi.