24 Şubat 2010 Çarşamba

Genelkurmay'ın ışıkları sönmedi

Dün gece Ankara'da olağanüstü saatler yaşanıyordu. Genelkurmay'da ışıklar sönmedi. Aynı saatlerde Başbakan'ın evinde de mini bir zirve vardı. İspanya'dan döner dönmez kurmaylarıyla görüştü.. Ankara gazetecileri ayakta bütün TV kanalları tetikteydi.. Genelkurmay 18.55'te açıklama yaptı: ''İstanbul'daki soruşturma kapsamında ortaya çıkan 'ciddi durumu' değerlendirmek üzere, TSK'da görevli bütün orgeneral ve oramirallerin katılımı ile bir toplantı icra edilmiştir.''

ABD'DEN "BALYOZ" YORUMU
Balyoz Operasyonu sonrası, Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ, kuvvet komutanları ile tüm orgeneral ve oramirallerin hükümete “toplu istifa resti” iddiaları Ankara’yı karıştırdı. TSK, akşam saatlerinde tüm orgeneral ve oramirallerin “Ciddi durumu” görüştüğünü açıkladı.

BALYOZ operasyonunda emekli generaller ve muvazzaf subayların gözaltına alınmasının yankıları sürerken dün Ankara, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, kuvvet komutanları ile birlikte bütün orgeneral ve oramirallerin, “Toplu istifa resti” iddiasıyla sarsıldı. “Toplu istifa restini” konuşmak üzere önceki gün Genelkurmay karargahına çağrıldığı öne sürülen Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, karargaha gittiğini doğrularken, gerekçesini, “Başbakana hakaret içeren işaret/parola haberini görüşmek” olarak açıkladı.

Genelkurmay, Çiçek’in bu sözlerinin ardından yaptığı tek cümlelik açıklamayla, “Toplu istifa resti” ile ilgili bir ifadeye yer vermeden, Balyoz Operasyonu’ndan duyulan rahatsızlığı kamuoyuna ilan etti. Genelkurmay, rahatsızlığın boyutunu anlatmak için de “Bütün orgenaral ve oramirallerin dün karargahta toplandığını” açıkladı.

REST ÖNCE İNTERNETTE
Komutanların toplu istifa restine ilişkin haber dün önce bazı internet sitelerinde yayınlandı. Bu haberlere göre, önceki gün Balyoz Darbe Planı nedeniyle yapılan gözaltılar üzerine bir Başbakan Yardımcısı, akşam saatlerinde Genelkurmay karargahına çağrıldı. Asker, Başbakan Yardımcısı’na, “Toplu istifa kozu”nu dile getirdi. Haberlerde, bu operasyonda gözaltına alınanların tutuklanmaması istendiği öne sürüldü.

MECLİS'TE MİNİ ZİRVE
Haberler üzerine gözler hükümetin etkili isimlerinden Cemil Çiçek’e çevrildi. İddiayı sormak isteyen gazeteciler dün Meclis koridorlarında köşe bucak Çiçek’in peşinden koşturdu. Sinirli ifadelerle gazetecilere “Peşimden koşmayın” diyen Çiçek, Ak Parti’nin yönetim salonunda mini zirve topladı. Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Cemil Çiçek ile Genel Başkan Yardımcıları Abdülkadir Aksu, Hüseyin Çelik, Salih Kapusuz ve Elazığ Milletvekili Necati Çetinkaya, sürpriz toplantıda biraraya geldi.

AA ARACILIĞIYLA AÇIKLADI
Çiçek toplantının ardından gazetecilere, “Açıklama yaparsam ajansa yapacağım. Kalabalığa söyleyince herkes kendine göre yorumluyor” dedi. Daha sonra Anadolu Ajansı muhabirini çağıran Çiçek, internet sitelerindeki haberler için “Yanlış, yanıltıcı, eksik ve suizanna imkan verecek bilgiler” olarak niteledi. Çiçek, açıklamasında şunları söyledi: “Bilgi kirliliğinin yoğunlukla yaşandığı bu ortamda, olup bitenlerle ilgili söyleyeceğim şey şudur: Bir; bu bilgilerin çok önemli bir kısmı, doğru olmadığı gibi art niyetlidir. Mevcut konjonktürden istifade eden özel amaca yöneliktir. Bunu kamuoyunun takdirine sunmak istiyorum. İki; Sayın Başbakan’ın yurtdışında olması hasebiyle, vekalet görevi bendedir ve dün bir gazetede de gündeme gelen ‘işaret ve parola’ konusu olmak üzere, bir değerlendirme yapma ihtiyacı çerçevesinde Genelkurmay Başkanlığı ile görüşme yapılmıştır. Bunun dışındaki tüm bilgiler yakıştırmadır ve doğru değildir.”
.
KÖŞK RANDEVUSU İPTAL
Çiçek, bu açıklamasından sonra Cumhurbaşkanlığı ile bir telefon görüşmesi yaptı. Çiçek, Cumharbaşkanı Abdullah Gül ile saat 18.00’de yapacağı görüşmeyi, “Yanlış anlaşılabileceği” gerekçesiyle iptal etti. Aynı saatlerde Çiçek’in makamından yapılan yazılı açıklamada da bugün TODAİ’de Çiçek’in katılacağı imza törenin de iptal edildiği bildirildi. Çiçek, gazetecilerin ısrarlı soruları üzerine, “Başbakan’a bilgi vermeden daha fazla söyleyemem” dedi.

AÇIKLAMA VAR İÇERİK YOK
Çiçek’un bu açıklamasından 1.5 saat sonra da Genelkurmay’dan açıklama geldi. TSK’daki 15 orgeneral ve oramiralin olağanüstü toplanmasıyla ilgili bilgi verilirken, alınan kararlara değinilmedi. Açıklamada, toplu istifa restiyle ilgili bir ifade de kullanılmadı. Çiçek’in, Genelkurmay’a gidişle ilgili birşey söylenmemesi de dikkati çekti.

TEK CÜMLELİK AÇIKLAMA
Genelkurmay’ın internet sitesine konulan tek cümlelik açıklama şöyle: “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülmekte olan bir soruşturma kapsamında ortaya çıkan ciddi durumu değerlendirmek üzere, bugün Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’nda Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli bütün Orgeneral ve Oramirallerin katılımı ile bir toplantı icra edilmiştir.”

GECE YARISI ZİRVESİ
İspanya’daki temaslarını tamamlayarak dün gece Ankara’ya dönen Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Karargahı’nda yapılan toplantıyla ilgili soruyu ise cevaplamadı. Erdoğan, daha sonra Çiçek ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile birlikte Subayevleri’ndeki konutuna geçti. Erdoğan, bakanlarından son gelişmeler konusunda bilgi aldı.

TARTIŞILAN PAROLA
Taraf Gazetesi önceki gün verdiği haberinde, Erdek Deniz Üs Komutanlığı’nda nöbetçi askerler için çıkarılan parola talimatına göre, nöbetçinin parola olarak “Adi”, nöbet yerine gelenin ise işaret olarak “Başbakan” ifadesini kullanacağını ileri sürdü. Haberde gizli damgalı parola listesine yer verildi. Parola ve işaretlerin Garnizon Komutanlığı’nın istihbarat dairelerince aylık belirlendiği belirtildi. Genelkurmay, dün öğleden sonra, bu haber üzerine soruşturma başlattığını açıklamıştı.

Son YAŞ’ta Orgeneral ve Oramiral sayısı 15’e çıkmıştı
TÜRK Silahlı Kuvvetleri’nin Orgeneral ve Oramiral sayısı son yapılan 5 Ağustos 2009 tarihli Yüksek Askeri Şura’da 15’e çıkmıştı. Bu fotoğraf, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplanan o günkü YAŞ’ta çekilmişti. (Hürriyet)