25 Şubat 2010 Perşembe

Uyuşturucu ve çeteleşmeye karşı mücadele çağrısı

Kartal Yakacık’a bağlı Kurfalı Mahallesi’nde gençler ve bölgedeki kurum temsilcileri, her geçen gün artan uyuşturucu kullanımı ve çeteleşmeye karşı mücadele çağrısı yaptı.

Çeteleşme ve uyuşturucuya karşı mücadele eden kurumların başında, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Kartal Şubesi (PSAKD) geliyor. PSAKD’nin yanı sıra yöre dernekleri, muhtarlıklar, okul aile birlikleri ve Eğitim Sen üyesi öğretmenler, mahalleli, aydın ve yazarların da ciddi bir gayreti var. Mahallenin değişik bölgelerinde toplantılar yapılıyor.


Madde bağımlılığında ciddi artış olduğunu söyleyen PSAKD eski Genel Merkez Yöneticisi Ali Yürümez, önemli bir iddiada bulundu: “Polis bunları kullanabiliyor. Derneğe karşı kullandı bunları.” Yürümez, komşusunun kızının başından geçenleri ise şöyle anlattı: “Komşumuzun kızı ‘Ben okula gitmeyeceğim’ dedi. Biraz araştırdık ki parasını ve cep telefonunu almışlar. Çeteler okul önlerine kadar gidiyorlar.” Yakacık Endüstri Meslek ve Yakacık liseleri önünde Ülkü Ocaklı merkezli çeteler olduğunu ve bunların, öğrenciler üzerinde terör estirdiğini kaydeden Yürümez, buna dur demek için gençlerin aileleriyle, yereldeki tüm güçlerle birlikte mücadele başlatılması ve bilgilendirme toplantıları yapılması gerektiğine dikkat çekti.

İŞSİZLİK VE YOKSULLUK
Gençliğin gelecek olduğunu söyleyen PSAKD Kartal Şube Başkanı Rahim Noz da gençliğe sahip çıkılması gerektiğini söyledi. “Uyuşturucu kullanımı ve çeteleşmenin temelinde işsizlik ve yoksulluk yatıyor. Bu gençleri kazanmak istiyoruz. Kültürel faaliyetlerimiz var. Eğitim Sen’le ortak kurslar vereceğiz” diyen Noz, Ülkü Ocaklarının ise uyuşturucuyu bizzat teşvik ettiğini dile getirdi. Bu güçlerin, kiralık adamlarla derneklerini yakmak istediğine dikkat çeken Noz, gençleri çetelerden ve uyuşturucudan kurtarmak için futbol turnuvası düzenleyeceklerini, 28-30 Mayıs tarihleri arasında ise festival düzenlemek istediklerini kaydetti.

Cumhuriyet Mahallesi Muhtar Azası Murat Türkmen de sorunun temelinde işsizlik olduğunu söyledi. İnsanların akşam 20.00’den sonra sokağa çıkamadığına dikkat çeken Türkmen, “Buna karşı mücadele şart” dedi. Bu işleri Alperen Ocaklarının yaptırdığını söyleyen Türkmen, şöyle devam etti: “İş sorunu çözülmelidir. Yoksulluk arttıkça gençler bu işlerin içine giriyor. Mahallede kütüphane, kültür merkezi olsa bunlar olmaz.” (İstanbul/EVRENSEL)





GENÇLER ANLATIYOR
Çağdaş Hür (Uyuşturucu kullanıyor/Futbolcu): Marmara Bölgesi’nde Yakacık Kurfalı, Topselvi mahallelerinde gençler arasında çeteleşme yaygın. Uyuşturucu kullanımı da aynı biçimde. Önce gençler özendiriliyor, sonra da tuzağa düşürülüyor. Bu iş, esrar, Extazi, hap ve kokain kullanımına kadar vardırılıyor. Parklar ve boş alanlar, zeytinlik alanı bu işin merkezleri oluyor. Yoksulluğun ve açlığın uyuşturucu kullanımında ve çeteleşmede rolü var. Her 7 gençten 6’sı uyuşturucu kullanıyor. Gençleri eğitmek ve bilinçlendirmek lazım. Gençler kabadayılığa ve çeteleşmeye özendiriliyor. Gençler siyasetle uğraşmasınlar diye bu bela başımıza sardırılıyor.

Kazım Aydemir (Uyuşturucu kullanıyor/İşsiz): Bizzat Nizami Alem Ocakları ve Soğanlık Ülkü Ocakları ve Kurfalı MHP İrtibat Temsilciliği bu işi organize ediyordu. Biraz para ve hap bize cazip geliyordu. İşsiz olunca bir insanın yapamayacağı iş yok. Ben Erzurumlu olduğum için beni uzun süre kullandılar. Okul önlerinde Kürt çocuklarını dövdük. Esrar içtikten sonra... Daha doğrusu içirildikten sonra... Yakacık Lisesi önünde öğrencilerin cep telefonlarını ve paralarını gasp ettik. Polis bize aferin dedi. ‘Örgütlere bulaşmayın da ne yaparsanız yapın’ dediler bize.

Ali Saylık (Lise mezunu/İşsiz): Birçok arkadaşım kullanıyor. Özentiden dolayı içen arkadaşlarımız var. Politik takılmak yerine çeteleşme ve çetelere katılmak, mahalle gençleri için daha cazip geliyor. Eğitimsizlikten ve cehaletten de içinler çok. Yoksulluk adama her şeyi yaptırır. Cumhuriyet Mahallesi Muhtarlığı Parkı’nda üç gün önce 3 arkadaşımız tutuklandı. Gençlerin bir örgütü, derneği, kültür merkezi olsa bu işlere bulaşmazlar.

Tacettin Yıldızcan (Eski çete üyesi/Uyuşturucu kullanıyor): Kendimden utanıyorum. Ülkücü bir arkadaşım aracılığıyla bu işe başladım. Alkole eğilimim vardı. Sırf Alevi-Kürt olduğumuz için devlet bizi gözden çıkarıyor. İşim olsa bunu yapar mıyım? Nizami Alem Ocakları bu işi teşvik eden konumda. İstedikleri kadar Müslümanız, dindarız desinler. Beynimizi yıkamak ve bizi siyasetten (ama kendi siyasetlerinden değil) uzak tutmayı amaçlıyorlar. 10-12 kişilik çeteler var. Biri reis telefon ediyordu, biz ortaokul dahil lise önlerinde öğrenci, hatta öğretmen döverdik. Şimdi ayrıldım, çok mutlu ve huzurluyum.




UYUŞTURUCU, GASP, ÇETELEŞME, TARİKAT
Kartal Yakacık, yoğun göç alan bölgelerden. Göç edenler arasında ülkede süren çatışma ortamı nedeniyle memleketlerini terk etmek zorunda kalanların sayısı fazla. Açlık ve yoksulluğun kol gezdiği Yakacık, aynı zamanda bir işçi kenti.


Nüfusunun yüzde 70’ini Kürtlerin oluşturduğu Yakacık’ta, Tokat, Malatya, Tunceli, Erzincan, Sivas, Erzurum, Amasya, Çorum ve Elazığlılar ağırlığı oluşturuyor. Türk, Romen ve Balkan göçmenlerini de barındırdığı için kozmopolit bir yapısı olan Yakacık’ta, bütün bir semt tampon bölgeler oluşturularak iç içe geçmiş.

Ülkü Ocaklarının ve Nizami Alem Ocaklarının da özel olarak gençlik üzerinde çalışması var. Bu örgütlenmelerin, gençlerin uyuşturucuya alışmasında da önemli payı var. Öyle ki, Kurfalı’nın her sokağında, her parkında uyuşturucu kullanan gençlere rastlamak mümkün. Özellikle esrar kullanımı, sigara kullanımı kadar doğal hale gelmiş durumda. 13-15 yaşlarındaki gençler arasında hem satıcılık hem de içicilik yaygınlaştırılıyor.

Uyuşturucuyla birlikte gasp çeteleri de artıyor. Yakacık Endüstri Meslek Lisesi, Yakacık Düz Lise, Özel Balkanlar Koleji önünde para ve cep telefonu gaspı yapan özel şebekeler var. Gasptaki artış nedeniyle mahalleliler, akşam 20.00’den sonra dışarı çıkmaya korkar olmuşlar. Ankara merkezli bir özel istihbarat polis timinin mahallede dolaşması ise tedirginlik yaratıyor. AKP bağlantılı tarikatlar da bu bölgede ciddi örgütlenme içinde. Mahalle genelinde Fethullah Gülen Cemaati bağlantılı en az üç okuma evi var. Maddi imkanlar kullanılarak bu evlerde toplantılar yapılıyor. Tarikat mensupları, gençleri özendirmek için iş ve para vaatlerinde bulunuyor. Ücretsiz tesettür giyim takımları, erzak, kömür yardımı da yapılarak, gençler bu yapılanmalar içine çekiliyor. Haşim Demir-Evrensel