21 Şubat 2010 Pazar

Müslüman değilse terörist değildir

ABD'de geçen Perşembe günü vergi memuruna kızıp uçağıyla vergi dairesine kamikaze dalışı yapan adamın eylemi "terör" tanımına uyduğu halde, terörist muamelesi yapılmadı. Müslümanlar, “Saldırgan Müslüman değilse, resmen terörist sayılmayacak mı?” diye tepki gösterdi.

"ULUSLARARASI TERÖRİZMLE BAĞLANTISI YOK"
ABD’de, Teksas Eyaleti’nin başkenti Austin’de geçen perşembe günü tek motorlu uçağıyla vergi dairesi binasına kamikaze dalışı yaparak kendisi dahil iki kişinin ölümüne neden olan Joseph Stack, yeni bir tartışma başlattı. Vergi müfettişlerinin baskılarından yılıp intikam almaya karar veren Stack, geride bıraktığı intihar mektubunda “siyasi motivasyonlu” ifadeler kullanmasına rağmen resmi belgelerde “terörist” olarak tanımlanmadı. İnternette saldırgan, “kahraman” ilan edilirken, eyleminden övgüyle bahsedildi. Amerikalı yetkililer, bir “yalnız kurt” tarafından gerçekleştirilen saldırının “kasten bir devlet kurumunu hedef aldığını, ancak uluslararası terörizmle bağlantılı görünmediğini” bildirdiler.

"ÇİFTE STANDART UYGULANIYOR"
Amerikan-İslami İlişkileri Konseyi bu duruma tepki gösterdi. Kurumun başkanı Nihad Awad, “Öyle görünüyor ki birçok kişi ve kurum, bir Müslüman tarafından gerçekleştirilmediği sürece hiçbir şiddet eyleminin terörizm olarak yaftalanamayacağı yönünde bir pozisyona sahip. Bir çifte standart uygulanıyor” dedi. Konsey, saldırıyı birkaç saat içinde “terörist” olarak niteleyerek kınamıştı. Tepkiler artınca, Beyaz Saray da açıklama yaptı. Sözcü Robert Gibbs, saldırıyı bir terör eylemi olarak sınıflandırabileceklerini, ancak soruşturma bitmeden bunu yapmayacaklarını açıkladı.

KAHRAMAN İLAN EDİLDİ
ABD İç Gelirler Hizmeti’nin (IRS) Austin’deki binası, “anarşist” saldırının ardından ağır hasar görmüş, çevreyi kaplayan yoğun duman Amerikalılara 11 Eylül’ü hatırlatmıştı. Saldırgan Stack ise internette neredeyse kahraman ilan edildi. Obama Yönetimi’ne karşı çıkmak adına Stack’i sahiplenen Cumhuriyetçiler de var, “İşte Bush yıllarının eseri” diyen Demokratlar da...

"CESET SAYIMI BAŞLAMADIKÇA HİÇBİR ŞEY DEĞİŞMEYECEK"
Vergi müfettişlerinin beyan usulsüzlüklerini öne sürüp 40 bin dolarına el koyduklarını ve emekliliği için artık elinde tek kuruş kalmadığını öne süren 53 yaşındaki yazılım mühendisi Stack’in intihar mektubunda şu ifadeler dikkat çekiyor: "Ceset sayımı başlamadıkça hiçbir şey değişmeyecek. O sayıma kendi cesedimi eklemezsem, hiçbir şeyin değişmeyeceğinin de farkındayım. Ne yazık ki bütün hayatım boyunca bunun tersine inandım ama şimdi şiddetin bir cevap olmadığını, tek cevap olduğunu biliyorum."

TERÖRÜN ŞARTLARI
ABD’de bir eylemin terörizm olup olmadığını belirlemek için, 22/2656f numaralı yasaya başvuruluyor. Bu yasaya göre, bir eylemin terörist sayılması için zorunlu sayılan beş unsur şöyle:Kasıtlı yapılacak.Şiddet içerecek.Hedefi sivil olacak.Siyasi amacı bulunacak.Saldırgan, bir kişi veya grup olacak.