24 Şubat 2010 Çarşamba

Komutanlara sorulan 7 soru

Şüphelilere, ‘Balyoz toplantısına katıldın mı?’, ‘Planı hiç uygulamaya koydunuz mu?’, ‘Camileri bombalayacak mıydınız?’, ‘Gömülü silahlar nerede?’ diye soruldu. 1. Ordu eski Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan cuntası tarafından hazırlandığı iddia edilen ve TÜBİTAK ile Polis Kriminal’de ıslak imzalar ve belgelerin orjinalinin 1. Ordu Karargahı’ndan çıktığı tespit edilen Balyoz Darbe Planı’na ilişkin gözaltına alınan 48 zanlıya birbirinden ağır suçlamalar içeren sorular yöneltildi. Balyoz savcıları Bilal Bayraktar, Ali Haydar ve Mehmet Berç tarafından hazırlanan ve yaklaşık 80 sayfa tutan sorular 4 muvazzaf amiral, 17’si emekli general, 27 subay ve 1 astsubaydan oluşan 49 zanlıya tek tek yöneltildi.

İLK MUVAZZAFLAR GİTTİ
Balyoz Darbe Planı soruşturması kapsamında gözaltına alınan muvazzaf ve emekli subaylar dün Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne çıkarılmaya başlandı. Adliyeye ilk olarak saat 09.15 sularında Merkez Komutanlığı’nda gözaltında tutulan muvazzaf subaylar getirildi. Ergenekon soruşturması kapsamında “silahlı örgüt kurup yönetmek” suçlamasıyla tutuklu yargılanan Albay Cengiz Köylü de Hasdal Askeri Cezaevi’nden jandarma eşliğinde getirildi. Yaklaşık 1 yıldır tutuklu Albay Köylü’ye kelepçe takılmaması dikkat çekti.

HÜKÜMETİ YIKMA TEŞEBBÜSÜ
TCK’nın 312. maddesindeki ‘’cebir ve şiddet kullanarak hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” suçlaması yöneltilen Balyoz darbesi şüphelilerine sorulan sorular arasında “Hükümeti devirmek için darbe plandınız mı”, “Bu darbe planını uygulamaya koydunuz mu”, “Kaos ortamı için cami bombalayıp jet düşürmeyi plandınız mı?”, “Planla ilgili söz konusu seminere katıldınız mı?” gibi sorular bulunuyor. Şüphelilere, Ergenekon soruşturması ve davasının sanıklarıyla ilgili herhangi soru yöneltilmediği ifade edildi. İşte muvazzaf ve emekli subaylar için hazırlanan 80 sayfalık sorulardan bazıları:

1-) Balyoz Darbe Plan'nın içinde yer aldınız mı?
Savcılık tarafından sorgulanan muvazzaf ve emekli askerlere ilk önce ‘’Balyoz darbe girişimi planından haberiniz var mıydı’’ sorusunun sorulduğu, “Haberim vardı, seminere katıldım’’ diyenlere de ‘’Darbe girişimlerinde yer aldınız mı’’ dendiği öğrenildi.

2-) Balyoz Planı’nın hayata geçirilmesi için neler yapıldı?
Savcıların “1. Ordu Komutanlığı sınırları olan Edirne-Adapazarı hattında Balyoz Güvenlik Harekatı’nın hayata geçirilmesi için neler yapıldı?” sorusunun yöneltildiği belirtildi.

3-) Fatih ve Beyazıt camilerini bombalayacak mıydınız?
Zanlılara “Balyoz Planı‘nda yer alan ‘Halka yönelik eylemler arasında bulunan ‘İstanbul ve civarı başta olmak üzere hassasiyet arz eden şehirlerde iltisaklı kişilerin sevk ve idare ettiği halka yönelik eylemler yapılacağı’ iddiası doğru mudur”, “İstanbul Fatih ve Beyazıt camilerine Cuma namazı esnasında saldırılması, planın bir parçası mıydı?, “Bu saldırıların emrini kim verecekti?”, “Saldırılar gerçekleştirilecek miydi?’’ diye soruldu.

4-) Kriz çıkarmak için Türk savaş jetini düşürecek miydiniz?
Yine zanlılara yöneltilen sorular arasında ‘’Oraj adlı Türk askeri jetinin Yunan uçaklarına düşürtüleceği şeklindeki planda yer aldınız mı?’’ sorusunun da yöneltildiği kaydedildi.

5-) İdhar ekibinde kimler var gömülü silahlar nerede?
Darbe planında yer alan ‘’Harekat ortamının şekillendirilmesi için kullanılmak üzere idhar noktalarında depolanan mühimmat çıkartılıp, dağıtılacak’’ iddiası hatırlatılarak şüphelilere “İdhar ekibinde kimler var” ve “Silahlar nerelerde gömülü?” soruları da soruldu.

6-) Darbe hükümetinde kimler vardı ve bunları kim belirledi?
Savcılıkta, Balyoz’da yer alan “AK Parti hükümetini iktidardan uzaklaştırarak, belirlenen kadroları iktidara getirme” ifadeleri hatırlatıldı ve ‘’Belirlenen kadrolar kimlerden oluşuyordu? Bu isimler nasıl ve hangi kriterlere göre belirlendi?” sorusu yöneltildi.

7-) Ses kayıtları önüne konuldu ve sen misin diye soruldu?
1. Ordu Komutanlığı’nda planın görüşüldüğü seminerin kesintisiz ses kaydı ve 175 sayfalık teyp dökümü de askerlerin önüne konuldu ve “Seminerde ne konuşuldu?’’, “Bu ses ve sözler sana mı ait?” soruları da emekli ve muvazzaf subaylara tek tek soruldu.

KÖSTEBEK SIZDIRDI
Balyoz Operasyonu’nun gözaltına alınacak üst düzey bazı emekli paşalara sızdırıldığı iddiasıyla soruşturma başlatıldı.