25 Haziran 2009 Perşembe

12 EYLÜL DARBECİLERİNE MAHKEME YOLU AÇILIYOR

CHP Genel Başkanı Baykal’ın son çıkışından sonra tekrar gündeme gelen darbecilerin yargılanması konusunda konuşan AKP’li Burhan Kuzu, “Geçici maddenin kaldırılmasında bir engel yok” dedi. Eski savcı Sacit Kayasu da işin artık savcılara kaldığını belirtti
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın 12 Eylül darbecilerinin yargılanması gerektiğini söylemesi, darbecileri koruyan 15. maddeyle ilgili tartışmaları alevlendirdi.
Konuyla ilgili gazetemize konuşan AKP Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, 15. maddede tekrar bir değişiklik yapılabileceğini söyledi. Kuzu, “12 Eylül’le ilgili olarak elimizdeki metinde yani 82 Anayasa’sında geçici 15. madde var. 2001 yılında bu değiştirildi. O dönemdeki işlemler aleyhine dava açılabilir hale getirildi. Ama o darbeyi yapanlar ve o dönemde görev alanlar tamamen denetim dışı tutulmuş. Bu kaldırılabilir. Ceza hukuku bakımından zaman aşımı durumu gündeme gelebilir” dedi. Söz konusu maddeyi yeni Anayasa hazırlıklarında da kaldırmış olduklarını ifade eden Kuzu, “Bunu kaldıralım, bunda hiçbir polemik yok. Hiçbir siyasi parti buna ‘hayır’ demez. Çünkü Türkiye’de geçici 15. maddeyi ve 12 Eylül’ü savunan hiç kimse yok” dedi.

KAYASU: ZAMANAŞIMINA UĞRAMADI
12 Eylül darbesini yapan dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren hakkında dava açtığı için görevi elinden alınan eski savcı Sacit Kayasu, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın Anayasa'nın geçici 15. maddesine ilişkin sözlerini olumlu bulduğunu söyledi. Savcı Kayasu, ''Baykal aynı zamanda bir hukukçu. Diğer darbelerden bahsetmedi; ama 12 Eylül'ü dile getirdi. Çünkü diğerleri zaman aşımına uğradı. Ancak 12 Eylül zaman aşımına uğramadı. Toplum olarak artık uyanıp bu iddiaların geçerli olduğunu ve darbecilerin yargılanması gerektiğini duyurmak lazım” dedi. “Başvurmuş olduğum Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 12 Eylül iddianamesinin geçerli olduğunu kabul etti ve iddianameyi kabul etmek savcıların görevidir” diyen Kayasu şunları söyledi:
“Hukuk 12 Eylül darbecilerin yargılanmasını istiyor. Çünkü bunlar çok büyük insanlık suçları işlediler. Milyonlarca insan mağdur oldu, binlerce insan gözaltında kayboldu, işkencelerden geçirildi. 12 Eylül'ü anlatmaya kelimeler, günler, aylar yetmez. Tüm bunlar için darbeciler yargılanmalıdır.” BirGün

ÖDP GENEL BAŞKANI TAŞ:Baykal’ın önerisini destekliyoruz
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın 12 Eylül askeri darbesinin gündeme getirilebileceğini ve Türkiye’nin askeri müdahaleyle hesaplaşabileceğini söylemesinin ardından 12 Eylül Askeri Darbe’si yeniden gündeme geldi. ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, “Baykal’ın önerisini destekliyoruz” dedi.
Taş, “CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın, darbecilerin yargılanmasını sağlayacak Anayasa’nın geçici 15. maddesinin kaldırılması için destek vereceklerini açıklamasını olumlu buluyoruz. Darbecilerin yargılanması demokrasi güçlerinin yıllardır savunduğu, mücadele ettiği bir öneridir. Baykal’ın da bu noktaya gelmesi iyi bir gelişmedir” diye konuştu. 12 Eylül düzeniyle hesaplaşmak açısından darbecilerin yargılanmasının önemli bir adım olacağının vurgulayan Taş, “AKP Hükümeti gerçekten darbecilikle hesaplaşmak istiyorsa zaman kaybetmeden darbecilerin yargılanmasının yolunu açacak düzenlemeyi yapmalıdır. AKP’nin bu kez, ‘bizi engelliyorlar’ gibi diyebileceği hiçbir bahanesi yoktur” dedi. Özlem Zorcan Ankara

CELALETTİN CAN:Hükümetin elini tutan yok ki, yargılasınlar...
78’LİLER Girişimi Sözcüsü Celalettin Can, “Deniz Baykal 12 Eylül darbecilerinin yargılanması için Anayasanın Geçici 15 maddesi kaldırılması gerekiyor diyorsa hükümetin elini tutan yok” dedi. Celalettin Can, “Geçici 15. maddenin kaldırılması darbecilerin yargılanmasını getirmeyecektir. Onları her türlü icraatlarından dolayı yargı yolundan muaf tutan ayrıcalıklı durumlarına son verilecektir. Darbe mağdurlarının yargıya başvuru koşullarını hazırlayacaktır” diye konuştu. Can şunları söyledi: “Sayın Baykal'dan ve hükümetten isteğimiz Ergenekon davasıyla mütekabiliyet kurmadan 12 Eylül darbecilerini yargılayalım. 78'liler bu yargılamaya tanık olmaya, bilgi belge yağdırmaya hazırdır!”