24 Haziran 2009 Çarşamba

SAVCILAR: ÇOCUKLARINIZ HAPİSTE BÜYÜYECEK

Mersin’de 4 Nisan 2009 tarihinde yapılan bir gösteriye katılan 4 çocuğa onlarca yıl hapis cezası istendi
İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi, Mersin'de de yaşları 15 ile 17 arasında değişen 4 çocuk hakkında izinsiz gösteriye katıldıkları iddiasıyla ağır hapis cezaları istendiğini bildirdi.
Nisan'da Mersin'in merkez Akdeniz İlçesi Şevket Sümer, Güneş ve Gündoğdu mahallelerinde protestolar yaşanmıştı.
Mersin Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri yaptıkları ev baskınlarında H.G. (15), M.S. (15), İ.E. (16) ve İ.K. (17) isimli çocukları gözaltına almıştı. Gözaltına alınan 4 çocuk tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

'ÖRGÜT ÜYELİĞİ'NDEN HAPİS
İHD Adana Şubesi Başkanı Ethem Açıkalın, CMK 250. madden görevli ve yetkili savcı tarafından hazırlanan iddianamede 4 çocuğa "örgüt üyesi olmak" gerekçesiyle ayrı ayrı 5 yıl ile 15 yıl arası, "Görevli memura görevini yaptırmamak için direnme" suçlamasıyla 2’er yıl, "örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla da 1’er yıl hapis cezası istendiğini belirtti.
İHD Adana Şubesinin verilerine göre, kentte son bir yıl içinde 86 çocuğa toplam 400 yıl 11 ay hapis cezası verildi.

‘EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI’
Açıkalın, “TMK’nun 9. maddesi Anayasanın 10. maddesinde düzenlenen “eşitlik ilkesi” ile de bağdaşmaz niteliktedir. Eşitlik ilkesinin amacı, kişilere yasa karşısında ayırım yapılmasını ve ayrıcalık tanınmasını önlemektir. 18 yaşın altındakiler çocuk sayılmasına rağmen 15 yaşını dolduran çocukların, yetişkinlerin tabii olduğu bir yargılama sistemine dahil edilmeleri eşitlik ilkesinin açık ihlalidir" değerlendirmesinde bulundu.
Çocuklar hakkında açılan davanın 30 Haziran 2009'da Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüleceği duyuruldu. BirGün