17 Haziran 2009 Çarşamba

Ankara-Bağdat harekât pazarlığı sürüyor, PKK çözümden umudu kesti

KUZEY IRAK GÜNCESi
IRAK

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi, Talabani'nin PKK dosyasını kapatmaya kararlı olduğunu söyledi. Sabah gazetesinin dünkü sayısında Duygu Güvenç'e açıklamalarda bulunan Haşimi, Türkiye ile Irak arasında imzalanacak güvenlik anlaşmasının 4. maddesi konusunda iki versiyonun olduğunu söyleyerek "TSK ve Irak ordusu bu sorunun en kısa zamanda bitmesini istiyor. Bir komşu ülkenin diğer ülkeye yapacağı operasyonun kaideler içerisinde olması gerekir.

Gelecekte Irak güvenlik güçlerinin dağlık arazide operasyon yapacak şekilde hazırlanması sağlanmalı. Gelecek dönemde PKK ile savaşı Irak'ta Irak askeri üstlenmek zorunda. O zamana kadar TSK'nın PKK'ya operasyonlarını sağlayacak anlaşma acil olarak imzalanmalı" dedi.

KUZEY IRAK

Bölgesel Kürt Yönetimi Tarım ve Ziraat Bakanlığı yetkilisi Sofi Heriri, sınır bölgesindeki 500 dönümden fazla orman alanının Türk ordusunun bombardımanları sonucunda yandığını söyledi. Peyamner Ajansı'nın dünkü haberine göre Heriri, bakanlığının sınır bölgelerinde yangın söndürme ve ormanları koruma ekiplerini kurduğunu ve bu ekiplerin çıkan yangılara müdahale için acil müdahale ekipmanlarıyla hazır halde bekletildiklerini belirtti.

Peyamner Ajansı'nın dünkü haberine göre Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani önceki gün Kuzey Irak'a döndü.

PKK

PKK tepe yöneticisi Murat Karayılan, Kürt sorununa çözümün tartışıldığı sürece müdahale edildiğini belirterek "Tartışmaların çerçevesi de her geçen gün daralmaktadır. Yani çözüm umutları eksiliyor. Yine Gül'ün açıklamaları bu umudu yaratmıştı. Ancak bu müdahaleden sonra bu umutlar azalıyor. Çünkü devlet içinde ve dışarıdan bazı uluslararası güçler çözümsüzlük konusunda inisiyatif aldılar. Uluslararası güçlerin de mevcut durumda çözümden yana olmadıkları anlaşıyor. Bütün göstergeler bu durumu gösteriyor. Bazı iç ve dış dinamikler birbirini gördüler, hareketimiz üzerinde bazı pazarlıklar yapıldı" dedi. Fırat Haber Ajansı'nın dünkü haberine göre Karayılan, devletin Kürtlerin bireysel haklarını tanıma ama PKK'yı yok etme anlayışında olduğunu söyledi.

Karayılan şöyle konuştu: "Biz şimdi barışçıl ve demokratik çözüm için çalışıyoruz. Önderliğimiz ağustos ayının sonunda yol haritası açıklayacak. Biz o zamana kadar siyasi ve demokratik çözüm için gereken her şeyi yaparız. Ondan sonrası için ise şimdiden konuşmak istemiyorum. Biz siyasi ve barışçıl çözüme her zamankinden daha fazla hazırız. Ancak üzerimize gelinirse her zamankinden daha fazla kendimizi savunacağız."

GELİŞMELER NEYE İŞARET EDİYOR

Kürt yetkili Heriri'nin sözleri Bölgesel Kürt Yönetimi'nin TSK'nın Kuzey Irak'taki PKK kamplarının bulunduğu yerlere yönelik operasyonlarına karşı çıkmadığını gösteriyor.

Karayılan'ın sözlerinden örgütün kendisini Kürt sorunuyla özdeşleştirdiği için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün açıklamalarını Ankara'nın askeri yöneliminin değişmesi olarak algıladığı, devamla Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ'un Washington konuşmalarını ters yönde bir gelişme olarak yorumladığı anlaşılıyor.

Oysa Başbuğ'un Gül'den önce Kuzey Irak'taki PKK varlığının ortadan kaldırılmasının fırsatının çıktığını söylediği ve Kürt sorunuyla ilgili kültürel hakların çerçevesini daha Kara Kuvvetleri Komutanı olduğu sırada KKTC'ye yaptığı ziyarette çizdiği hatırlandığında üzerine sürekli operasyonlar yapılmasına rağmen örgütün, kamuoyunda oluşan suni "çözüm" havasını devletin içinde çelişkileri kendi lehine derinleştirmek amacıyla kullanmaya çalıştığı ancak artık bundan vazgeçtiği fark ediliyor.

Haşimi'nin sözlerinden Ankara ile Bağdat arasında Kuzey Irak'taki PKK kamplarına kara harekâtının çerçeve pazarlığının sürdüğü, Ankara'nın PKK tehdidi ortadan kalkmadığı sürece bölgeye giriş-çıkış yapmak için bastırdığı, Bağdat'ın ise bu tür açık uçlu bir metne imza atmak istemediği anlaşılıyor.

Haşimi'nin açıklaması her halükârda PKK kamplarına harekâtın kesin olduğuna işaret ediyor.

Cevdet Aşkın

Referans / 17.06.09