24 Haziran 2009 Çarşamba

İSYAN DALGASI MOLLALARI VURUYOR

İran’da seçimlere hile karıştırıldığı gerekçesiyle başlayan eylemler devam ediyor. Çatışmalar devam ederken
sol parti ve örgütlerden gösterilere destek geldi. İran Komünist Partisi’nin devamı niteliğindeki Tudeh molla rejimine karşı gösterilerin yaygınlaştırılmasını isterken solcu Halkın Mücahitleri ise bizzat sokaklarda çatışıyor
Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında, seçimlere hile karıştırıldığı gerekçesiyle reformistlerin sokak gösterilerine sahne olunan İran’da sular durulmuyor. Rejim baskıyı muhalefet ise eylemleri arttırıyor. Çatışmaların bilançosu her geçen gün ağırlaşırken, İran’ın en büyük sol partisi konumundaki Marksist-Leninist İran Kitlelerinin Partisi (TUDEH) yayımladığı merkez komite imzalı açıklama ile göstericilere destek verdiğini açıkladı. Tudeh açıklamasında katil rejim olarak nitelendirilen mevcut molla sisteminin yıkılması için kitlelerin eylemlerinin genişletilerek devam edilmesi çağrısı yapıldı.
Bildiride, dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in cuma günkü hutbesinden güç alan milis güçlerin ve güvenlik birimlerinin halka karşı şiddetin dozunu arttırdığı belirtilirken, gönüllü milis güçlerin (Besic) ayaklanmayı bastırma adına her türlü yasadışı yönteme başvurmasının kabul edilemez olduğu açıklandı.
Hamaney’in açıklamasının savaş çağrısı olduğunu söyleyen Tudeh, mollaların kendi rejimlerini kurtarma adına halkı katletmekten kaçınmadıklarını açıkladı. Kitlelerin iktidar onaylı birimlerce katledilmesinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Tudeh, yaşanan son olayları 1979’daki devrim sürecine benzetti.

‘EYLEMLER YAYGINLAŞTIRILSIN’
Mollaların vesayeti altındaki rejime karşı 79 devrim sürecindeki gibi çok farklı toplumsal gruplardan insanların bir araya geldiğini söyleyen Tudeh, kadınların, gençlerin, öğrencilerin ve reformistlerin bir araya geldiğini ve bu kgrupların hep birlikte totaliter rejme karşı baş kaldırdığını söyledi.
Tudeh, reformcu lider Mir Hüseyin Musavi’nin tüm itirazlara ve yanlışlıklarına rağmen desteklenmesini istedi. Tudeh, Musavi’nin bu ayaklanmada simgesel bir rolünün olduğunu söyleyerek, bu durumun kullanılması çağrısı yaptı. Ayaklanmaların işçi sınıfıyla buluşturulmasını ve grevlerle desteklenmesini isteyen örgüt, geçmişte yaşananlardan dersler çıkarılması gerektiğini de ekledi.

HALKIN MÜCAHİTLERİ ÇATIŞIYOR
İran solunun bir diğer önemli örgütü Halkın Mücahitleri ise Irak üzerinden bizzat ülkeye girerek sokak çatışmalarına dahil oluyor.
İranlı yetkililer Irak’taki Eşref Kampında eğitim gördükten sonra İran’a giren Halkın Mücahitleri’ne üye eylemcilerin olduğunu ve haftasonunda gözaltına alınan yaklaşık beştüz kişinin arasında çok sayıda örgüt mensubunun olduğunu ileri sürdü. İran İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada haftasonunda "korsan gösteriye katılarak halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye atan, polise mukavemette bulunan 457 kişinin yakalandığını" açıkladı. Bakanlık yakalananların arasında çok sayıda yasaklı örgüt mensubunun olduğunu bildirdi.

ÇOK SAYIDA ÖLÜ VAR
Bakanlık ayrıca başkent Tahran’ın İnkılab Meydanı ve çevresinde yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı gösteride belli noktalardan halkın ve güvenlik güçlerinin üzerine rastgele ateş açılması sonucu 13 kişinin hayatını kaybettiği, 20 kişinin yaralandığı belirtti. Hafta sonundaki can kaybı, Musavi yandaşı internet sitelerine göre 150’yi, hastane kaynaklarına görey ise 19’u buluyor.
Olaylarda ayrıca aralarında camilerin de bulunduğu çok sayıda kamu binası, iş yeri ile otobüs durakları ve belediyeye ait araçlar tahrip edilmişti.
Musavi BBC’yi yalanladı
Musavi, İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin kendisinin önceki gün Tahran’da yapılan gösteriye katılarak konuşma yaptığına ilişkin haberini yalanladı. İngiliz yayın kuruluşu BBC, önceki gün İran Cumhurbaşkanlığı adaylarından Mir Hüseyin Musevi’nin Tahran’ın Ceyhun Caddesi’nde düzenlenen bir gösteriye katıldığını ve burada göstericilere hitaben bir konuşma yaparak “şehit olmaya hazırım, sonuna kadar direneceğim” dediğini iddia etmişti.BBC’nin haberiyle ilgili olarak İran’dan yayın yapan ‘fararu’ adlı bir internet sitesine açıklamada bulunan Mir Hüseyin Musevi, önceki gün hiçbir yere gitmediğini ve herhangi bir açıklamada da bulunmadığını belirterek BBC’nin haberini yalanladı.İçişleri Bakanlığı’nın seçim sonuçlarına itiraz için gösteri ve yürüyüş düzenlenmesine izin vermemesi üzerine göstericiler yeni protesto yöntemleri geliştiriyor. Reformistler bugünden itibaren araçlarının farlarını yakarak rejimi protesto edecek.
Musavi ‘gösterilere devam edeceğiz’ dedi
Mir Hüseyİn Musavi, gösterilerin bitirilmesine yönelik baskılar karşısında geri adım atmadı, taraftarına, "Gösterilere devam ancak kontrollü olun" çağrısı yaptı. Reformcu aday, gözaltı dalgasını da protesto etti. Musavi, cuma günü dini lider Ali Hamaney’in "İslam rejimi hile yapmaz" sözlerine de cevap verdi. Musavi yazılı açıklamasında, "Yalancıların İslami sistem bayrağını çalmasına izin vermeyin, hilenin kendisi, hile olmadığının kanıtı diye sunulursa, sistemin cumhuriyetçi yönü yok edilir. İslam ile cumhuriyetin birlikte olmayacağı fikri kanıtlanır" dedi.
Anayasanın 27. maddesinin gösteri düzenlemek için önceden izin alınmasına gerek olmadığını söyleyen Musavi, gösterilerine izin vermeyen İçişleri Bakanlığı’nı suçladı.
Hugo Chavez: Dünya İran’a saygı duymalı
Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, “Dünyanın İran’a saygı göstermesini” istedi. Haftalık TV programı “Alo Başkan”da konuşan Chavez, “Bazılarının İran devrimini baltalamaya çalıştığını” söyleyerek, 12 Haziran’da ikinci kez başkan seçilen Mahmud Ahmedinecad’a desteğini tekrarladı. “Ahmedinecad’ın zaferi bütün cephelerde kazanılmış zaferdir” diyen Chavez, “İran’ın büyük başkanı Ahmedinecad’a, dini lider Ali Hamaney’e ve İran halkına selam olsun...” ifadesini kullandı. “Bütün dünyanın İran’a saygılı olmasını istiyoruz, çünkü bazıları İran’daki devrim kalesinin altına dinamit koymaya çalışıyorlar” diyen Chavez ABD’yi eleştirdi.
Sarkozy: İran polisinin müdahalesi affedilmez
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, seçimlerin ardından sokağa dökülen İran halkına yönelik iktidarın katı müdahalesinin affedilemez olduğunu söyledi. Sarkozy İran yönetimini bir an evvel pasif göstericilere şiddet uygulamaktan vazgeçmeye ve yerli ve yabancı medyanın işlerini yapmalarına izin vermesini istedi. Fransız Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner de olanlara rağmen İran ile diyalog girişiminin devam etmesi gerektiğini söyledi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel’den sond Sarkozy de, İran yönetiminin gösteri yapan muhalefete karşı kullandığı sert müdahalenin ‘affedilemez’ olduğunu söyledi. Katar Emiri Şeyh Hamid bin Halife’nin bugün Paris’e yapacağı ziyaret öncesi demeç veren Sarkozy, nükleer çalışmaları nedeniyle halkını dünyadan izole eden İran yönetiminin gerçeği öğrenmek isteyen halkın elinden en temel haklarını almak istediğini söyledi.
İran Körfez’de hava tatbikatına başladı
Seçimlerden bu yana milyonlarca insanın sokaklara döküldüğü, gösterilerin bitmek bilmediği İran, Basra Körfezi’nde büyük bir hava tatbikatına başladı. İran Silahlı Kuvvetlerinin 2009’daki ilk büyük hava tatbikatı dün başladı. Hava Kuvvetleri Komutanlığının, Basra Körfezi ve Umman Denizi’ndeki tatbikatının üç aşamadan oluştuğu ve dört gün süreceği belirtildi. Hava savunma gücünü takviyeyi, personelin hareket ve hazırlık kabiliyetini artırmayı ve savaş uçaklarının sonraki operasyonlara hazırlanmasını amaçlayan tatbikatta Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan F4, F5, F7, F14, Rus yapımı Sukhoi 24 ve Mig 29 savaş uçaklarının görev alacağı kaydedildi.
Birgün