27 Haziran 2009 Cumartesi

‘Madımak önünde mahşeri kalabalık olacak’

2 Temmuz 1993’te 2 otel görevlisiyle 25 ‘can’ın katledildiği Madımak katliamı, 16. yılında Ankara ve Sivas’ta mitinglerle anılacak. Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Ali Balkız, bu sene Madımak önünde mahşeri bir kalabalık olacağını ve “Madımak müze olsun” diyeceklerini söyledi.
Madımak katliamında kaybedilenler, “Demokrasi, Laiklik ve İnsan Hakları İçin Mücadele Haftası” adıyla düzenlenen bir dizi etkinlikle anılacak. Etkinliklerin tanıtımı için dün Mülkiyeliler Birliği bahçesinde bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Ankara’daki emek, meslek ve kitle örgütleriyle, siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra Madımak’ta katledilenlerin aileleri de katıldı.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Fevzi Gümüş, 16 yıl önce Madımak Oteli’ni yakan; insana, aydınlığa, düşünce özgürlüğüne düşman, ırkçı ve şeriatçı güçlerin, “Şeriat isteriz”, “Cumhuriyet Sivas’ta kuruldu, Sivas’ta yıkılacak” sloganları atarak, savunmasız insanları yakarak katlettiklerini hatırlattı.
‘SÜREÇ İLMEK İLMEK ÖRÜLDÜ’
Toplumsal, inançsal ve kültürel farklılıkları yok sayıp, tek tip yurttaş yaratmaya çalışan egemen zihniyetin ürünü olan katliamın her aşamasının planlandığını, maşa olarak da 2 Temmuz öncesi Sivas’ta konuşlandırılan ırkçı, gerici, şeriatçı, faşist güçlerin kullanıldığını belirten Gümüş, “Madımak Oteli’nin yakılmasına kadar olan tüm süreç ilmek ilmek örülmüştür” dedi.
Katliamın üzerinden geçen 16 yıla rağmen, Madımak’ta yakılan ateşin sönmediğinin altını çizen Gümüş, “Ne ‘Çok şükür yurttaşlarımıza bir şey olmadı’ diyen Çiller, ne ‘Bu kadar ölü futbol maçında bile oluyor’ diyen Mesut Yılmaz, ne ‘Gazanız mübarek olsun’ diyen Temel Karamollaoğlu, ne Sivas katillerinin avukatlığına soyunan Şevket Kazan ne de 8 saat boyunca savunmasız insanların bir otelde kıstırılmasına seyirci kalan SHP-DYP iktidarı unutuldu” dedi.
‘MADIMAK MÜZE OLMALI, OLACAK DA’
Geçen 16 yıla rağmen Madımak’ın hâlâ otel olduğunu, müzeye dönüştürülmediğini kaydeden Gümüş, “Madımak müze olmalıdır, olacaktır” dedi. Bu talebin sadece Alevilerin değil, çağdaşlıktan ve laiklikten yana tüm kesimlerin ve insanlığın vicdanının ortak sesi olduğunu vurgulayan Gümüş, “Bu talep, karanlığa karşı aydınlığı savunanların talebidir” diye konuştu.
Gümüş, “ve bir gün karanlıklar aydınlığa kavuşuncaya; Sivas, Maraş, Gazi, Ümraniye, 1 Mayıs katliamlarını planlayanların gerçek yüzleri ortaya çıkıncaya kadar, Pir Sultan direnişlerinin de bu taleplerinin de süreceğinin” altını çizdi. O güne kadar Sivas katliamının unutulmayacağını, unutturulmayacağını dile getiren Gümüş, “Her yıl olduğu gibi bu yıl da Sivas’ta Madımak Oteli önünde, Ankara’da Kolej Meydanı’nda olacağız” dedi.
‘DÖNE DÖNE PERVANE’
Daha sonra söz alan Ali Balkız ise Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ı hedefine aldı. “Madımak müze olsun” taleplerinin bu yılki anmalarda birinci talep olacağını kaydeden Balkız, “Bir kültür bakanı var ki, evlere şenlik. Bizi çocuk sanıyor. ‘Oradaki kebapçı dükkanını kapattık ya yetmiyor mu? Bütçemiz yok. Gerekirse otelin bir katını kiralar DÖSİMM mağazası yapar, bir de anı defteri koyarız’ diyor” dedi. Bu öneriye itirazlarına bakanın “Saçmalamasınlar” diye karşılık verdiğini de hatırlatan Balkız, 2 Temmuz’un ardından o olay için “İğreniyorum” ifadesini kullanan bakanın, o olaydan iğrenenler için sonradan “Saçmalıyorlar” ifadesini kullandığına dikkat çekerek, “Kültür bakanı bundan vazgeçsin” dedi. İnsanların düşünce ve görüşlerini, hatta din ve mezheplerini bile değiştirebileceğini belirten Balkız, ancak bakan için “Döne döne pervane olmak da bu olsa gerek” diye konuştu.
‘SİVASLILAR DA BİZİMLE OLACAK’
Ülkenin dört bir yanından ve başka ülkelerden aldıkları mesajlara dikkat çeken Balkız, “Bu sene Sivas, Madımak önünde mahşeri bir kalabalık olacak. Madımak’ın müze olmasını isteyecekler. Bu kalabalıkta Sivaslılar da yer alacak. Alevi Sünni Sivaslılarla birlikte Madımak katliamını protesto edeceğiz. Bir kez daha yaşanmasın diye” dedi. (Ankara/EVRENSEL)