23 Haziran 2009 Salı

DNA testi doğruladı: Ceset Hasan Ergül'e ait

Silopi'de 1995 yılında JİTEM elamanları tarafından kaçırılan Hasan Ergül'ün ailesinin girişimleri üzerine Elazığ'daki kimsesizler mezarlığından çıkarılan cesedin yapılan DNA testinde Hasan Ergül'e ait olduğu belirlendi

14 yıl önce JİTEM elamanları tarafından kaçırılan ve kendisinden bir daha haber alınmayan Hasan Ergül'ün ailesinin yaptığı araştırma sonucunda 14 Nisan tarihinde Elazığ kimsesizler mezarlığındaki mezar açılarak DNA testi için örnekler alındı.

Cesetten numuneleri Hasan Ergül'ün oğlu Velat'ın kan örnekleriyle karşılaştıran Adli Tıp, 'Yüzde 99,99 uyum gösteriyor' dedi. Adli Tıp'ın hazırladığı rapor Elazığ Cumhuriyet Savcılığı'na gönderildi.

Hasan Ergül'ün ailesi, JİTEM tetikçisi Abdulkadir Aygan'ın açıklamaları doğrultusunda yaptığı araştırmanın sonucunda 14 yıl arandan sonra çocuklarının cesedine ulaştı. Elazığ Kimsesizler Mezarlığı'nda yapılan kazıda Hasan Ergül'ün kafatası, ayak ve bacak kısımlarından kemikler bulundu. Alınan kemik örneklerinin yanısıra DNA testi için Hasan Ergül'ün oğlu Velat Ergül'den kan örneği alındı.

Ceset Hasan Ergül'e ait

Alınan numuneler Hasan Ergül kaçırılırken yanında olan oğlu Velat Ergül'den alınan kan numuneleri ile karşılaştırılmak üzere Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Yapılan DNA testinde cesedin Hasan Ergül'e ait olduğu belirlendi. Hazırlanan rapor, geçtiğimiz hafta Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.

Ergül'ün ailesi, kayıp kişilerle ilgili soruşturma çerçevesinde tutuklanan Kayseri Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz ve Koçero Saluci hakkında Elazığ Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu.

Oğlunun gözü önünde kaçırıldı

5 Haziran 1995'te Hasan Ergül, 3 yaşındaki oğlu İslam'ı Silopi Devlet Hastanesi'ne götürdü. Oğlu ile birlikte köye dönerken, Silopi'nin Cizre'ye doğru olan çıkışındaki bir petrol istasyonunda durdu. Bu sırada, biri beyaz diğeri siyah Renault-Toros marka otomobiller, Ergul'ün traktörüne yanaştı. Araçtan inen telsizli siviller, Hasan Ergul'ü kaçırmak istedi. Aralarında uzun bir süre boğuşma yaşandı. Ergül, kısa bir boğuşmanın ardından oğlunun gözleri önünde otomobile konularak götürüldü ve bir daha kendisinden haber alınamadı.

ANF