22 Haziran 2009 Pazartesi

İŞSİZLİK SİGORTASININ SADECE YÜZDE 6’SI İŞSİZE ÖDENİYOR

İşsizlik ödeneğinden faydalananların oranı toplam işsizlerin yüzde 10’unu bile bulmuyor. Üstelik İşsizlik Sigortası Fonu’nda biriken 3 milyon işsize, 3 yıl yetecek para olan 40 milyar 696 milyon TL’nin, son 7 yılda yalnızca yüzde 6’sı işsize ödendi
İşsizlik Sigortası Fonu'nda biriken kaynağın yaklaşık yüzde 6’sının işsizlik ödeneği olarak işçilere verildiği belirtildi.
DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Dairesi, İŞKUR ve TÜİK tarafından açıklanan son verilerden yararlanarak işten çıkarmalar ve işsizlik sigortasının kullanımına ilişkin bir araştırma gerçekleştirdi.
Araştırmada, işsizlik verilerine göre, işten çıkarılan veya sözleşmeleri yenilenmediği için işsiz kalanların sayısının 2 milyonu aştığı ifade edildi. 464 bin kişinin kendi isteğiyle işten ayrıldığına yer verilen araştırmada, 1 milyon 91 bin kişinin çalıştığı iş geçici olduğundan işin sona erdiği, 977 bin kişinin işten çıkarıldığı, 359 bin kişinin iş yerini kapattığı veya iflas ettiği için işsiz kaldığı kaydedildi.

3 MİLYON İŞSİZE 3 YIL YETER
Mayıs ayında İşsizlik Sigortası Fonu’ndan 313 bin 860 kişiye 105 milyon TL ödeme yapıldığı anımsatılan araştırmada, şunlar kaydedildi: “30 Mayıs 2009 tarihi itibarıyla fonun toplam varlığı 40 milyar 696 milyon TL, yani Nisan ayında 317 bin kişiye yapılan ödemenin 380 katıdır. Buna karşılık Mart 2002’den bu yana geçen 7 yılda işsizlik sigortasından yapılan ödemelerin toplamı 2 milyar 337 bin TL’de kaldı. Bu fonda biriken miktarın yüzde 5,7’si. Hükümetin kullanacağı küçük bir inisiyatifle İşsizlik Fonu’nda biriken para ile 3 milyon işsize 3 yıl boyunca işsizlik maaşı ödemesi yapılabilir. Ancak bu yönde adım atılmamaktadır. İşsizlik ödeneğinden faydalananların oranı toplam işsizler içerisinde yüzde 10’u bile bulmamaktadır.’’

GEÇİCİ SÜRE ÇALIŞMA ARTTI
Atipik (esnek çalışma) istihdam biçimlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte geçici süreli çalışmanın arttığı vurgulanan araştırmada, krizin etkilerinin hissedilmeye başladığı Ekim ayında 80’i aşkın iş yerinde yapılan araştırmanın da işten çıkartmalarda öncelikle taşeron işçilerin ve geçici işçilerin mağdur edildiğini ortaya koyduğuna dikkat çekildi.
Geçici işlerde çalışanların işsizlik ödeneğinden faydalanmaları için gerekli olan hizmet akdinin feshinden önceki 120 günü sürekli olmak üzere, son 3 yıl içinde en az 600 gün süre ile prim ödemiş olma şartını yerine getirebilmelerinin oldukça zor olduğuna işaret edilen araştırmada, ‘’Çalışma yaşamının giderek kuralsızlaştığı, esnekliğin bir ilke haline geldiği günümüzde, krizin faturası öncelikli olarak zincirin en zayıf halkasına, güvencesi olmayanların üzerine yıkılmaktadır’’ denildi.

464 BİN KİŞİ KENDİ İSTEĞİYLE İŞTEN ÇIKTI!
İşten çıkarıldığı için işsiz kalanların 1 milyona yaklaşmasının oldukça düşündürücü olduğu belirtilen araştırmada, işten çıkarıldıktan sonra iş aramayanlar da dahil edildiğinde bu sayının 1 milyon 635 bine ulaştığı ifade edildi.
Araştırmada, 2 milyon kamu emekçisi çıkarıldığında, Türkiye’de ücretli ya da yevmiyeli olarak istihdam edilenlerin sayısının 10 milyon olduğuna dikkat çekilerek, şunlar kaydedildi:
‘’Buna göre ücretli ve yevmiyeli olarak çalışanların yaklaşık yüzde 16’sı bu süreçte işten atılmış, yüzde 10’u da bulduğu belirli süreli iş bittiği için işini kaybetmiştir. Asıl ilginç olan veri 464 bin kişinin kriz ortamında kendi isteği ile işten ayrılmalarıdır. Bu durum özellikle, biriken kredi borçlarını ödeyemeyen binlerce hatta on binlerce işçinin, kısa süreli bir çözüm olarak tazminatlarını alıp işten ayrılmaları ya da haklarını bilmedikleri için iş yerindeki baskılara tahammül edemeyerek işi bırakmaları sonucunda açığa çıkmaktadır.”