25 Haziran 2009 Perşembe

CEZAEVİNDEKİ ÇOCUKLARA ‘HOŞ GELDİN’ DAYAĞI

İHD, Maltepe Cezaevi Raporuna göre; Çocuklara kötü muamele cezaevine girişte başlıyor. Çocuklar önce hoş geldin tacizine ve dayağına maruz kalıyor. Ardından baskı, şiddet ve yasaklar çocuklar cezaevinde kaldıkları sürece devam ediyor.
Kötü muamele, baskı ve açlık grevleriyle gündeme gelen Maltepe Çocuk Hapishanesi'nde İnsan Hakları Derneği öncülüğünde oluşturulan heyet incelemelerde bulundu. Rapora göre, çocuklara şiddet cezaevine girişte başlıyor. Çocukların doktor kontrolünde yapılması gereken ilk muayenelerini, infaz memurları yapıyor ve çocuklar çırılçıplak soyularak onur kırıcı aramalara maruz kalıyor. Aramalar sırasında şiddet de uygulanıyor. Sonrasında ise çocukların ifadelerine göre, infaz memurları ya da diğer çocuklar tarafından, memurların bilgisi dahilinde "hoş geldin dayağı" atılıyor.

TOP ÇATIYA KAÇTIĞI İÇİN SORUŞTURMA
Cezaevinde yaşananlar bunlarla da sınırlı değil. Çocuklar dövüldüklerinde ya da hastalandıklarında rapor almak istediklerinde revire çıkarılmıyor. Sayımlarda sorunlar yaşanıyor, talepleri olduğu halde kütüphane, spor alanları, müzik resim gibi kursların yer aldığı yerlere götürülmüyor. Cezaevine gelen gazete, kitap, dergi ve giysiler keyfi olarak kendilerine verilmiyor. Cezaevinde havalandırma süresi az, radyo ve televizyon yok. Raporda ilginç bir ayrıntı da yer alıyor. Rapora göre Çocuklara çatıya kaçan topu almaya çalıştıkları için soruşturma açılmış ve bir çocuğa kınama cezası verilmiş. Raporun sonuç bölümünde ise, cezaevinde yaşanların münferit olmadığı, merkezi kabul ve onay gördüğü bilgisi yer alıyor.

SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSU
İHD İstanbul Şubesi'nde yapılan toplantıda raporu açıklayanlardan İHD Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Ahmet Tamer, Maltepe Cezaevi'nde yaşanan kötü muamele ve hak gasplarının sorumlularının yargılanması için Sultanahmet Savcılığı'na 28 Mayıs tarihinde suç duyurusunda bulundukları, fakat henüz her hangi bir cevap alamadıklarını söyledi

‘Yaşını büyütüp yargılıyorlar’
Raporun açıklandığı basın toplantısına, çocuğu Maltepe Cezaevi'nde bulunan Şefik B. de katıldı. Babanın anlattıklarına göre, oğlu W.B, 4 ay önce gözaltına alındı ve tutuklandı. TMK gereğince "örgüte yardım yataklıktan" kendisine dava açıldı. Dört aydır içeride bulunan W.B'nin davası dört ay sonrasında görülecek. TMK mağdur çocuk ilk duruşması için 8 ay beklemek zorunda kalacak. Baba Şefik B ise çarpıcı bir iddiada bulunuyor. Şefik B, "Çocuğum 15 yaşında. Fakat mahkemede daha fazla ceza alması için yaşını büyüttüler. Yaşı 21 olarak gösteriliyor. Elimizde doktor raporları var. Çocuklar hapishanede baskı altındalar. Endişeliyiz." diyor. Şefik B, Maltepe Cezaevine çocuğunu görmeye gittiğinde Kürtçe konuştukları için baskıya maruz kaldıklarını ve konuşmalarına izin verilmediği söylüyor.
OZAN BİLİR
Birgün