21 Haziran 2009 Pazar

Kazanımları yok etmek için...

Lastik-İş Sendikası’na muhalif oldukları için işten atılan ancak kriz gerekçe gösterilen Goodyear, Pirelli ve Brisa lastik fabrikaları işçileri, ortak basın açıklaması yaptı.
Yaptıkları açıklama ile Lastik-İş yönetiminin antidemokratik tutumuna dikkat çeken işçiler, sendikal kamuoyuna gelişmelere sessiz kalmama çağrısı yaptılar.
Lastik-İş yönetiminin işbirlikçi ve uzlaşmacı tutumu nedeniyle lastik işçilerinin kazanılmış haklarının bir bir gasp edildiğini belirten işçiler, lastik patronlarının krizi bahane ederek “eşit işe eşit ücret ve geçici işçilik” gibi olmazsa olmaz maddeleri masaya getirmeye hazırlandıklarını kaydettiler. İşten atmaların da bu hakların verilmesi noktasında ses çıkaracak unsurların temizlenmesi için yapıldığını dile getiren işçiler, tüm lastik işçilerine bu anlayışa karşı mücadele çağrısı yaptılar.
Adapazarı Kültür Merkezi önünde dün bir araya gelen Adapazarı Goodyear Lastik fabrikasından atılan 28 işçi ile Brisa ve Pirelli lastik fabrikalarından atılan işçiler, yaptıkları ortak açıklama ile lastik iş kolunda yaşanan gelişmeleri ve en son 28 işçinin işten atıldığı Goodyear fabrikasında yaşanan süreci basın mensupları ile paylaştılar.
ORTAK MÜCADELE
Lastik-İş’te yaşanan antidemokratik gelişmelere karşı ortak mücadele etme kararı aldıklarını ifade eden lastik işçileri, aynı zamanda devam eden işe iade davalarına da birlikte katılma kararı aldılar. Lastik işçileri adına açıklamayı okuyan Goodyear eski baştemsilcisi ve geçtiğimiz nisan ayında yapılan temsilcilik seçimlerinde aday olarak seçilemeyen ve işten atılan 20 yıllık İşçi Tuncay Günder, lastik işkolunda son aylarda yaşanan gelişmelerin demokratik ve sendikal kamuoyu tarafından doğru değerlendirilmesi gerektiğini belirterek “Bu süreçte sendikanın mevcut yönetimine muhalif ve işçi nezdinde taraf bulan ve muhtemelen mevcut sendika yönetimini devirebilecek Pirelli’den 36, Brisa’dan 64, son olarak da Adapazarı Goodyear’dan 28 işçi yani bizler işimizden atıldık, sendika ve işveren elbirliği ile ekmeğimizden edildik” dedi
KAZANILMIŞ HAKLAR BUDANACAK
Lastik-İş yönetiminin sendikanın temel ilkelerinden olan “Eşit işe eşit ücret” ilkesini işverene feda etmeye hazırlandığını ve kademeli ücrete geçmek için işverenle uzlaştığını ifade eden Günder “Bu işçi kıyımlarının sonucunda gerek Adapazarı’nda gerekse de Kocaeli’nde binlerce lastik işçisinin işgücü ucuzlatılacak. Kademeli ücretlendirme ve kadro dışı taşeron işçi istihdamı yolu ile işçi ücretlerinin düşürülmesi işveren ve sendika yöneticileri eliyle bu işçi kıyımları ile gerçekleştirilecek. Kamuoyu, yasalar ve tabi ki lastik işçileri engel olamazsa bu durumun en kısa sürede gerçekleşeceği görülecektir” dedi. Şu ana kadar Pirelli ve Brisa lastik fabrikalarından atılan işçilerin gerek sendika gerekse de işveren aleyhine açtıkları davaları kazandıklarını aktaran Günder, “İşçi-muhalefet kıyımları konusunda aralarında uzlaştıkları görülen sendika yöneticileri ve işverenin aralarındaki uzlaşmayı sürdüreceği görülmektedir” diye konuştu.
Günder konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bu sürecin tek sebebi işçi haklarını korumak yerine işveren ile uzlaşı yönüne yönelen sendika yönetiminin bu durumdan şikayetçi ve alternatif sendika yönetimi oluşturmak isteyen ve işçinin sesi haline gelen kesimleri topyekün tasfiye etmektir. Bunun için de maalesef mevcut sendika yönetimi sendikal duruş ve mücadeleyi ve sendikal dayanışmayı bir kenara bırakmış ve işverenle ortak hareket ile işçileri işinden etmeye başlamıştır.”
EKMEK MÜCADELESİ
Lastik-İş yöneticilerinin işçiyi gözetmek yerine işvereni gözeten, işçinin kazanımlarını işverenin ‘kriz var vereceksin’ istemi üzerine veren anlayışının sorgulanması gerektiğini söyleyen Günder, işten atmalar karşısında sendikanın neden sessiz kaldığını sordu.
Lastik fabrikalarından atılan işçilerin doğulu batılı, sağcı, solcu demeden farklı görüş ve inançlardan işçiler olarak bir araya geldiğini belirten Günder, “İşçiler olarak bu ayrımlara sendikamızı sürüklemek isteyen kişileri kınıyoruz ve ortak yönümüzün emeğimiz ve ekmek mücadelemiz olduğunu bir kez daha duyuruyoruz” diye konuştu. Adapazarı Goodyear Fabrikası’ndan atılan 28 işçi olarak işe iade ve sendikal tazminat istemli davalar açtıklarını kaydeden Günder “Bu davalarla hukuk önünde haklılığımızı bir kez daha tescilleyeceğiz. 26 Haziran’da Pirelli’den atılan arkadaşlarımızın davasına da Goodyear işçileri olarak bizler de katılacağız. Bundan sonra her adımda yan yana olmaya gayret edeceğiz” dedi. (Kocaeli/EVRENSEL)