14 Haziran 2009 Pazar

Kuzey Kore’ye karşı birleştiler

BİRLEŞMİŞ Milletler Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore’ye yeni ve sert yaptırımlar getiren karar tasarısını oylamaya sundu. Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ABD, Fransa, İngiltere, Çin, Rusya ile Japonya ve Güney Kore tarafından yaklaşık 2 haftadır görüşülen ve üzerinde iki gün önce uzlaşmaya varılan karar tasarısı, son şeklini aldı.
Tasarı, yapılacak bir toplantıda oylamaya sunulacak. Tasarı, 25 Mayıs’ta yaptığı son nükleer denemenin ardından K. Kore’ye yeni ve öncekilere göre daha sert yaptırımlar getirilmesini öngörüyor. Güvenlik Konseyi’nin veto hakkına sahip 5 daimi üyesinin üzerinde uzlaşmaya varması nedeniyle, yeni karar tasarısının, yapılacak birkaç ufak değişiklikle ya da herhangi bir değişiklik olmaksızın yapılacak oylamada konsey tarafından kabul edilmesi bekleniyor.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, BM Güvenlik Konseyi’nin K. Kore konusunda birlik içinde hareket etmesi gerektiğini söyledi.
ABD YENİ DENEME
BEKLİYOR
Gelişmeler üzerine bir açıklama yapan Washington yönetimi, ABD’nin K. Kore yönetiminin ‘sorumsuz biçimde’ hareket etmesini beklediğini bildirdi. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Mike Hammer, ABD istihbarat kaynaklarına dayandırılan haberlerde K. Kore’nin BM Güvenlik Konseyi’nin yaptırım tehdidine yanıt olarak bir kez daha nükleer denemede bulunmaya hazırlandığını söyledi. Hammer, “İstihbarat servisi bilgilerine yorum yapmasak da, K. Kore’nin tehlikeli ve sorumsuz biçimde hareket etmesini beklediğimizi söyleyebilirim” dedi.
‘ASKERİ MÜDAHALEYE HAZIR DEĞİLİZ’
Öte yandan, ABD’li General James Conway, ihtiyaç olması halinde ABD’nin K. Kore’ye birlik çıkarmaya hazır olmadığını itiraf etti. ABD Donanması Kuvvet Komutanı Conway, donanmanın ileride öyle veya böyle bir çıkarma operasyonu yapması gerekebileceğini, ancak şu anda donanmada görev yapanlardan sadece yüzde 10-15’inin bu tür bir çatışma için eğitim aldığını söyledi. (DIŞ HABERLER)