23 Haziran 2009 Salı

YEŞİL İSYANA POLİS KURŞUNU SÖKMÜYOR

İran’daki seçim isyanı durmak bilmiyor. Devlet televizyonu seçim sonuçlarına itiraz için yapılan gösterilerde çıkan çatışmalarda 10 kişinin daha öldüğünü duyurdu. Yabancı basın organlarına göre ölü sayısı daha fazla. İran olaylardan İngiltere'yi sorumlu tutarken, İran solu yaptığı açıklamada sokak gösterilerini desteklediğini açıkladı
İran'da sular durulmuyor. Seçimlere hile karıştırıldığı gerekçesiyle yapılan gösterilerde ikinci haftasına girerken, olaylarda yaşamını yitirenlerin sayısı her geçen gün artıyor. İran devlet televizyonun yaptığı resmi açıklamaya göre önceki gün düzenlenen gösterilerde 10 kişi yaşamını yitirdi. İran televizyonu başkentin merkezinde düzenlenen gösteriler ile ilgili görüntülere de yer verdi. Bugüne kadar olayları gizleyerek göstermeyen İran TV'si bu sefer olayları gizleyemedi. Görüntülerde otobüs durakları, trafik levhaları, çöp kutuları ile araçların ateşe verilmesi yer alıyor. Güvenik güçleri ile göstericiler arasındaki çatışmalarda da çok sayıda kişinin yaralandığı belirtildi. Olaylarda çok sayıda kişinin ise göz altına alındığı bildirildi.
Yabancı gazetecilerin olayları takip etmesi yasak olduğu için cep telefonlarıyla çekilen videoların sosyal paylaşım sitelerine gönderildiği belirtilen haberde, bu görüntülerde silah ve helikopter sesleri ile hastanelere taşınan yaralılar olduğuna dikkat çekildi. Resmi olmayan açıklamalara göre protestolarda bugüne kadar toplam 150 kişinin hayatını kaybettiği ifade ediliyor.

FATURA İNGİLTERE'YE KESİLDİ
İran, ülkede yaşanan gerginliklerin faturasını BBC’ye kesti. İran, "BBC’nin yalan haberlerle kitleleri yönlendirerek kargaşaya neden olduğunu" ileri sürdü. Dışişleri Bakanlığı, “Seçim sonrasında yaşanan olaylarda ABD ve İngiltere'nin doğrudan parmağı olduğunu" söyledi.
***
Rafsancani’nin yakınları ve muhalifler gözaltında
İran'da seçim sonrası yaşanan gerginliklerde rolü olduğu gerekçesiyle Uzmanlar Meclisi ve Düzenin Yararını Teşhis Konseyi Başkanı Ayetullah Ali Ekber Haşimi Rafsancani'nin bazı yakınlarının gözaltına alındığı belirtildi. Fars Haber Ajansı, seçim sonuçlarına itiraz için yapılan izinsiz gösterilerin organize edilmesindeki rollerinden dolayı, aralarında Rafsancani'nin kızı Faize Haşimi'nin de bulunduğu 5 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. İran'da 12 Hazirandaki cumhurbaşkanı seçiminde Rafsancani'nin yakınlarının, adaylardan Mir Hüseyin Musevi'yi desteklediği basında yer almıştı.
Hatemi: Gösteriler yasaklanmasın
İran eski cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi yaptığı açıklamada gösterilerin yasaklanmasının olayları daha da tırmandıracağı açıklması yaptı. Reformist kanadı destekleyen Hatemi, kitlelerin demokratik taleplerini özgürce dile getirmesinin rejimin bekaası için önemli olduğunu söyledi. Olayların şiddet yoluyla bastırılmasının sorunu çözmeyeceğini söyleyen Hatemi, güvenlik kuvvetlerinde toleranslı davranmasını istedi.
***
İran solu reformcuları desteklediğini açıkladı
Reformcularla muhafazakarlar arasında haftalardır devam eden çatışmalar nedeniyle açıklama yapan Marksist-Leninist Tudeh (Kitle) Partisi, her şeye rağmen reformistlerin yaptığı gösterileri desteklediğini açıkladı. Rejim tarafından uygulanan şiddetin ve tutuklamaların son bulmasını isteyen Tudeh, halkı yapılan protesto eylemlerine katılmaya davet etti. Tudeh merkez komitesi imzalı bildiride olaylara taraf olduğunu açıklayan örgüt, 1983’den bu yana sürgünde faaliyetlerini sürdürüyor. İran’da faaliyetleri yasaklanan parti, yurtdışında örgütlü. Halkın hileli seçimlere itirtazının meşru olduğunu söyleyen Tudeh, bu demokratik taleplerin şiddetle bastırılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Halkın geri atmasının yada yenilmesinin mevcut statükonun halk düşmanı iktidarını sağlama alacağını ve kendisini daha da sağlama alacağı anlamına geleceğini söyleyen Tudeh, Musavi'nin eylem çağrılarına katılımın sağlanması gerektiğini açıkladı.